Een andere slag

Sarah Gall kon niet tegen de sterke pijnstillers die ze kreeg tegen haar gewrichtsklachten. Daarom besloot ze het in een heel andere hoek te zoeken. En daar heeft ze geen spijt van.

In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen die niet worden veroorzaakt door letsel of een ongeval. Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruitgaat en wordt daarom vaak gewrichtsslijtage genoemd. Het is de meest voorkomende vorm van reuma: ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders lijden eraan.1 Reumatische aandoeningen gaan vaak gepaard met constante en ondraaglijke pijn. Maar al komen ze zo vaak voor en worden er miljarden besteed aan zorg en onderzoek, er is nog altijd geen afdoende behandeling voor reuma gevonden. Uit een enquête die onlangs in Engeland werd gehouden onder 2000 mensen met artrose, bleek dat 70 procent voortdurend pijn heeft, ondanks de voorgeschreven medicatie.2

De Engelse Sarah Gall (62) heeft naar eigen zeggen haar artroseklachten verholpen met een eenvoudig zelfhulpmiddel op basis van honing en appelazijn. Ze is ervan overtuigd dat het de Britse nationale gezondheidsdienst (NHS) miljarden zou schelen als mensen meteen met dit middel beginnen zodra ze de diagnose krijgen. Het zou patiënten bovendien een hoop ellende, pijn, depressies en gevoelens van machteloosheid besparen: klachten waar veel reumapatiënten mee te maken hebben.

Bij Sarah begon de artrose rond haar vijftigste met pijnlijke knokkels en een opgezwollen knie. In het begin stond ze sceptisch tegenover alternatieve geneeswijzen en had ze het volste vertrouwen in haar huisarts. ‘Ik had altijd het idee dat je naar de huisarts gaat als je iets mankeert en dat die het dan oplost,’ vertelt Sarah.

Maar toen haar gezondheid in 2005 achteruitging en de artrose zich had uitgebreid naar haar wervelkolom (spondylose), zat haar huisarts ook met de handen in het haar. Van de ontstekingsremmers en pijnstillers die ze kreeg, werd ze misselijk.

‘Ik moest stoppen met de medicatie, en de dokter kon niets meer voor me doen,’ legt ze uit. ‘Hij verwees me door naar een specialist, maar daar kon ik pas weken later terecht.’ Sarah was aan bed gekluisterd, voelde zich depressief en zocht wanhopig naar een middel tegen de ondraaglijke pijn, die voelde alsof ‘iemand dwars door je ruggengraat boort’.

Toen haar dochter Alison voorstelde om een alternatieve behandeling te proberen die ze op internet had gevonden, hoefde ze daar niet lang over na te denken.

Nieuwe leefregels

Alison stuitte tijdens haar zoektocht op internet op het boek Curing arthritis the drug-free way van Margaret Hills. In het boek, dat voor het eerst uitkwam in 1985, wordt een natuurlijke behandeling van reumatische aandoeningen aangeprezen. Die behandeling bestaat uit het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, baden in Epsomzout (ook wel bitterzout of Engels zout genoemd) en driemaal daags een mengsel van honing en appelazijn drinken.

Nadat Sarah het boek had gelezen, besloot ze de adviezen nauwkeurig tot op de letter op te volgen.

De eerste stap was haar eetgewoonten aanpassen. Na een pijnlijke tocht naar de supermarkt met haar man Alan vulde ze haar koelkast en keukenkastjes met allerlei toegestane voedingsmiddelen: biologische groenten, scharrelvlees, verse vis en zilvervliesrijst. Onder de verboden etenswaren vielen zuurvormende voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, bessen, rund- en varkensvlees, volle zuivelproducten, bewerkte voedingsmiddelen en alles wat geraffineerde suikers bevat.

De theorie hierachter is dat reuma- en andere gezondheidsklachten ontstaan door een te hoge zuurgraad in ons lichaam. Die klachten kunnen we bestrijden door het zuur-base-evenwicht in ons lichaam te herstellen.

Er stond ook appelazijn op Sarah’s boodschappenlijstje. Volgens Hills zou dat de zuurkristallen afbreken, die de pijn in de gewrichten veroorzaken. Ook onmisbaar in dit dieet zijn bepaalde voedingssupplementen (waaronder vitamine C en calcium) en melassestroop. Die laatste is een uitstekende bron van ijzer en ondersteunt bovendien een regelmatige menstruatie, zegt Sarah.

Naast deze dieetaanpassingen wordt in het boek een warm bad met Epsomzout (magnesiumsulfaat) aanbevolen. Toevallig had haar man, een hobbyscheikundige, dat nog in de garage staan. ‘Het schijnt dat Epsomzout door middel van ionenuitwisseling via de huidporiën afvalstoffen verwijdert,’ legt Sarah uit. ‘Na mijn eerste bad met Epsomzout sliep ik voor het eerst sinds maanden weer eens goed door.’

Beweging vormde ook een belangrijk onderdeel van haar nieuwe leefstijl. ‘Ik kon me destijds nauwelijks bewegen,’ zegt Sarah, ‘maar de oefeningen in het boek waren heel goed te doen. De meeste kon ik liggend in bed doen.’

In de weken die volgden ging haar mobiliteit geleidelijk aan vooruit. Al snel kon ze weer een blokje om en uiteindelijk zelfs weer zwemmen, twee dingen die ze inmiddels elke dag probleemloos doet.

Veranderingen die haar leven veranderden

Ongeveer een week nadat ze begon met de methode van Hills, werd de pijn in haar wervelkolom minder. Na drie maanden was die zelfs helemaal verdwenen. Ook haar andere pijnklachten gingen over. En omdat Sarah, die altijd kerkorganiste was geweest, niet langer pijn in haar rug en vingers had, kon ze weer beginnen met orgel spelen.

‘Ik kreeg les van concertorganist Gordon Stewart, maar daar moest ik mee stoppen toen mijn klachten begonnen,’ vertelt Sarah. ‘Maar drie maanden later kon ik mijn lessen gelukkig weer oppakken. Gordon stond versteld van mijn genezing.’

Sarah voelde zich zo goed dat ze zelfs haar afspraak bij de specialist afzegde. ‘Ik voelde me hartstikke goed, dus ik vond het niet meer nodig,’ legt ze uit. ‘Ik ging gewoon door met mijn dieet, de supplementen, het Epsombad en bewegen.’

Ook haar depressie verdween. ‘Het voelde alsof ik de controle over mijn gezondheid weer terug had. En dat wát ik deed, echt effect had,’ vertelt ze.

Haar gezondheid werd de maanden daarna steeds beter, maar het ging niet allemaal van een leien dakje. Met kerst gooide ze haar voorzichtigheid even overboord en genoot ze van chocolade en andere lekkernijen die ze eigenlijk niet mocht volgens haar anti-artrosedieet.

Het gevolg was dat haar enkels enorm opspeelden. ‘Toevallig zou ik net in die periode een lezing geven over mijn herstel,’ herinnert ze zich. ‘Maar ik verging van de pijn.’

Ze maakte een afspraak bij de Margaret Hills-kliniek in Kenilworth in Midden-Engeland. Daar onderging ze een SCENAR-behandeling (Self-Controlled Energo-Neuro Adaptive Regulation, een vorm van elektro-acupunctuur; zie Medisch Dossier november 2016) om de pijn te verlichten.
‘Het hielp echt!’ zegt Sarah. ‘Binnen een week voelde ik me al een stuk beter.’

Ze werd ook meteen getest op eventuele tekorten aan voedingsstoffen. Daaruit bleek dat haar zinkgehalte te laag was. Ze kreeg het advies om zink-, multivitamine- en mineralensupplementen te nemen. En om door te gaan met het zuurarme dieet.

Eenmaal weer op de goede weg besloot Sarah haar ervaring te verwerken in haar lezing, om daarmee te benadrukken hoe belangrijk het is om je aan het dieet te houden. ‘Dit kan er gebeuren als je de teugels een keer laat vieren, waarschuwde ik mijn publiek.’

De touwtjes weer in handen

Een maand na haar bezoek aan de kliniek was de pijn in haar enkels helemaal weg. En nu, meer dan tien jaar later, is ze nog altijd klachtenvrij. Af en toe steekt de artrose nog de kop op, bijvoorbeeld als ze van haar dieet afwijkt of gespannen is, maar dan lukt het haar om de pijn snel onder controle te krijgen. Ze weet inmiddels wat ze moet doen om gezond te blijven.

Een bijkomend voordeel van het dieet is dat ze ervan afviel. Ze ging van maat 48 naar 40 en voelt zich fitter dan ooit. In tegenstelling tot de rest van haar gezin is ze ook bijna nooit verkouden en krijgt ze zelden griep.

‘Achteraf ben ik zo blij dat ik de voorgeschreven medicijnen niet kon verdragen,’ vertelt Sarah. ‘Die zouden het probleem slechts hebben gemaskeerd. Dan had ik er nu heel anders bij gezeten.’

Sarah is ervan overtuigd dat het haar redding is geweest dat ze al in een vroeg stadium met deze alternatieve behandeling begon. ‘Als ik langer had gewacht, was er misschien al onherstelbare schade ontstaan,’ zegt ze.

Nu wil ze haar ervaring met de methode van Hills graag met de rest van de wereld delen. Ze heeft een boekje geschreven over haar herstelproces en een receptenboekje samengesteld vol zuurarme gerechten. Ze heeft al veel positieve reacties gekregen van lezers, onder wie tientallen mensen die haar vertelden hoeveel ze aan haar verhaal hebben gehad.

Ze zou graag een eetcafé beginnen waar ze ‘reumavriendelijke’ gerechten kan serveren en waar mensen haar recepten, boekjes en andere nuttige informatie over (de behandeling van) reuma kunnen kopen.

‘Het zou geweldig zijn om klaar te staan en mensen te helpen die hetzelfde doormaken als wat ik heb doorgemaakt,’ dagdroomt ze hardop.

Sarah’s plan van aanpak tegen artrose

1. Een zuurarm dieet
Toegestane voedingsmiddelen: vis, kip, kalkoen, lam, eieren, magere melk, olijventapenade, cottagecheese, biologische magere yoghurt, (zelfgebakken) volkorenbrood, ongezouten noten, zilvervliesrijst, alle groenten, peulvruchten, paddenstoelen, appels en appelsap, peren, bananen, abrikozen.
Verboden voedingsmiddelen: rund- en varkensvlees, volvette kazen, volle melk, room, tomaten, citrusfruit, bessen, ananas, druiven, chocolade, alcohol, thee, koffie.
2. Drank van appelazijn en honing
Meng 1 theelepel honing met 2 dessertlepels biologische appelazijn in een glas en vul aan met koud water. Drink dit na elke maaltijd (drie keer per dag).
3. Bad van Epsomzout
Strooi 1 kopje Epsomzout in een bad met warm water en ga daar ongeveer twintig minuten in liggen (drie keer per week).
4. Supplementen
Sarah gebruikte hoofdzakelijk supplementen van de Margaret Hills-kliniek, maar u kunt ook soortgelijke supplementen van een ander merk nemen.
• Vegetarisch supplement van verschillende vitaminen en mineralen
• Eiwitpoeder
• Zink
• Supplement met calcium, vitamine D3 en K2
• Vitamine C met vertraagde afgifte
5. Melassestroop
1 theelepel biologische melassestroop na elke maaltijd (drie keer per dag).
6. Beweging

Sarah zweert bij wandelen en zwemmen. Maar toen ze erg beperkt was, had ze veel baat bij de volgende oefeningen aanbevolen door de Margaret Hills-kliniek.

Oefening voor de rug: Ga op bed liggen en druk uw wervelkolom stevig in het matras. Houd dit tien tellen vast en laat dan los.
Oefening voor de voeten: Draai met uw linkervoet een rondje met de klok mee en dan tegen de klok in. Doe hetzelfde met uw rechtervoet.
Oefening voor de tenen: Ga op een stoel zitten en raap met uw tenen knikkers (of een ander klein voorwerp) van de grond.

Oefening voor de enkels: Ga op een stoel zitten met uw voeten plat op de grond. Til uw hielen op terwijl uw tenen op de grond blijven. Ga weer terug naar de beginpositie. Til vervolgens uw tenen op terwijl uw hielen op de grond blijven.

De methode van Hills

Margaret Hills ontwikkelde haar natuurlijke behandeling van reuma nadat ze als twintiger reumatoïde artritis (een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten) had gekregen,gevolgd door artrose. Toen ze besefte dat de conventionele geneeskunde haar niet kon helpen, verdiepte ze zich in traditionele behandelingen, zoals die met appelazijn en Epsomzout, en in goede voeding.

Ze raakte ervan overtuigd dat reumatische aandoeningen worden veroorzaakt door een te hoog gehalte aan urinezuur in het lichaam. Op basis hiervan ontwikkelde ze een programma dat uit verschillende aspecten bestaat. Nadat ze dat een jaar had gevolgd, was ze klachtenvrij en was er geen spoor meer te bekennen van de ziekte die haar eerder zo ernstig had beperkt.

In 1982 opende ze een kliniek om met haar holistische benadering andere mensen met reumaklachten te helpen.
Eind jaren negentig, nadat ze haar dochter, Christine Horner, had ingewerkt om haar op te volgen, trok Margaret zich langzaam aan terug. Ze overleed in 2003 op 78-jarige leeftijd.

De Margaret Hills-kliniek wordt nog altijd geleid door Christine, die inmiddels voedingstherapeute is. Ze wordt op haar beurt bijgestaan door haar dochter, Julia Davies. Julia is ook voedingstherapeute en heeft haar eigen reumaklachten ook kunnen overwinnen met de methode van haar oma.
De kliniek geeft advies over voeding en supplementen. Daarnaast kunt u er terecht voor laboratoriumonderzoek en praktische energietherapieën, zoals SCENAR, een in het Verenigd Koninkrijk erkende vorm van pijnbestrijding.
Meer informatie hierover vindt u op www.margarethillsclinic.com.

De boekjes van Sarah Gall, One advance against arthritis en Glorious food for arthritis recovery zijn te koop via haar website: www.arthritisrecovery.co.uk. Ze heeft ook een Facebook-pagina: Arthritisrecovery.

Literatuur
1. www.reumafonds.nl
2. Clin Rheumatol, 2015; 34: 1581-8

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Joanna Evans

Alternatieven: Stress

Endometriose

Artritis genezen?

Puur en simpel

De kracht van de geest

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Joanna Evans avatar

Over de auteur

Joanna is al meer dan 20 jaar werkzaam als psychotherapeut voor volwassenen en kinderen, met een specifieke expertise in traumabehandeling. Haar werk is gepubliceerd door Parent Co. Joanna heeft altijd een liefde gehad voor schrijven, wat van jongs af aan al aanwezig was. In haar vrije tijd geniet ze ervan om samen met haar echtgenoot langs de zuidoostkust van de Verenigde Staten te reizen, in elk seizoen, zelfs tijdens de hete en vochtige zomer.
Lees meer artikelen van Joanna Evans