De studie naar CVS: feiten en fictie

Bryan Hubbard 6 feb 2017

Rubriek: UitgelichtDe studie naar het Chronische Vermoeidheidssyndroom: feiten en fictieSommige artsen denken nog steeds dat het Chronische Vermoeidheidssyndroom tussen de oren zit. Die overtuiging werd bevestigd door de grote, invloedrijke, in 2011 gepubliceerde PACE-studie. Inmiddels zijn de onderzoekers teruggefloten en hebben ze toegegeven dat ze fouten hebben gemaakt.Door:Bryan HubbardTom Kindlon (44) is een potige, lange man. Maar zijn uiterlijke verschijning geeft een vertekend beeld van hem, want hij heeft dagelijks te kampen met gezondheidsproblemen. Hij kan maar dertig seconden rechtop staan, dan wordt hij al duizelig. Zijn moeder Vera is zijn dagelijkse mantelzorger; ze wonen samen in een eengezinswoning vlak bij Dublin. Omdat hij niet onder de douche kan staan, wast ze hem op bed. 'Ik weet dat ik maar een beperkte hoeveelheid energie heb, dus ik ben er zuinig op,’ zegt Tom. Ook zijn concentratievermogen is ronduit slecht. ‘Ik heb al twintig jaar geen boek meer gelezen.' In 1994 kreeg hij de diagnose Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel myalgische encefalomyelitis (ME) genoemd). In die tijd kwam deze mysterieuze aandoening plotseling volop in het nieuws. 'Ik weet nog hoe het begon. Ik was zestien en zou op schoolreis gaan, maar de dag daarvoor kreeg ik een virusinfectie van de luchtwegen.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Bryan Hubbard

Bryan Hubbard

Bryan Hubbard schrijft al meer dan 26 jaar over conventionele en alternatieve geneeskunde. What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van...

Meer over Bryan Hubbard >