Een teveel aan toxische stoffen

TILT staat voor toxicant induced loss of tolerance, ofwel tolerantievermindering door blootstelling aan giftige stoffen. In dit artikel leest u wat de beste alternatieve behandelingen zijn wanneer u gevoelig bent voor chemicaliën.

Wanneer u op een flipperkast speelt, verschijnt het woord TILT wanneer u te hard aan de kast rammelt. Dit woord staat echter ook voor ‘toxicant induced loss of tolerance’, een toepasselijke uitdrukking voor de schadelijke uitwerking die blootstelling aan schadelijke stoffen heeft op de gezondheid.

Dat mensen overgevoelig kunnen zijn voor chemische stoffen, is inmiddels erkend. Zo werd multiple chemical sensitivity (MCS) lang niet erkend als ziekte (het zou ‘tussen de oren’ zitten), maar is dit nu een medisch erkend ziektebeeld.

Het in 1989 in opdracht van de New Jersey State Department uitgebrachte rapport van N. Ashford en C. Miller, Chemical Sensitivity speelde een belangrijke rol in die erkenning. Het rapport werd beloond met de prestigieuze Macedo Award voor de beste bijdrage aan de volksgezondheid gesubsidieerd door gezondheidsautoriteiten van een staat.

Naar aanleiding van het rapport vaardigde de US National Research Council richtlijnen uit over MCS voor onder meer medisch specialisten, natuurgeneeskundigen, toxicologen, immunologen, epidemiologen, psychiaters en psychologen.

Uit de onderzoeken die sindsdien zijn uitgevoerd, blijkt dat het TILT-spectrum van aandoeningen bestaat uit een verminderde tolerantie voor specifieke chemicaliën, voedingstoffen, kruiden en/of samengestelde homeopathische en conventionele geneesmiddelen.

Het staat vast dat:
• veel en veelsoortige chemicaliën TILT kunnen veroorzaken;
• ieder orgaan en orgaansysteem erdoor kan worden getroffen;
• de specifieke mechanismen sterk uiteenlopen;
• er geen speciale biomarker is voor de respons; identificatie van de juiste biomarkers wordt waarschijnlijk een langdurig proces;
• preventie (vermijden van triggers) de beste strategie is zolang de specifieke mechanismen nog niet bekend zijn.

TILT kan allerlei ziekten tot gevolg hebben zoals ADHD (aandachttekortstoornis met hyperactiviteit), depressie, infecties van neus en oren, chronisch vermoeidheidssyndroom, eczeem, fibromyalgie, artritis, prikkelbare dikke darm, reflux van maagsap naar de slokdarm, astma, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk.

Een zorgvuldige naturopathische arts zal ieder lichaamssysteem en symptoom intensief bestuderen om na te gaan of er omgevingsfactoren zijn die bijdragen aan de kwaal van de patiënt. Vooral zal hij kijken naar de voedingsgewoonten en de blootstelling aan giftige stoffen.

Giftige stoffen in het milieu kunnen namelijk symptomen oproepen in verschillende lichaamssystemen en wel tegelijkertijd. Daarbij kan blootstelling aan zelfs geringe hoeveelheden van een chemische stof TILT oproepen bij individuen wier immuunsysteem reeds verhoogd actief is.

In de reguliere geneeskunde wordt een diagnose vaak pas gesteld als het leed reeds is geschied, oftewel het eindorgaan beschadigd raakt. Een arts die ook vertrouwd is met natuurgeneeswijzen, zal er eerder bij zijn.

Of iemand overgevoelig is voor bijvoorbeeld oplosmiddelen, pesticiden, verbrandingsproducten, vrijkomende gassen uit vezelplaatmateriaal (spaanplaat, multiplex, hardboard), metalen en plastics, wordt meestal getest met een chemische overgevoeligheidstest op lymfocyten, al zijn er inmiddels ook veel andere goede tests voorhanden.

Zo voeren sommige therapeuten blootstellingstests uit, waarbij de cliënt in speciaal daarvoor geschikt gemaakte ruimten stoffen inademt (dit gebeurt meestal bij cliënten die reeds ernstig beperkt worden door hun aandoening).

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

5 manieren om je huis veilig op te frissen

Bewegen in en rondom het ‘systeem’

Ziekmakende onkruidverdelger

Een morele plicht – Mag ik nog ziek zijn?

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier