De Europese Richtlijn voor Voedingssupplementen uitgevlooid

Lynne McTaggart 30 jul 2008 ,

Alsof we een treinongeluk in slow motion zagen gebeuren, zo voelden wij ons toen we uiteindelijk ooggetuige waren van de frontale klap. Al twee jaar vreesden we dit ogenblik, al twee jaar protesteerden we op allerlei manieren tegen de Europese Richtlijn voor Voedingssupplementen (FSD: Food Supplements Directive), die sinds begin augustus in heel Europa van kracht is. Het mocht niet baten dat een advocaat-generaal van de EU in april de FSD nog illegaal had verklaard. Het Europese Hof maakte een verrassende ommekeer en handhaafde op 12 juli jl. de legaliteit van de richtlijn. Tussen het algehele gejammer door is de Alliance for Natural Health (ANH), tot nu toe een van de grootste tegenstanders van de richtlijn, juist aan het feesten. In hun ogen betekent de uitspraak een stille overwinning. Om dat te kunnen begrijpen moeten we alle haken en ogen van de richtlijn doornemen. In de oorspronkelijke FSD werden er voedingstoffen verboden die je moeilijk via de normale voeding binnenkrijgt, maar die al duizenden jaren onderdeel uitmaken van de menselijke voeding. Het Europese Hof heeft de richtlijn zo veranderd dat hij alleen van toepassing werd op 'voedingssupplementen met vitaminen en/of mineralen die ontstaan zijn via een productieproces met "chemische middelen"'.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Lynne McTaggart

Lynne McTaggart

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard....

Meer over Lynne McTaggart >