Antibiotica

De nieuwste slaappillen

Lynne McTaggart 31 jul 2008 , ,

De farmaceutische industrie heeft ons letterlijk nooit helemaal goed in slaap weten te sussen. De eerste slaappillen waren barbituraten en ze waren zeer verslavend. Deze hypnotica werden vervolgens vervangen door de buitengewoon populaire benzodiazepinen, zoals Valium, die als niet-verslavende slaappillen op de markt werden gebracht totdat bleek dat je ook van deze pillen afhankelijk werd. De Europese Commissie voor Merkgeneesmiddelen heeft vrij strenge restricties opgelegd aan zeven hypnotica / kalmeringsmiddelen, waaronder Valium, na een onderzoek naar slaappillen waaruit bleek dat men deze middelen op de lange duur in steeds grotere doses verdraagt. De non-benzo’sDaardoor deed de nieuwste lichting slaappillen haar intrede met namen als Sonata (zaleplon), Stilnoct (zolpidem) en Imovane (zopiclon), namen die aan een gelukzalige siësta doen denken. Vorig jaar liet de Amerikaanse Food and Drug Administration Imovane door de keuring komen als de eerste slaappil die langere tijd kon worden genomen (meer dan tien dagen).Stilnoct behoort tot de categorie imidazopyridinen, zaleplon is een pyrazolopyrimidine en Imovane een pyrrolopyrazine-derivaat uit de categorie cyclopyrrolonen. Deze zogenoemde Z-medicijnen lijken qua werking veel op de benzodiazepinen. Evenals deze middelen binden zij zich aan receptoren in de hersenen die de activiteiten van GABA-neurotransmitters ondersteunen. Daarvan neemt men aan dat ze de slaap helpen opwekken.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Lynne McTaggart

Lynne McTaggart

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard....

Meer over Lynne McTaggart >