De pandemie die niet bestond

Medisch Dossier 22 aug 2010

Zette de farma-industrie de WHO onder druk om een pandemie-alarm af te kondigen over de uitbraak van de Mexicaanse griep?Het is een bekende tactiek van de farma-industrie om moord en brand te roepen over te verwachten epidemieën en pandemieën. Op die manier worden Europese gezondheidsautoriteiten overgehaald om antivirale middelen aan te schaffen. Dit was afgelopen jaar ook het geval bij de verwachte epidemie van de Mexicaanse griep (H1N1), zo blijkt uit een nieuw rapport. Eén overheidsinstantie kreeg precies een uur de tijd om een bestelling te plaatsen ter waarde van vele miljoenen. Als dan nog niet besloten was zouden de medicijnen aan een ander land worden verkocht.Deze onthullingen worden gedaan op een moment dat zowel de Raad van Europa als de WHO (World Health Organization) geconfronteerd worden met pijnlijke vragen over hun relatie met de farma. De handelwijze van de WHO, waarbij de uitbraak van de Mexicaanse griep tot pandemie werd gebombardeerd, ligt ook onder vuur.In de tussentijd kan de farma-branche zijn winst uittellen die de zogenaamde pandemie heeft opgeleverd. In april jongstleden had GSK (GlaxoSmithKline) het prettige bericht voor zijn aandeelhouders dat met de verkoop van Pandemrix, het vaccin tegen de Mexicaanse griep, ruim 800 miljoen euro was verdiend.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >