Een nieuw wondermiddel?

Al jarenlang zoeken wetenschappers, artsen en natuurgenezers naar een middel waarmee ze alle ziekten kunnen genezen. Nu lijkt er een wondermiddel te zijn ontdekt in de vorm van GcMAF, een eiwit dat door ons lichaam wordt aangemaakt en dat macrofagen activeert.
Macrofagen zijn immuuncellen en vormen de eerste verdedigingslinie in ons lichaam. Ze zoeken ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen op, maar ook uit de band gesprongen kankercellen, om die te vernietigen. Onlangs zijn wetenschappers erin geslaagd het macrofaagactiverende GcMAF te isoleren en produceren. Dat hebben ze op een dusdanige manier gedaan dat het de helende kracht van ons eigen lichaam kan herstellen en een falend immuunsysteem een opkikker kan geven.
Internet wordt overspoeld met verhalen van patiënten die GcMAF een biologische superheld noemen, vooral in de strijd tegen kanker. Om te onderzoeken wat er klopt van deze hype, en het ware van het valse te onderscheiden, heeft What Doctors Don’t Tell You, het Britse moederblad van Medisch Dossier, een van de wetenschappers geïnterviewd die GcMAF hebben ontdekt. Daarna hebben onze Britse collega’s het medische bewijs onderzocht. Het verslag daarvan vindt u in ons hoofdartikel van deze maand. Blader dus snel verder en ontdek wat we tot nu toe weten over dit supermolecuul en waarvoor het met succes wordt gebruikt.
We hebben in deze editie ook een artikel van uitgever Bryan Hubbard over zijn nieuwe boek The untrue story of you, waarin hij uit de doeken doet hoe hij zijn depressie tot een halt riep. Hij onderzocht wat er bij zichzelf aan de hand was en deed een belangrijke ontdekking over een veelvoorkomende oorzaak van depressie en verslaving. In zijn boek legt hij uit hoe u deze oorzaak kunt wegnemen; in het artikel licht hij vast een tipje van de sluier op.
Verder ontzenuwt Harald Gaier een aantal mythes die artsen en verpleegkundigen nog steeds verkondigen, hoewel ze allang weerlegd zijn. Een veelgehoorde fabel die decennialang door de reguliere wetenschap voor waar is aangenomen, is bijvoorbeeld dat zout een hoge bloeddruk veroorzaakt. Maar het verband tussen die twee is nooit aangetoond, en het advies om minder zout te eten is achterhaald. Om uw hoge bloeddruk te bestrijden, kunt u beter minder suiker eten, zoals u ook kunt lezen in onze nieuwsrubriek.
Ten slotte gaat de vraag-en-antwoordrubriek over ALS, de neurologische aandoening waaraan onder anderen de bekende natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking lijdt. U leest in ons artikel meer over de achtergronden van ALS, en ook vertellen we u welke natuurlijke remedies zouden kunnen helpen tegen deze slopende ziekte.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart