Een reset van je immuunsysteem

Celeste McGovern 7 jun 2021 , ,

We zijn allemaal al ruim een jaar lang in de greep van het coronavirus en geobsedeerd door het nieuws over ziekenhuisopnames en sterftecijfers. Maar het lijkt alsof veel mensen die ene vraag niet durven te stellen, vanwege het grote taboe dat daarop rust: Hoe komt het dat sommige mensen het niet eens merken als ze met dit ‘dodelijke’ virus zijn besmet, anderen een Covid-19-infectie ondergaan als een gewone verkoudheid of griep, terwijl een kleine minderheid, meestal zwakken, ouderen en mensen die al een ziekte onder de leden hebben, een harde strijd moet leveren en er soms alsnog aan doodgaat? Waardoor zijn sommigen zo sterk en anderen zo kwetsbaar? Een antwoord kwam van een groep wetenschappers en artsen in een artikel dat eind 2020 werd gepubliceerd. Onder hen waren de vooraanstaand Israëlisch arts en auteur van 26 boeken over immunologie Yehuda Shoenfeld, de Italiaanse biochemicus Darja Kanduc, onderzoeksmedewerker Ronald Kostoff van het Georgia Institute of Technology en de Griekse toxicoloog Aristidis Tsatsakis. In hun artikel verklaarden ze simpelweg: ‘Een verzwakt, niet goed functionerend immuunsysteem lijkt de belangrijkste bepalende factor voor een ernstige/dodelijke reactie op een virusinfectie (bij zowel Covid-19, als SARS en griep).’1 Het is niet zo verrassend dat virussen gebruikmaken

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >