Dossier Kanker: Bacterië, Virussen en Parasieten

Op school leren we dat een virus een elementaire levensvorm is die bestaat uit een hoeveelheid erfelijk materiaal en altijd tot ziekte leidt. Bacteriën zijn iets groter: eencellige organismen die in drie vormen voorkomen: bolvormig (kokken), staafvormig (bacillen) of spiraalvormig (spirillen). Deze zijn voornamelijk heilzaam voor de mens, behalve in het geval van voedselvergiftiging. Beide typen micro-organismen gelden als parasieten wanneer ze zich vermenigvuldigen binnenin een gastheer, zoals het menselijk lichaam.

Het Human Genome Project, dat in 2003 werd afgerond, bracht aan het licht dat bijna de helft van ons erfelijk materiaal (het DNA) uit virusachtige deeltjes bestaat die in harmonie en goede gezondheid met ons samenleven.

Maar volgens de theorie van de kankerbacterie kunnen bacteriën kwaadaardig worden door interferentie met stoffen in geneesmiddelen, tabaksrook, omgevingsvervuilende stoffen en dergelijke. Deze interferentie lokt een sequentie uit waardoor bacteriën ‘virusachtige’ eigenschappen kunnen ontwikkelen, alvorens te transformeren tot andere soorten (bijvoorbeeld van kok in bacil) en gedaanten.

De meeste biologen zullen tegenwerpen dat bacteriën niet veranderen en zeker geen virus worden. Voorstanders van de theorie van de kankermicrobe zullen stellen dat bacteriën wel degelijk virus-achtig kunnen worden. Nog verder gaat de uitspraak van sommige andere onderzoekers, dat virussen kunnen worden opgenomen in L-vormige bacteriën die hun celwand zijn kwijtgeraakt1.

Deze discussie is niet nieuw maar werd al gevoerd ten tijde van de wetenschappelijke controverse tussen Louis Pasteur en Antoine Béchamp in 1879. Béchamp had microscopisch kleine structuren ontdekt in een gistende oplossing die hij ‘microzyma’s ’ noemde, ‘kleine lichaampjes’.

Zelfs met zijn weinig verfijnde apparatuur kon Béchamp vaststellen dat microzyma’s ingrijpend van uiterlijk konden veranderen. Deze veranderingen schreef hij toe aan fluctuaties in het lichaam. Pasteur daarentegen geloofde dat ziektekiemen buiten het lichaam de oorzaak waren van ziekte, een visie die de overhand kreeg en uiteindelijk leidde tot de succesvolle introductie van vaccins die het lichaam van externe ziekteverwekkers moesten vrijwaren.

Het is duidelijk dat de aanhangers van de theorie van de kankermicrobe zich onder de medestanders van Béchamp kunnen scharen, omdat in hun optiek ziekte het gevolg is van een proces dat in het lichaam zelf begint.

Bron:
1:Med Hypoth, 1990; 32:1-9

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Voeding als medicijn

Systeemdenken in de geneeskunde

Mediteren tegen dementie

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier