Een lans voor tea tree olie

Vorig jaar kwam even in het nieuws dat de EU tea tree olie (ook wel theeboomolie genoemd) in de ban wilde doen. Er waren berichten dat mensen er uitslag van kregen, allergieën en dat het zelfs tot borstenvorming bij jongetjes leidde, en dat de olie in onverdunde vorm steeds potenter (krachtiger) wordt naarmate men hem langer bewaart.

De ban zou niet gelden voor cosmetische producten die de olie bevatten in lagere concentraties dan 1 procent, maar de EU vroeg wel alle bedrijven die de onverdunde olie produceren, met bewijzen te komen dat de olie veilig genoeg is voor de vrije verkoop. Berichten over de geplande ban verdwenen daarna snel uit de media, waarschijnlijk doordat de tegengeluiden overtuigden.

Volgens dr. Robert Tisserand, pionier in de aromatherapie en hoofd van het Tisserand Institute in Londen, waren de bewijzen die in de pers kwamen ‘selectief geciteerd’ en ‘misleidend door weglatingen’. Hoewel de theeboomolie inderdaad huidallergie kan veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, zegt hij dat de bewering dat de olie geleidelijk potenter wordt, werd weerlegd door Christine Carson van de University of Western Australia. Volgens ons is tea tree olie niet alleen veilig, maar zelfs een belangrijk heilzaam middel vanwege de uitzonderlijke antibacteriële, schimmelwerende, antivirale en ontstekingsremmende en pijnstillende werking.

De olie wordt gedestilleerd uit de bladen van de Melaleuca alternifolia, een boom uit Australië. Tea tree olie is een wondermiddel tegen:
• onregelmatigheden/acne: een lotion met 5 procent tea tree olie werkt weliswaar langzamer, maar beter en met minder bijwerkingen dan benzoylperoxide 5 procent1. Aanbevolen dosis: breng enkele keren per dag een druppeltje pure olie aan op het puistje.
• koortslip: gel van tea tree olie (6 procent) heeft veelbelovende resultaten laten zien2. Aanbevolen dosis: breng enkele keren per dag gel of pure olie aan op de blaasjes.
• huiduitslag/ontsteking: door de olie onverdund aan te brengen blijkt contacteczeem door nikkel te verdwijnen3. Aanbevolen dosis: breng onverdund aan op de uitslag tot deze verdwijnt.
• keelpijn: tea tree olie werkt tegen mondbacteriën, zodat hij waarschijnlijk zowel keelpijn verzacht als een slechte adem kan behandelen4. Aanbevolen dosis: meng 8-10 druppels pure olie met 15 ml water en gorgel. Herhaal dat twee tot drie keer binnen twintig minuten. Niet inslikken.
• hoofdluis: tea tree olie blijkt te werken in een oplossing met alcohol die op de hoofdhuid wordt aangebracht5. Aanbevolen dosis: voeg 10 druppels onverdunde olie toe aan gewone shampoo of spoeling en gebruik die dagelijks.
• roos: Tea tree olie kan het ontstaan van seborroïsch eczeem en roos tegengaan. Bij een Australisch onderzoek van vier weken bleek dat een shampoo met 5 procent tea tree olie een significante verbetering gaf van de schilfering, jeuk en vet haar bij patiënten met lichte tot matige roos6. Aanbevolen dosering: voeg een aantal druppels pure olie toe aan uw eigen shampoo en gebruik hem dagelijks.
• schimmelinfecties zoals zwemmerseczeem. Aanbevolen dosis: breng 4-10 druppels onverdunde olie aan op de aangedane plek. De infectie moet binnen een paar dagen verdwijnen, maar blijf nog enkele weken aanbrengen om zeker te weten dat de schimmel geheel weg is.

Tea tree olie of lotion werkt even goed, zo niet beter, dan vrij verkrijgbare medicijnen tegen aften, brandwonden, herpes, impetigo, nagelinfecties en psoriasis. Bij lage concentraties zijn er zelden bijwerkingen, al zijn er gevallen geweest van allergische ontstekingsreacties van de huid7. Wilt u weten of u daar gevoelig voor bent, dan kunt u het best eerst een zogeheten lapjesproef (allergietest) doen.

Koop tea tree olie bij een natuurwinkel. Bewaar hem op een koele, donkere plaats om oxidatie te voorkomen.

Bronnen:

1 Med J Aust, 1990; 53: 455-458
2 J Antimicrob Chemother, 2001; 48: 450-451
3 Inflamm Res, 2005; 54: 22-30
4 Oral Microbiol Immunol, 1994; 9: 202-208
5 Complement Ther Nurs Midwifery, 1996; 2: 97-101
6 J Am Acad Dermatol, 2002; 47: 852-855
7 Dermatitis, 2004; 15: 67-72


Gebruik van tea tree olie

U kunt tea tree olie gebruiken voor:
• ontstekingen. Tea tree olie staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking. Bij een klinische trial kregen 27 vrijwilligers een injectie met histamine om een huidontsteking op te roepen. Bij behandeling met tea tree olie verdween de ontsteking1. Tea tree olie kan ook tegen andere ontstekingen helpen zoals osteomyelitis (botontsteking) door bacteriële infectie2.
• multiresistente ziekenhuisbacteriën. Bij een ziekenhuisonderzoek was tea tree olie effectief tegen hardnekkige huidinfecties door methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)3.
• Candida albicans. Deze gistvormige schimmel kan gaan overheersen in de vagina, de mond of het rectum, en via de bloedbaan ook de keel, ingewanden en hartkleppen aantasten. Toen aidspatiënten met mondspruw tea tree olie gebruikten, bleek deze olie veelbelovend te zijn als antischimmelmiddel4.
• chronische gingivitis en andere tandvleesaandoeningen. In gelvorm vermindert tea tree olie gingivitis aanzienlijk, zonder bijwerkingen5. Gingivitis is een ontsteking waarbij het tandvlees pijnlijk, rood en gezwollen is en het snel gaat bloeden.
• huidproblemen bij huisdieren. Bij jeukende huiduitslag en andere vormen van dermatitis bij honden bleek 71 procent van de honden die met crème met tea tree olie werden behandeld, na tien dagen genezen, ten opzichte van 41 procent van de honden die met gewone crème behandeld werden. Bovendien werkte de tea tree crème significant sneller dan de gewone crème tegen de twee meest voorkomende problemen: jeukende huid en haaruitval6.

BRONNEN:
1 Br J Dermatol, 2002; 147: 1212-1217

2 Am J Infect Control, 2004; 32: 402-408
3 J Hosp Infect, 2004; 56: 283-286
4 Rev Iberoam Micol, 2000; 17: 60-63
5 Aust Dent J, 2004; 49: 78-83
6 Dtsch Tierarztl Wochenschr, 2004; 111: 408-414

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

Kruiden en voedingsstoffen

De invloed van klanken op je lichaam

Spoorelementen; belangrijk in kleine hoeveelheden

Recepten voor een gezond hart

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier