16-09-2018

De afbraak van alcohol beïnvloeden

Apotheeker Han Siem zet de mogelijkheden op een rij

Eerder dit jaar publiceerde het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet over de impact van dagelijkse alcoholconsumptie op onze levensverwachting. De onderzoekers voegden de resultaten samen van 83 eerder uitgevoerde studies met in totaal 599.912 deelnemers uit negentien westerse landen. Uit deze meta-analyse blijkt dat mannen van 40 jaar die minder dan 10 glazen alcohol per week drinken, gemiddeld anderhalf jaar langer leven dan leeftijdsgenoten die wekelijks tussen de 20 en 35 glazen drinken. De wetenschappers adviseren alcoholgebruik te beperken tot maximaal één glas per dag om het risico op vroegtijdig overlijden te verkleinen.

Alcohol verhoogt de bloedlipiden, waaronder HDL, en verhoogt hiermee de kans op hart- en vaatziekten en de kans op een beroerte. Alcohol wordt door het lichaam gezien als een lichaamsvreemde stof die door de lever moet worden afgebroken. Bij een inname van te grote hoeveelheden tegelijk kan er een intoxicatie ontstaan, omdat de lever de alcohol niet afdoende kan afbreken.

Alcoholafbraak in de lever

De afbraak van alcohol verloopt in twee stappen: alcohol wordt allereerst door het lichaamseigen enzym alcoholdehydrogenase afgebroken tot acetaldehyde. Vervolgens wordt acetaldehyde afgebroken door een ander lichaamseigen enzym tot acetaat, dat vervolgens na omzetting in de vorm van de onschadelijke afbraakproducten CO2 en water wordt uitgescheiden via de nieren. Vooral acetaldehyde is een schadelijke stof voor ons lichaam. Het is gunstig om de schadelijkheid van acetaldehyde te beperken en te stimuleren dat deze stof beter en sneller in de lever wordt afgebroken.

Paracetamol, onverstandige keuze bij een kater

Een paracetamol bij een kater ligt voor de hand, maar dit is een slechte en onverstandige keuze. Uw lever beschikt namelijk over een dagelijkse hoeveelheid glutathion, een lichaamseigen stof die werkt als een soort natuurlijke detox. Zowel alcohol als paracetamol worden door deze detox afgebroken in de lever. Aangezien paracetamol een aanzienlijke hoeveelheid glutathion nodig heeft om afgebroken te kunnen worden, ontstaat er snel een tekort aan deze detox. De alcohol die zich dan nog in uw lichaam bevindt, wordt dan trager afgebroken en u zult dus langer last hebben van de kater, waarbij de acetaldehyde meer schade kan aanrichten.

De intoxicatie verminderen

Alcohol onttrekt vocht aan de lichaamscellen – ook wel dehydratie genoemd – en dit zorgt vooral voor die soms hevige hoofdpijn. U voorkomt en corrigeert dit het best met het op tijd drinken van voldoende water.

Indien u via suppletie zorgt voor een optimale voorraad glutathion in de lever, is uw lever beter en langer in staat om de alcohol af te breken. Glutathion wordt goed opgenomen door het lichaam in de vorm van 5-Acetyl-L-Glutathion. Dit is verkrijgbaar als voedingssupplement. Ook bestaan er glutathion-formules die een combinatie bevatten van N-Acetylcysteïne, glutamine en glycine; aminozuren die in het lichaam goed worden omgezet tot glutathion, waarmee de glutathion-voorraad in de lever dus aanzienlijk verhoogd kan worden.

Door het innemen van deze supplementen verbetert en versnelt u de afbraak van alcohol in de lever en helpt u de lever tijdens het ontgiftingsproces. Bij inname direct na en eventueel ook vóór het nuttigen van alcohol, zult u de volgende ochtend aanzienlijk minder last hebben van een kater.
De hersenen kunnen door vitamine C en B1 (thiamine) worden beschermd tegen de schadelijke effecten van alcohol. Alcohol kan namelijk een tekort aan vitamine C en B1 in de hersenen veroorzaken, op termijn bij chronisch alcoholisme een degeneratie van de hersenen en uiteindelijk het syndroom van Korsakov.

Alcohol, voor velen een genotsmiddel, is helaas bij overmatig en frequent gebruik zeer schadelijk voor onze gezondheid. Om de schadelijkheid te beperken, is het beste advies om maximaal 7 tot 10 consumpties per week te nuttigen. Het verhogen van de glutathion-spiegel, vitamine C en B1 is raadzaam om de schade te beperken en de afbraak te versnellen.

Laat u niet misleiden door de ‘Kater-killers’ die worden aangeboden; lees goed het etiket voordat u tot aankoop overgaat. Ziet u dat er paracetamol in zit, laat het staan. Het is alleen zinvol indien het preparaat vitamine C en B1, NAC (N-Acetylcysteïne), glycine, glutamine, of acetylglutathion bevat.

Alcohol en geneesmiddelen

Alcohol kan de afbraak van sommige geneesmiddelen vertragen of versnellen, waardoor deze langer of korter in het lichaam blijven. Daarnaast kan alcohol de werking van geneesmiddelen met een versuffend effect versterken. Dus let vooral op bij geneesmiddelen met een gele rijvaardigheidsstikker.

De combinatie van alcohol met pijnstillers zoals de NSAID’s en aspirine kan het maagslijmvlies irriteren en de kans op een maagbloeding vergroten.

Veel mensen denken dat zij bij antibiotica geen alcohol mogen drinken, maar dit is afhankelijk van het type antibioticum. Bij het antibioticum metronidazol mag beslist geen alcohol worden gedronken tot twee dagen na de kuur, omdat dit hartkloppingen, hoofdpijn en een daling van de bloeddruk kan geven. Hetzelfde geldt voor het antischimmelmiddel ketoconazol.

Voorzichtigheid is dus geboden met alcohol- en medicijngebruik. Dus als u lekker een glas wijn neemt geniet dan met volle teugen, maar drink met mate!
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Han Siem

Gezonde darmen voor een gezond brein

De apotheker; Zilverkaars ‘Cimicifuga’

Over medicatie en suppletie

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Supplementen en geneesmiddelen. Kunnen ze veilig samengaan?

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Han Siem avatar

Over de auteur

Han Siem is apotheker en zowel regulier als complementair werkzaam, specialist op het gebied van interactie controle tussen het gebruik van reguliere geneesmiddelen en voedingssupplementen, een vakgebied waar nog weinig mee gedaan wordt in de huidige praktijk en geneeskunde. Han Siem is pionier op dit gebied en probeert een brug te slaan tussen beide werelden opdat een optimaal en veilig geneesmiddelgebruik kan worden gewaarborgd in combinatie met voedingssuppletie.
Lees meer artikelen van Han Siem