Diabetes: een vette oplossing voor een groot probleem

Celeste McGovern 30 apr 2020

Niet het vet dat we eten, maar het vet dat we produceren veroorzaakt de wereldwijde diabetesepidemie. Celeste McGovern doet verslag Greg Perry staart naar een gapend gat in zijn linkervoet. Een paar maanden geleden was het slechts een pijnlijke blaar, veroorzaakt door zijn schoen. Maar nu heeft de wond zich uitgebreid over zijn hele voetzool. Christopher Lu, Gregs voet- en enkelspecialist in Toronto, windt er geen doekjes om. ‘Wat hier aan de buitenkant gebeurt’, hij knikt naar de lelijke diabetische voetzweer, ‘gebeurt ook daarbinnen.’ Hij klopt op Gregs borst. ‘Als je zo doorgaat, Greg, ga je dood. Er zit niet alleen vet rond je middel, maar ook rond je organen. Daar ga je aan kapot.’‘Ik wil niet dood, ik wil mijn kleinkinderen zien’, denkt Greg als hij weer in zijn auto stapt, en hij begint te huilen. Zijn oudere broer Roy had ook een diabetische voet gehad. Elke 30 seconden amputeert een arts ergens ter wereld een teen, voet of been van een diabetespatiënt. Bij Roy was eerst zijn linkeronderbeen geamputeerd onder de knie. Doordat zijn zenuwen waren aangetast door de diabetes, voelde hij de blaar niet aan zijn rechtervoet. Deze ging zweren en dat breidde zich uit naar zijn

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >