Eerste hulp bij kanker

In zijn veertigjarige loopbaan heeft de Britse arts Patrick Kingsley meer dan vijfduizend kankerpatiënten behandeld. Hoewel veel van zijn patiënten door de moderne geneeskunde waren opgegeven, hebben de meesten hun kanker opvallend genoeg overleefd. Kingsley is inmiddels met pensioen en heeft zijn methode toevertrouwd aan het papier. In zijn boek, getiteld ‘The new medicine’, beschrijft hij met welke behandelingen hij in de loop der jaren niet alleen kankerpatiënten succesvol behandelde, maar ook mensen met andere ernstige ziekten. In dit artikel vindt u de vier stappen die Kingsley toepast bij zijn aanpak van kanker.

Door Patrick Kingsley

Als u kanker hebt of iemand met kanker kent, wilt u waarschijnlijk graag weten wat u er zelf tegen kunt doen. Ik ken uw persoonlijke verhaal niet, daarom geef ik u een ‘starterspakket’ met zelfhulpadviezen. Dat kunt u gebruiken naast elke andere medische behandeling die u kiest.

Stap 1: Pas uw dieet aan

Ik heb gemerkt dat mensen zich meestal veel beter gaan voelen als ze hun voeding veranderen. Daarom heb ik een algemeen dieet ontworpen, gebaseerd op mijn ervaringen met patiënten met allerlei soorten kanker. Dit dieet kunt u aanpassen als u problemen hebt met eten of slikken, als u geen trek in eten hebt of als u andere lichamelijke ongemakken hebt als gevolg van kanker.
Van sommige voedingsmiddelen staat vast dat ze schadelijk zijn voor het lichaam; andere kunnen geen kwaad. Maar het beste is om vooral dingen te eten waarvan we weten dat ze uitgesproken heilzaam zijn. Zo bevatten gekleurde groente- en fruitsoorten flavonoïden, die niet alleen bescherming bieden tegen kanker, maar ook helpen bij de genezing. Het zijn sterke antioxidanten met een ontstekingsremmende werking.
Mijn antikankerdieet bestaat voor driekwart uit voedingsmiddelen die zowel in rauwe, biologische als onbewerkte vorm kunnen (maar niet hoeven) gegeten worden, zoals groente, salade, peulvruchten, fruit, zaden en noten. Een ander deel bestaat uit hele graankorrels, met name rijst. De rest van uw voeding kunt u samenstellen uit eieren, diepzeevis, wild of wit vlees zoals kip en kalkoen. Als u streng vegetariër bent, hebt u daarnaast misschien bepaalde voedingssupplementen nodig.
Om uit te zoeken welke voedingsmiddelen u beter kunt vermijden, kunt u uw bloed laten testen op mogelijke voedselovergevoeligheid. Dan wordt gekeken wat er met uw bloed gebeurt als het in contact wordt gebracht met een groot aantal voedingsmiddelen. Specifieke veranderingen in het bloed geven aan voor welke voedingsmiddelen u mogelijk overgevoelig bent (een ‘rode lijst’), maar ook welke voedingsmiddelen goed voor u zijn (de ‘groene lijst’).
Natuurlijk moet u de voedingsmiddelen waarvoor u mogelijk overgevoelig bent niet meer nemen. Maar het is nog beter om u te richten op voedingsmiddelen die juist goed voor u zijn. Beperk uw dieet tot de groene lijst van voedingsmiddelen.
Mijd in elk geval alle voedingsmiddelen die ik u hieronder afraad, zelfs al staan ze op uw groene lijst. In mijn tweede lijstje staan de voedingsmiddelen die ik u wel aanbeveel, omdat die juist helpen tegen kanker.

Gebruik de volgende voedingsmiddelen niet:
• Alle soorten dierlijke melk en melkproducten. Goede alternatieven zijn haver-, rijst- en (cashew)notenmelk;
• Alle soorten toegevoegde suikers. Natuurlijke suiker in fruit is daarentegen prima. Als u iets wilt zoeten, gebruik dan wat stevia (natuurlijke zoetstof);
• Rood vlees;
• Geraffineerde koolhydraten ;
• Thee, koffie en hun cafeïnevrije varianten;
• Levensmiddelenadditieven (hulpstoffen) en alles uit blik of pakjes (met een lijst ingrediënten erop);
• Alles wat gisting kan bevorderen, zoals brood uit de winkel, champignons en azijn. Kankercellen gebruiken in hun stofwisseling namelijk vaak gistingsprocessen. Daarom kunt u beter zulke etenswaren vermijden;
• Zout, tenzij u in een warm land woont en door transpiratie risico loopt op een zouttekort. Zo niet, gebruik dan geen zout en eet geen voedingsmiddelen waaraan zout is toegevoegd. Zout kan het kaliumgehalte in uw bloed verlagen, dat meestal juist een oppepper nodig heeft. Zorg voor voldoende kalium door fruit en groente te eten. Maar als u zich om onverklaarbare redenen futloos voelt, neem dan een beetje zout en kijk of u opknapt. Gebruik echter niet meer zout dan nodig is om u beter te voelen;
• Alle soorten alcohol. Alcohol wordt afgebroken door de lever, een orgaan dat juist zoveel mogelijk moet worden ontzien, zodat het zijn werk kan doen: vechten tegen kanker;
• Soja. Ik sta huiverig tegenover de hype over alle voordelen van soja. Het is waarschijnlijk verstandig het voorlopig niet of in heel beperkte mate te gebruiken.

Gebruik de volgende voedingsmiddelen wel:
• Olie. Gebruik olijf- en kokosolie, maar verhit ze niet te veel. Door kurkuma aan olijfolie toe te voegen, voorkomt u dat deze bij verhitting oxideert;
• Water van goede kwaliteit, zoals gefilterd water of water uit glazen flessen, kruidenthee (let op wat erin zit), met name cafeïnevrije groene thee, en vers vruchtensap;
• Kruiden zijn vaak gezond. Gebruik regelmatig kurkuma (koenjit of geelwortel), want er is veel bewijs dat kurkuma kankergroei tegengaat, en een beschermende en therapeutische werking heeft tegen allerlei soorten kanker.1
• Vette vis. Onderzoek wijst uit dat essentiële vetzuren van belang zijn voor iedereen, maar helemaal voor kankerpatiënten. Als u beduidend meer omega 6-vetzuren binnenkrijgt dan omega 3, dan kan arachidonzuur, het afbraakproduct van omega 6, ontstekingen veroorzaken. Eet daarom voldoende vette vis of neem lijnzaad (liever dan lijnzaadolie), want beide bevatten veel omega 3-vetzuren.

Stap 2: Neem supplementen

Aangezien u waarschijnlijk een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, is het slim om elke dag een multivitamine- en mineralensupplement te slikken. U hebt daar nog meer baat bij als u voldoende hebt ontgift (zie stap 3) en uw spijsverteringskanaal optimaal functioneert.

Alvleesklierenzymen
De meeste mensen eten gedurende hun leven veel voeding met weinig enzymen. We kiezen vaak voor enzymarme voeding, of de enzymen gaan verloren door onze manier van voedselbereiding. Een tekort aan enzymen kan op den duur de kans op kanker verhogen, vooral bij mensen met een genetische aanleg voor kanker. Er zijn aanwijzingen dat alvleesklierenzymen een nuttige aanvullende behandeling kunnen vormen voor kankerpatiënten.2 Gebruik ze alleen onder begeleiding van een deskundige.
Zorg dat een voedingssupplement met alvleesklierenzymen niet in aanraking komt met voedsel. Neem het pas twee uur na de maaltijd in, een uur voor de maaltijd of voor het naar bed gaan. Neem de tabletten in met een vol glas water, anders kan uw maag geïrriteerd raken.

Vitamine D
Er is genoeg onderzoek dat het belang van vitamine D bij kanker aantoont. Vitamine D-receptoren komen op allerlei plaatsen in het lichaam voor, onder andere in hersen-, borst-, prostaatweefsel en in lymfocyten (type witte bloedcellen). Ik heb gemerkt dat veel kankerpatiënten een groot tekort aan vitamine D hebben. Daarom kunt u overwegen het gehalte vitamine D (25-hydroxyvitamine D) in uw bloed te laten bepalen. Een waarde van 50 tot 100 nmol/l (nanomol per liter) is onvoldoende, en alles lager dan 50 nmol/l is een tekort.
Een ideale waarde ligt tussen de 160 en 210 nmol/l. Probeer deze te bereiken door dagelijks een vitamine D-supplement te nemen, met name in de wintermaanden. Eet ook vette vis, die zowel vitamine A en D als omega 3-vetzuren bevat.

Vitamine C
Ik raad al mijn kankerpatiënten aan om zoveel mogelijk vitamine C te gebruiken. Als u vitamine C-tabletten slikt, raad ik een dosering van 10 gram per dag aan, liefst verdeeld over de dag. Als u namelijk te veel vitamine C in één keer inneemt, kunt u last van uw darmen krijgen. Begin met een lage dosering en voer die langzaam op tot een dosis die u verdragen kunt. Mocht u last van uw maag of darmen krijgen, dan kunt u de dosering het beste een paar dagen verlagen en daarna weer langzaam opvoeren.

Antioxidanten
Andere antioxidanten die ik patiënten voorschrijf, zijn:
– alfaliponzuur (thioctinezuur): dit bevordert de werking van vitamine C,
– vitamine E,
– vitamine A,
– selenium.

IJzer
IJzer is niet alleen nodig voor de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen, maar ook voor die van myoglobine, dat zuurstof bindt in de spieren. Daarnaast speelt het een rol in het immuunsysteem en de stofwisseling. Als u kanker hebt, is het belangrijk dat uw immuunsysteem optimaal werkt. Als uw ijzergehalte laag is, moet u dat dus omhoog proberen te krijgen. Neem echter alleen een ijzersupplement als blijkt dat u dit echt nodig hebt, want ook kankercellen voeden zich met ijzer (zie kader). Bovendien veroorzaakt ijzer vaak obstipatie (verstopping van de darmen), al zijn er tegenwoordig ook supplementen op de markt die geen obstipatie veroorzaken. Overigens bevatten de meeste mineraalsupplementen ijzer. Neem naast ijzer altijd vitamine C. Dat zorgt voor een goede ijzeropname.

Marien plasma (steriel zeewater) en artemisinine
Als uw ijzergehalte zo laag is dat u eigenlijk een bloedtransfusie nodig hebt, dan kunt u marien plasma innemen. Dat is steriel zeewater met alle mineralen en spoorelementen die daar van nature in voorkomen. Soms kunt u hiermee een bloedtransfusie voorkomen.3
Als uw ijzergehalte normaal is, kunt u eventueel artemisinine gebruiken. Deze stof wordt gewonnen uit de plant Artemisia annua (zoete of zomeralsem) en wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Er zijn aanwijzingen dat artemisinine in combinatie met ijzer, kankercellen kan doden. Daarnaast kan het ook parasieten doden – de reden waarom artimisinine ook bij malaria wordt gegeven.

Magnesium
Bij stress gebruikt uw lichaam veel magnesium. Daardoor hebben veel mensen een tekort aan dit mineraal. Helaas lukt het vaak niet om dit tekort aan te vullen door magnesiumsupplementen te slikken. Ik vermoed dat dit komt doordat magnesium deels wordt opgenomen via een enzym dat zelf van magnesium afhankelijk is. Als u dus al een magnesiumtekort hebt, wordt de opname ervan ook nog eens bemoeilijkt.
Bovendien wordt de magnesiumopname ook gehinderd door calcium. Dat betekent dat hoe meer calcium we innemen – iets wat vrouwen na de overgang vaak doen om osteoporose te voorkomen – hoe minder magnesium ons lichaam opneemt.
Wellicht een betere manier om uw magnesiumtekort aan te vullen, is een magnesiumlotion. U kunt deze zo vaak als voor u haalbaar is, op elk gewenst deel van uw lichaam aanbrengen.

Co-enzym Q10
Onderzoek heeft aangetoond dat de krachtige antioxidant co-enzym Q10 waardevol is bij borstkanker. Het helpt ook de bijwerkingen van hormoontherapie bij borstkanker te voorkomen.
 

Stap 3: Houd een grote schoonmaak

Veel mensen lijden simpelweg aan een ‘toxische overbelasting’, een ophoping van giftige afvalstoffen in het lichaam. Het proces van ontgifting begint al zodra u uw dieet aanpakt en alles laat staan waarvan u weet dat het slecht voor u is (zie stap 1). Maar er zijn meer manieren om te ontgiften.

Een warm bad met magnesiumsulfaat of waterstofperoxide
Los een eetlepel magnesiumsulfaat (ook wel Epsomzout, bitterzout of Engels zout) in uw hete badwater op. U kunt de hoeveelheid zout hierna geleidelijk opvoeren tot zes eetlepels per vol bad – tenzij u daarvoor al last van uw huid krijgt. Hetzelfde geldt voor waterstofperoxide: begin met weinig en gebruik per vol bad niet meer dan zes eetlepels waterstofperoxide van 6 procent.
Gebruik magnesiumsulfaat en waterstofperoxide niet tegelijkertijd, en kies datgene waarbij u zich het prettigst voelt.
Als u lang genoeg in bad hebt gezeten, sla dan twee of drie grote handdoeken om en blijf nog even in de badkamer zitten om te zweten – net als in de sauna. Daarna kunt u het raam openzetten en een douche nemen om de zweetresten af te spoelen. In de twee uur daarna moet u zo min mogelijk doen. Het is dus slim om uw bad vlak voor bedtijd te nemen.
Tijdens het zweten verliest u bepaalde elektrolyten, die u daarna weer moet aanvullen. De belangrijkste zijn kalium, magnesium en natrium: neem dus een preparaat dat deze drie stoffen bevat.

Voetbaden
Vul een teil met lekker warm water en voeg een eetlepel magnesiumsulfaat, een eetlepel zeezout en een eetlepel olijfolie toe. Ga met uw voeten in de teil zitten zo lang als prettig voor u is, bijvoorbeeld terwijl u tv kijkt of rustgevende muziek luistert. Voeg af en toe wat heet water toe om de temperatuur op het gewenste niveau te houden.

Infraroodsauna
De FIR-sauna (far infrared radiation) is een uitstekende manier om gifstoffen uit uw lichaam te verwijderen. Maar pas op met openbare sauna’s, want daar kunt u in aanraking komen met afvalstoffen die anderen hebben uitgescheiden. U kunt ook een infrarooddeken aanschaffen. Deze werkt ook goed bij lagere temperaturen en is niet zo duur.

Magnetische klei
Magnetische klei bestaat uit een speciaal vulkanisch kleigesteente dat het lichaam ontgift door toxische metalen en andere stoffen aan de huid te onttrekken. De klei bevat bovendien calcium, magnesium, kalium en natrium. Aan sommige soorten zijn kruiden en specerijen toegevoegd om de werking te versterken. Wees voorzichtig en neem maximaal eens per week een bad met magnetische klei.
Als u te ziek bent om een bad te nemen, dan kunt u het kleimengsel ook in een voetbadje gebruiken, bijvoorbeeld eens in de drie dagen.

Koffieklysma’s
Koffieklysma’s zijn waarschijnlijk pas echt bekend geworden door Florence Nightingale. Tot 1970 stonden ze in het bekende medische handboek Merck manual, waarna ze werden vervangen door modernere geneesmiddelen. Als u kanker hebt, moet u het drinken van koffie of andere cafeïnehoudende dranken juist vermijden. Een koffieklysma (darmspoeling) is daarentegen een effectieve methode om de ontgifting van het lichaam te stimuleren: hierbij wordt koffie in de darmen aangebracht via een slangetje in de endeldarm.
De koffie uit het klysma wordt door de darmen opgenomen en komt via de poortader bij de lever terecht. Daar stimuleert het de lever om zijn afbraakproducten aan de darmen af te geven, waarna deze met de ontlasting worden uitgescheiden. Vaak helpen koffieklysma’s ook tegen pijn bij kanker en zorgen ze ervoor dat u zich fitter voelt na de chemotherapie of bestraling.
Bepaal zelf hoe vaak u een koffieklysma toepast, afhankelijk van hoe ziek u bent en hoe uw lichaam op de behandeling reageert. Begin met één klysma per dag. Als u ernstig ziek bent, probeer dan het aantal klysma’s per dag op te voeren, maar niet meer dan uw lichaam aankan.
Begin met weinig koffie, en gebruik hooguit een halve theelepel om een liter koffie te maken. Voer de dosering daarna langzaam op tot maximaal drie theelepels per liter. Laat de koffie afkoelen tot lichaamstemperatuur voordat u het klysma inbrengt.
Sommige mensen geven aan dat ze ‘hyper’ worden van de cafeïne in het klysma. Dat komt doordat het slangetje niet ver genoeg in de darm is ingebracht. U moet dit minimaal vijftien centimeter diep inbrengen, tot voorbij de endeldarm. Breng daarom ook op minimaal de eerste vijftien centimeter van het slangetje glijmiddel aan.

Darmspoeling (of darmirrigatie)
Veel patiënten hebben behoorlijk veel last van verstopte darmen als ze voor het eerst bij me langskomen. Sommigen hebben maar eens in de twee weken ontlasting, terwijl twee- tot driemaal per dag normaal is. Als u denkt dat uw darmen verstopt zijn, is het goed om met darmspoelingen te beginnen.

Leverkruiden
Leverkruiden zoals silymarine (gewonnen uit de mariadistel) reinigen en stimuleren de lever. De meeste producten met silymarine bevatten alcohol. Daarom adviseer ik een beker kokend water te nemen en daar een halve tot hele theelepel silymarine aan toe te voegen. Laat de vloeistof even staan, zodat de alcohol kan verdampen. Verdun de drank eventueel met wat koud water en neem deze driemaal daags, liefst tien tot dertig minuten voor de maaltijd, in.

Stap 4: Verbeter uw weerstand

Als uit onderzoek blijkt dat de naturalkillercellen van uw immuunsysteem slecht functioneren, raad ik MGN-3-supplementen aan. Deze bevatten de stof arabinoxylaan uit rijstzemelen, die deze belangrijke antikankercellen stimuleert.
Als andere delen van uw immuunsysteem onderdrukt worden, zoals interleukine-12 of lymfotoxine (tumornecrosefactor), adviseer ik een supplement met Lactobacillus fermentum-extract. Gebruik dit totdat uit bloedtests blijkt dat uw immuunsysteem weer op peil is.

Ten slotte: ga nooit door met iets wat niet binnen een redelijke termijn lijkt te helpen. Ik geef u deze adviezen omdat ik u wil aanmoedigen zelf dingen te doen, naast de andere medische behandelingen die u kiest. De benadering van de reguliere geneeskunde is vaak voorschrijvend: u moet gewoon doen wat de dokter zegt. U geeft eigenlijk alles uit handen. Het is echter belangrijk dat u zelf de touwtjes in handen neemt.
Vertrouw erop dat u het verschil kunt maken voor uzelf. Als iemand u een slechte prognose geeft, leg u daar dan niet bij neer. Misschien past u niet in de statistieken en kunt u er toch iets aan doen.
Vanaf nu bent u de baas.

[kadertekst:] Wat eten kankercellen?
Kankercellen voeden zich (net als schimmels) vooral met suiker en ijzer. Daarom staat buiten kijf dat iemand met kanker moet stoppen met het nuttigen van suiker in welke vorm dan ook. Ik raad ook altijd bewerkte producten van witte bloem af, want die worden snel tot suiker afgebroken, of erger: ze dienen als voedsel voor schimmelachtige organismen. Bovendien kunt u zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals aardappels, beter niet op hoge temperaturen bereiden – bijvoorbeeld door ze te bakken. Er worden dan namelijk meer koolhydraten in suikers omgezet dan wanneer u ze kookt of stoomt.
Verder adviseer ik kankerpatiënten om voedingsmiddelen te vermijden die gistingsprocessen kunnen bevorderen, zoals kaas, champignons, azijn, gewoon brood en producten met gistextract. Kankercellen maken in hun stofwisseling namelijk vaak gebruik van gisting.
De tweede belangrijke voedingsbron voor kankercellen is ijzer. Daarom raad ik patiënten vaak af rood vlees te eten, want dat bevat veel ijzer. Doordat kankercellen veel ijzer verbruiken, krijgen veel patiënten bloedarmoede en reageren niet goed op ijzersupplementen of bloedtransfusies. Zulke behandelingen kunnen de ziekte zelfs verergeren.
In sommige gevallen is mijn aanpak er daarom voor een belangrijk deel op gericht de ijzeropname door kankercellen te verstoren, vooral als iemand een ijzertekort heeft. IJzer is een essentieel spoorelement in het menselijk lichaam. Het meeste ijzer is aan transferrine gebonden of wordt opgeslagen als ferritine en door het lichaam gebruikt om bloed aan te maken. Maar het ‘vrije’ ijzer is schadelijk: het veroorzaakt ontstekingsreacties in weefsels, en kankercellen gedijen erbij. Er zijn twee stoffen die het ijzer vrijmaken uit hun gebonden vorm: oestrogeen en alcohol. Daarom kunnen kankerpatiënten beter helemaal geen alcohol gebruiken.

Dit artikel is overgenomen uit het boek van Patrick Kingsley: The new medicine: a modern approach to clinical illness (Morley: SureScreen Life Sciences, 2013).

1 Anticancer Res, 2003; 23: 363-98; Curr Probl Cancer, 2007; 31: 243-305 ; Cancer Lett, 2008; 267: 133-64
2 http://n.wobenzymonline.com/wobenzym-research/systemicoralenzymesincancertherapy
3 Quinton, R. L’Eau de Mer Mileau Organique. Paris: Masson, 1912; Jarricot, J. Le Dispensaire Marin. Paris: Masson, 1921

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Eet als de oermens; Recept voor een lang leven

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier