Een toevoeging aan het gezin

Heeft u plannen om een puppy in huis te halen? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft een aantal adviezen om de gezinsuitbreiding vlot te laten verlopen en een gezonde pup op een natuurlijke manier op te voeden.

Q Onze dochter van acht wil graag een puppy voor haar verjaardag. We hebben besloten om een Shih Tzu pup voor haar te adopteren, die dan zeven weken oud zal zijn. Omdat we zelf holistisch georiënteerd zijn, willen we de pup graag op een zo natuurlijk mogelijke manier grootbrengen. Kunt u ons advies geven?
Meneer en mevrouw Davids, via email

A Ik ben ervan overtuigd dat u weet dat een puppy niet alleen voor uw dochter is, maar een toevoeging aan het hele gezin. Honden vergen een grote mate van betrokkenheid en moeten voor de rest van hun leven verzorgd worden, meestal gedurende minstens tien jaar. Ervan uitgaande dat u reeds nagedacht heeft over de verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt, geef ik u een aantal tips om de overgang naar uw huis vlot te laten verlopen en een gezonde pup op een zo natuurlijk mogelijke manier op te voeden.

Ga op onderzoek uit

Het kiezen van een hond die geschikt is voor u en uw familie is cruciaal. De grootte, het activiteitenniveau, het ras, de vacht en het temperament dienen zorgvuldig overwogen moeten worden. Sommige rassen kunnen doorgaans beter omgaan met kinderen dan andere. Verantwoordelijke fokkers, een asiel of reddingsorganisatie, vrienden en familie zijn goede plekken om een puppy aan te schaffen. Ik ben een fervent tegenstander van het kopen van een pup uit een ‘puppyfabriek’. Deze staan erom bekend dat zij onder vreselijke omstandigheden pups van bedenkelijke kwaliteit fokken.

Wat de oorsprong ook moge zijn, stel de juiste vragen, bezoek de fokker en observeer de pup en zijn omgeving zorgvuldig. Ook is het heel belangrijk om de familiegeschiedenis van uw nieuwe pup te onderzoeken, waaronder de gezondheid van de ouders en hun temperament.

Maak uw huis puppyproof

Puppy’s verkennen hun omgeving met hun bek en zullen proberen om op van alles en nog wat te bijten en te kauwen. Houd uw puppy de hele tijd in de gaten en als u niet in de buurt bent, zorg dan dat u een puppy bench heeft om een veilige plek voor uw puppy te creëren. Laat – als er een baby in huis is – geen fopspenen rondslingeren, omdat puppy’s er graag op sabbelen en kauwen.

Creëer een rustige omgeving

Wees geduldig en liefdevol, en laat uw nieuwe pup niet langer dan een uur alleen. Laat uw pup rustige, zachte muziek horen, zoals ‘Animal Whispers’ van Tim Wheater en Elizabeth Whiter. U kunt ook een paar druppels essentiële lavendelolie op zijn dekentje sprayen of op een lapje dat u vastmaakt aan zijn mand. Ook rustgevende feromonensprays en diffusers voor honden kunnen helpen om uw pup zich ontspannen te laten voelen. Een fles met heet water in een pluizig speeltje dat u ‘s nachts naast uw pup legt, kan helpen om hem beter te laten slapen.

Kies het ‘juiste’ dieet

Stel voor uw pup het meest geschikte biologisch dieet samen met het meest verse vlees dat u zich kunt veroorloven. Vermijd droog voer en bewerkt voer uit blik, met name als dat vulmiddelen bevat zoals aardappelen, tapioca en granen, en bewaarmiddelen zoals ethoxyquine, BHA, BHT en PG.

Er zijn een aantal natuurlijke en hoogwaardige holistische diëten beschikbaar, zoals Lily’s Kitchen en Ziwipeak. Rauw voedsel is ook een goede optie, op voorwaarde dat er geen mensen met een verminderde weerstand in huis zijn en een goede hygiëne gehandhaafd wordt tijdens de bereiding van het voedsel (het allerbeste is om rauw voedsel onder hogedruk te verwerken). U kunt ook vlees dat voor mensen bestemd is voor uw puppy bereiden als u daar de tijd voor heeft en houdt van koken.

Als uw pup een specifiek dieet kreeg van de fokker, probeer dit dan beetje bij beetje uit te breiden gedurende een tot twee weken. Laat de overgang zelfs nog langzamer verlopen als uw pup last heeft van diarree of braken. Pups zouden drie tot vier kleine maaltijden per dag moeten krijgen tot ze zes maanden oud zijn. De hoeveelheid voedsel bij iedere maaltijd zal afhangen van het dieet dat u kiest en de grootte, het ras en de verwachte groeicurve van uw pup.

Vermijd teveel vaccinaties

Vermijd overmatig vaccineren, omdat elk vaccin een door het immuunsysteem opgewekte respons kan uitlokken, die mogelijkerwijs ernstigere problemen veroorzaakt. Tenzij u in een gebied woont waar het parvovirus, leptospirose of een andere infectieziekte wijdverbreid of endemisch is, is het aan te raden om te wachten tot uw pup minstens tien tot twaalf weken oud is alvorens hem te vaccineren. Als uw pup moedermelk kreeg vanaf de geboorte, zou hij genoeg antilichamen van de moeder moeten hebben gekregen om hem tot dan toe te beschermen. Uw fokker kon uw pup echter al laten vaccineren toen hij zes weken was, daarom dient u dit te verifiëren.

Een vaccin met twaalf weken en een tweede vaccin drie of vier weken later zouden genoeg moeten zijn om immuniteit te bieden, vaak voor de rest van het leven. De WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) beveelt ook minstens één booster vaccinatie na twaalf maanden aan.
Vraag uw dierenarts om thimerosal-vrije en kwikvrije vaccins die relatief veilig zijn.

Sommige homeopathische dierenartsen raden ‘nosoden’ (extracten van allergenen) aan in plaats van of na vaccinaties, maar op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs dat zij dezelfde bescherming bieden. Voor hondeneigenaren die totale tegenstanders zijn van jaarlijkse vaccinaties is het wel goed om nosoden toe te dienen en daarna een titertest te doen om te kijken of dit voldoende was om het immuunsysteem te stimuleren. Titertests zijn ook aan te bevelen als u denkt aan jaarlijkse boosters, omdat de boosters niet nodig zijn als uw pup voldoende antilichamen heeft.

Pas op voor wormen

Veel puppy’s worden geboren met wormen in het maagdarmkanaal. Puppy’s kunnen ringwormen hebben die eruitzien als draadjes in hun poep. Ze kunnen opzwellen, suf worden of last hebben van braken en diarree. Sommige pups kunnen hele wormen uitbraken. Wormen mogen niet licht opgevat worden, omdat zij in groten getale dodelijk kunnen zijn voor een pup. Puppy’s en kittens moeten iedere twee weken ontwormd worden vanaf het moment dat ze twee weken tot twaalf weken oud zijn. Ze moeten maandelijks ontwormd worden tot ze zes maanden zijn en daarna iedere drie tot zes maanden, afhankelijk van het product dat gebruikt wordt en de leefgewoonten van uw huisdier.

Longwormen moeten behandeld worden door uw dierenarts en daarna preventief door de ontwormings-producten regelmatig te gebruiken.
Ik heb ondervonden dat conventionele ontwormmiddelen veilig en effectief zijn. Maar u kunt het gebruik van ontwormmiddelen tot een minimum terugbrengen op basis van de leefgewoonten van uw huisdier en de potentiële blootstelling aan wormen. Er zijn veel natuurlijke ontwormmiddelen op de markt, maar ik kan hun effectiviteit niet garanderen, zeker niet bij ernstige plagen.

Bestrijd vlooien

Constant krabben, vlooienpoep op de rug en nek (wrijf met een nat stuk papier langs de zwarte vlekjes op de rug van uw pup; als het vlooienpoep is zullen de vlekjes rood worden), haarverlies door bijten, en levende vlooien bij het kammen wijzen allemaal op een vlooienplaag. Omdat vlooien de tussengastheer zijn voor lintwormen bij zowel honden als katten, kunnen ook lintwormen in de poep van uw pup wijzen op een vlooienplaag.
Een ernstige vlooienplaag kan ervoor zorgen dat uw pup aan bloedarmoede lijdt en dat kan levensbedreigend zijn. In dit geval dient u een conventioneel anti-vlooienmiddel te gebruiken, zoals aanbevolen wordt door uw dierenarts.

Als uw pup geen vlooien heeft, kunt u natuurlijke vlooienbestrijdingsmiddelen gebruiken. De veiligste en meest natuurlijke vlooienbehandeling is het gebruik van een vlooienkam om met de hand de vlooien uit de vacht van uw pup te kammen en ze dan weg te spoelen in een sopje. Uw pup in bad doen en de vlooien er dan uit te halen is ook een goede techniek, omdat de vlooien meestal een droge ondergrond opzoeken.

Zowel vlooien op uw huisdier als vlooien in de omgeving dient u binnen de perken te houden om een vlooienplaag zo effectief mogelijk te behandelen, met name als de vlooien ook u en uw familie bijten.

Op citrus en pepermunt gebaseerde reinigingsmiddelen die veilig zijn voor huisdieren kunnen gebruikt worden om vlooien af te schrikken. Aromatisch cederhout is ook een natuurlijk vlooienbestrijdingsmiddel. Homeopathisch dierenarts Jeff Fienman raadt niet-giftige tekenspray aan.
Het regelmatig stofzuigen van meubelen en plinten, hondendekens en andere hoeken en gaten is cruciaal om van de vlooien af te komen.

Vermijd toxinen in de omgeving

Gebruik huisdier-veilige, niet-giftige producten voor het schoonmaken van uw huis en het onderhoud van uw gazon. Als u uw pup uitlaat, vermijd dan gebieden die besproeid worden met onkruidverdelgers of insecticiden. Gebruik shampoos op basis van kruiden en conditioners die tea-tree olie, havermout of aloë vera bevatten in plaats van synthetische chemische producten.

Een natuurlijk insectenbestrijdingsmiddel voor honden

1 eetlepel Neemolie
500 ml warm water
1 druppel vloeibaar afwasmiddel

1 Verhit de Neemolie au bain-marie in een glazen schaal tot ze warm aanvoelt en dunner is van consistentie.
2 Voeg het water en een druppel vloeibaar afwasmiddel toe (om de ingrediënten te binden) en klop alles stevig met een garde gedurende een paar minuten. Doe de vloeistof in een glazen pot met een etiket erop en bewaar het in de koelkast.
3 Breng het insectenbestrijdingsmiddel aan met behulp van een schoon doekje. Veeg zachtjes over de rug en flanken van uw hond, maar blijf uit de buurt van de snuit en de geslachtsorganen.
4 Als u het vloeibaar mengsel opnieuw wilt gebruiken, zult u merken dat de Neemolie gescheiden is van het water. Verwarm dan de fles met de vloeistof zachtjes au bain-marie, schud de fles goed en test een beetje op uw arm voor de temperatuur. Aanbrengen zoals hierboven aangegeven werd.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Rohini Sathish

Grote haarballen

Het op de heupen krijgen

Hond in de lappenmand

Een oplossing voor kennelhoest

Staak de strijd

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Rohini Sathish avatar

Over de auteur

Dr. Rohini Tirumala Sathish DVM BVSC & AH MSC MRCVS MHAO MCIVT is een bekroonde, zeer ervaren holistische integratieve dierenarts en een gekwalificeerde dierenheler, gevestigd in New Jersey, VS. Ze heeft een bewezen staat van dienst van 25 jaar als een succesvolle en meelevende integratieve dierenartschirurg. Ze is lid van de American Holistic Veterinary Medical Association.
Lees meer artikelen van Rohini Sathish