Bestraald voedsel

Bryan Hubbard 20 jul 2008

IN KRINGEN IN DE AMERIKAANSE INDUSTRIE EN WETENSCHAP HOUDT MEN EEN PLEIDOOI VOOR BESTRALING VAN ONS DAGELIJKS VOEDSEL (OOK WEL DOORSTRALEN GENOEMD). OP DEZE MANIER WORDEN BACTERIËN DIE VOEDSELVERGIFTIGING KUNNEN VEROORZAKEN, GEDOOD EN KAN VOEDSEL LANGER BEWAARD WORDEN. DE REACTIES HIEROP ZIJN ECHTER NOGAL WISSELEND.De afgelopen jaren werd Amerika geplaagd door een groot aantal ernstige gevallen van voedselvergiftiging. De beste remedie hiertegen is volgens veel wetenschappers bestraling van voedsel. Dit doodt bacteriën zoals de Salmonella en de Escherichia coli, de voornaamste veroorzakers van voedselvergiftiging. In de jongste campagne van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) wordt benadrukt dat bestralen beter is dan wassen met water of een chemische behandeling. Uit nieuw onderzoek bleek dat alleen bestraling alle E.coli bacteriën van sla en spinazie verwijderde1.Bestraling is inmiddels in zo’n veertig landen toegestaan, maar wordt het vaakst toegepast in de VS. Het meeste diepvriesvlees in de Amerikaanse supermarkten is bestraald en actievoerders vrezen dat dit in de toekomst ook voor groente en fruit zal gelden.In Nederland mogen bepaalde voedingsmiddelen bestraald worden. Dit zijn: gedroogde en verse kruiden, specerijen, gedroogde vruchten, peulvruchten, gedehydrateerde groenten, graanvlokken, garnalen, vlees van pluimvee, kikkerdelen, Arabische gom, diepvriesmaaltijden bestemd voor patiënten die steriele voeding nodig hebben en eiproducten.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Bryan Hubbard

Bryan Hubbard

Bryan Hubbard schrijft al meer dan 26 jaar over conventionele en alternatieve geneeskunde. What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van...

Meer over Bryan Hubbard >