Een appel per dag

Medisch Dossier 20 feb 2013 ,

Het Engelse spreekwoord ‘an apple a day keeps the doctor away’ klopt.Granaatappels, bosbessen en gojibessen trekken tegenwoordig de meeste aandacht als het gaat om gezond fruit. Maar de pretentieloze appel wordt over het hoofd gezien. Uit de jongste bewijzen blijkt echter dat appels op talloze manieren onze gezondheid stimuleren en het gezondste superfruit kunnen evenaren.Eet tegen kankerVan het eten van grote hoeveelheden groente en fruit is bekend dat het uw risico op kanker verkleint, maar dat zou wel eens in het bijzonder voor appels kunnen gelden.Uit een Italiaans onderzoek met ruim 7600 deelnemers bleek dat wie elke dag een of meer appels at een kleinere kans op kanker had dan wie minder dan een appel per dag at. Het grootste verschil bleek bij het risico op kanker van mond en keel, strottenhoofd, darm/rectum en slokdarm 1.Ander onderzoek wijst erop dat appels kunnen beschermen tegen longkanker. Uit een Hawaiiaans onderzoek kwam een 40 tot 50 procent kleiner risico op longkanker naar voren voor de deelnemers die de meeste appels, uien en witte grapefruit aten. Het verlaagde risico werd gezien bij zowel mannen als vrouwen en in bijna alle etnische groepen 2.Als u uw appel liever schilt, mist u echter dit antikankereffect.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het Britse blad What Doctors Don’t Tell You (WDDTY), van de gezaghebbende medisch journaliste...

Meer over Medisch Dossier >