De kracht van de natuur bij vleesbomen

Medisch Dossier 2 jul 2012

Groene thee en andere huismiddeltjes lijken veelbelovend in de strijd tegen vleesbomenGroene thee zou wel eens een laagdrempelige oplossing kunnen zijn tegen vleesbomen – ook myoma uteri of myomen genaamd – het meest voorkomende type goedaardige tumor bij vrouwen. Nieuw onderzoek bevat aanwijzingen hiervoor. Hoewel niet levensbedreigend en vaak zelfs zonder symptomen, kunnen deze myomen wel een negatief effect op de gezondheid hebben vanwege gevolgen als bijvoorbeeld abnormaal hevige menstruatie, buikpijn, obstipatie en veelvuldig urineren. Bij sommige vrouwen kunnen ze leiden tot een miskraam of tot onvruchtbaarheid1.De standaardbehandeling is operatieve verwijdering van de vleesboom of de gehele baarmoeder, maar beide operaties gaan gepaard met een aantal risico’s – van wondinfectie en inwendige littekenvorming tot incontinentie en vaginale verzakking2. Om die reden zijn sommige wetenschappers op zoek naar een meer natuurlijke remedie.De gunstige effecten van groene thee Het effect van groene thee werd ontdekt door Dong Zhang en collegae, een groep Amerikaanse wetenschappers in Nashville. Zij injecteerden twintig muizen met myoomcellen. Vervolgens gaven zij de helft daarvan epigallocatechinegalaat (EGCG) vermengd met water; de andere helft kreeg alleen maar water. EGCG is een actieve polyfenol in groene thee die bekend is als een krachtige antioxidant. De muizen werden acht weken lang geobserveerd.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >