De sleutel tot pijnverlichting

Cate Montana 8 jan 2018 ,

Veel medici zien de fascia alleen maar als het bindweefselvlies dat onze spieren bedekt, maar Cate Montana ontdekte dat veel therapeuten weten dat het de sleutel vormt tot pijnverlichting... en meer.'The toe bone's connected to the foot bone. The foot bone's connected to the heel bone. The heel bone's connected to the ankle bone...' Dit liedje, The skeleton dance, is een van de vele liedjes over onze botten die op YouTube te vinden zijn. Het geeft weer hoe de meeste mensen naar het menselijk lichaam kijken: een bewegingsapparaat met onderling verbonden botten en spieren, gevuld met allerlei afzonderlijke organen, die op hun plaats worden gehouden door een taai wit bindweefsel dat we de fascia of fascie noemen.In deze traditionele opvatting dient de fascia als een beschermende, verbindende laag, die elk orgaan en bloedvat, elke spier en zenuw omwikkelt en op zijn plaats houdt. Het is dan een verpakking, meer niet, die bestaat uit eiwitten (collageenbundels en elastinelagen), die de fascia zowel sterk als beweeglijk maken, en uit een laag hyaluronzuur, die als smeermiddel werkt tussen de fascia en de onderliggende spieren.De fascia is een lichaamsdeel dat altijd vrij weinig aandacht kreeg, totdat Janet Travell, destijds arts van president John F.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Cate Montana

Cate Montana

Cate Montana is de auteur van Unearthing Venus: My Search for the Woman Within en coauteur van GhettoPhysics: Redefining the Game, samen met...

Meer over Cate Montana >