Een oplossing voor kennelhoest

Holistisch dierenarts Rohini Sathish heeft tal van medicijnvrije manieren om kennelhoest te voorkomen en behandelen.

Vraag: Mijn honden, Bart en Lisa, moeten naar een kennel als we naar het buitenland gaan. De kenneleigenaren dringen er iedere keer op aan dat ze gevaccineerd worden tegen kennelhoest. Nu de honden ouder worden maken we ons een beetje zorgen daarover. Afgelopen zomer kreeg Lisa kennelhoest ondanks de vaccinatie en kreeg ze een kuur met sterke antibiotica voorgeschreven. Zijn er manieren om de aandoening op natuurlijke wijze te voorkomen en te behandelen?
T.D., via e-mail

Antwoord: Kennelhoest, of infectieuze tracheobronchitis, is een besmettelijke infectie die vaak voorkomt bij honden. Katten kunnen het ook krijgen, maar dat komt veel minder vaak voor. De meeste dierenartsen zien een toename van kennelhoest met Kerst, Pasen en tijdens de zomermaanden, wanneer de hondeneigenaren hun honden naar een pension brengen .als ze met vakantie gaan.

Oorzaken

Kennelhoest wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Bordetella bronchiseptica, maar een besmetting met virussen – zoals het honden parainfluenza-virus, hondenherpesvirus en honden adenovirus – kan er ook toe leiden. Als een groot aantal honden in elkaars naaste nabijheid is, zoals in kennels, is het voor de bacteriën of virussen makkelijk om te worden overgedragen van een besmette hond naar andere dieren.
Ondanks de naam kennelhoest krijgt een hond de aandoening niet alleen door een verblijf in kennels. Een besmette hond kan de ziekte verspreiden onder honden uit de buurt, in een dierenartsenpraktijk, of op om het even welke plaats waar honden in nauw contact komen met elkaar.

Symptomen

Honden met kennelhoest vertonen symptomen als een droge of kriebelhoest, naar lucht happen, spugen en soms ook niezen. Sommige eigenaren denken dat hun huisdier stikt omdat er iets in de keel lijkt te zitten. De hoest kan de keel van een hond erg gevoelig maken, zozeer dat alleen al het trekken aan de halsband tijdens het uitlaten een hoestaanval kan uitlokken. Sommige honden laten ook hun eten staan als ze koorts krijgen door de infectie.

Preventie

Kennelhoest is, zoals gezegd, onvermijdelijk als honden in elkaars nabijheid komen, zoals in parken, kennels, hondenscholen en pensions gebeurt. De meeste instellingen eisen een kennelhoestvaccinatie om het voorkomen van de infectie te verminderen en ook om zichzelf in te dekken vanuit verzekeringsperspectief.

Hoewel het vaccin tegen kennelhoest grotendeels beschermt tegen de bacterie Bordetella bronchiseptica, kan de hond nog steeds worden besmet door de virussen die kennelhoest veroorzaken.

In Nederland krijgen honden het vaccin meestal toegediend in de vorm van neusdruppels; deze methoden zou slechts voor zes maanden beschermen. Sommige fabrikanten beweren dat de neusdruppels langer effect hebben, vraag dit dus even na bij uw dierenarts. De meeste honden hebben een hekel aan de vaccinatie, omdat het vaccin in hun neus gesproeid moet worden. Het vaccin kan ook gegeven worden in de vorm van een onderhuidse injectie.

Omdat de productie van dierenvaccins een miljardenindustrie is, duiken vaccins op tegen iedere ziekte, of deze nu levensbedreigend is of niet. De kennelhoestvaccins zijn volgens de Wereld Gezelschapsdieren Geneeskunde Vereniging niet verplicht. Alleen hondenscholen en pensions stellen vaccinatie verplicht. Aan u de keuze.

Homeopathische nosodes

Holistische dierenartsen raden homeopathische nosodes aan in plaats van vaccinaties. Deze nosodes vormen een krachtige homeopathische remedie die gemaakt wordt uit ziekteweefsel van een geïnfecteerde hond. Ze kunnen dienen als alternatief voor gewone vaccins, maar er is tot nu toe weinig wetenschappelijk bewijs dat ze dezelfde bescherming bieden.

Voor hondeneigenaren die tegenstander zijn van vaccinaties, kunnen nosodes een goede optie zijn. Maar overleg steeds met een homeopathische dierenarts over het middel, omdat sommige beter werken dan andere. Na het toedienen van de nosodes kunnen titerbepalingen uitgevoerd worden (laboratoriumtests om de aanwezigheid en de hoeveelheid van ziektegerelateerde antilichamen in het bloed te meten) om na te gaan of de nosodes tegen kennelhoest het immuunsysteem daadwerkelijk kunnen stimuleren.

Behandeling

De meeste dierenartsen behandelen kennelhoest met een combinatie van sterke antibiotica en niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen (NSAIDs). De antibiotica worden toegediend tegen de infectie, terwijl de NSAIDs helpen tegen koorts en keelpijn. Uw hond kan ook een hoestdrank voorgeschreven krijgen om de hoest te onderdrukken.

Als u liever geen medicijnen gebruikt, zijn er tal van natuurlijke alternatieven.

Chinese geneeskunde

Volgens de traditionele Chinese dierenartsgeneeskunde is kennelhoest een vorm van een ‘wind-koude’ of ‘wind-hitte’ aanval op de luchtwegen (de luchtpijp, de neus en de sinussen). Behandelingen zijn gericht op het verdrijven van deze wind, het kalmeren van een droge hoest en om de hond helpen om het slijm op te hoesten bij een natte hoest.

Een dierenarts die opgeleid is in de traditionele Chinese dierenartsgeneeskunde kan de juiste Chinese kruiden voorschrijven, afhankelijk van de specifieke symptomen van de hond.

Acupressuur, een andere vorm van traditionele Chinese geneeskunde, kan ook helpen. Acupressuurpunten GV14, GB20 en LI4 (drukpunten voor het hoofd en de keel) evenals LU7 (tegen droge hoest) kunnen tweemaal per dag gedurende 30 tot 60 seconden gemasseerd worden om de hoest te verlichten. Zie ook mijn boek: You Can Heal Your Pet, for how to give acupressure to your pet, of zoek een erkende dierenarts.

Kruiden

Loquat (nispero of Japanse mispel): Als het als vloeibaar kruidenmengsel gebruikt wordt, kan dit middel een zere keel verzachten en het genezingsproces versnellen. Omdat het een vloeistof is met een zoete smaak zijn de meeste honden er dol op. Maar omdat het honing bevat, dient u voorzichtig te zijn bij honden met diabetes.
Aanbevolen hoeveelheid
Voor honden met een gewicht van minder dan 7 kg: 1/8 theelepel per dag; van 7 tot 18 kg:
1/2 theelepel per dag; grote honden: 3/4 tot 1 theelepel per dag.

Echinacea (Echinacea purpurea en Echinacea augustiflora) en kattenklauw (Hydrastis canadensis) bezitten antivirale en antibacteriële eigenschappen en het is algemeen bekend dat ze de weerstand een oppepper kunnen geven.
Nature’s Answer is een alcoholvrije tinctuur die deze kruiden combineert en kan gebruikt worden als behandeling gedurende een week na de infectie of, om infecties te voorkomen, gedurende drie tot vijf dagen voorafgaand aan het verblijf in een pension. Door de bittere smaak is het beter om de tinctuur in water op te lossen in plaats van in het voer te doen.
Aanbevolen hoeveelheid
Voor honden met een gewicht van minder dan 7 kg: tweemaal daags zeven druppels; grotere honden: tweemaal daags vijftien druppels.

Vlierbessen zijn de vruchten van de vlierboom en zijn rijk aan vitamine A, C, betacaroteen en antioxidanten. Onderzoek heeft uitgewezen dat vlierbessen effectief zijn voor het bestrijden van de symptomen van verkoudheden en griep. Wetenschappers waren zelfs zo enthousiast over het vermogen van vlierbessen om luchtwegaandoeningen te verzachten dat vlierbessensap werd gebruikt voor de behandeling van een griepepidemie in Panama in Midden-America in 1995.
Bioflavonoïden en andere eiwitten in het sap vernietigen het vermogen van verkoudheids- en griepvirussen om een cel te infecteren.
Vlierbessen kunnen het best geplukt worden in juli en augustus, als ze een diepe donkerpaarse kleur hebben. Zie het recept voor een vlierbeshoestmiddel voor honden.

Homeopathie

Homeopathisch dierenarts Francis Hunter beveelt het gebruik van Bryonia 6C aan (drie tot vier keer per dag gedurende een week) als de hoest mild is en verergert tijdens beweging. Als de hoest blijft aanhouden, droog is en samengaat met spugen, beveelt hij Drosera 6C aan (drie tot vier keer per dag gedurende vijf tot zeven dagen).

Er zijn ook verschillende kant-en-klaarpreparaten te koop online, zoals Homeopet Nose Relief en KC-Defense.

Citroen, honing en kurkumadrank

Dit huismiddel is zeer effectief tegen hoest bij mensen, en het helpt ook goed bij honden. Meng twee eetlepels honing met een theelepel citroensap en een snufje kurkumapoeder in een half kopje warm water en geef dit drie tot vier keer per dag aan uw hond.

Net als bij mensen kan vitamine C het immuunsysteem van uw hond een boost geven en hem helpen te herstellen van kennelhoest of om het vooraf te helpen voorkomen.
Aanbevolen hoeveelheid
Voor honden met een gewicht van minder dan 7 kg: 250 tot 500 mg per dag; 7-18 kg: 500 mg dagelijks; grotere honden: 1000 mg dagelijks. Als de vitamines diarree veroorzaken, kunt u de dosis naar verhouding aanpassen.

K9 Blaf Bes kennelhoestmiddel

1 kg rijpe vlierbessen
10 kruidnagels
1 citroen
Suiker
Gemberwortel

1. Was en rits de bessen van de trossen. Doe ze in een grote pan en voeg water toe tot ze helemaal bedekt zijn. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de bessen zacht zijn (ongeveer 30 minuten)
2. Giet de bessen door een zeef en bewaar het kookvocht. Voeg dan voor iedere 600 ml vloeistof 10 kruidnagels, het sap van een citroen en 200 g suiker toe
3. Zet de vloeistof zonder de bessen terug op het vuur en voeg een stuk van 2.5 cm verse gember toe. Laat pruttelen tot de suiker is opgelost. Laat op hoog vuur gedurende acht minuten koken. Verwijder de kruidnagels en de gember en laat de vloeistof afkoelen
4. Bewaar ze in donkere plastic flessen van 100 ml in de koelkast, of vries ze in tot u ze nodig hebt.

TIP
Gebruik een harnas in plaats van een halsband. Honden met kennelhoest hebben een extreem gevoelige luchtpijp. Daardoor kan het gebruik van een halsband de ademhaling hinderen en zo het hoesten opwekken. Als het kan, is het beter om een harnas te gebruiken, totdat de hond weer beter is.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Rohini Sathish

Grote haarballen

Het op de heupen krijgen

Hond in de lappenmand

Een toevoeging aan het gezin

Staak de strijd

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Rohini Sathish avatar

Over de auteur

Dr. Rohini Tirumala Sathish DVM BVSC & AH MSC MRCVS MHAO MCIVT is een bekroonde, zeer ervaren holistische integratieve dierenarts en een gekwalificeerde dierenheler, gevestigd in New Jersey, VS. Ze heeft een bewezen staat van dienst van 25 jaar als een succesvolle en meelevende integratieve dierenartschirurg. Ze is lid van de American Holistic Veterinary Medical Association.
Lees meer artikelen van Rohini Sathish