En er was laserlicht…

Celeste McGovern 10 feb 2019 , ,

Laserlicht – fotobiomodulatie – is een heel nieuw middel voor spier- en gewrichtspijn, wondgenezing, ontsteking, stemmingsstoornissen en nog veel meer. Celeste McGovern heeft het onderzocht. Het beste van sciencefiction-geneeskunde kunt u zien in de films en series van Star Trek, aan boord van het ruimteschip de USS Enterprise. Een patiënt met een gapende wond, veroorzaakt door een futuristisch wapen, wordt ‘overgestraald’ naar het ruimteschip. Daar, in de ziekenboeg, richt ‘Bones’ McCoy met een handzaam apparaatje een straal licht op de wond. Je ziet de wond snel kleiner worden en binnen enkele seconden verdwijnen, zonder het kleinste litteken achter te laten. Het werkt in het echte leven niet zo snel en niet zo perfect, maar we kennen de techniek van genezing door licht al wel. Het heet LLLT (low level laser therapy: laagvermogen-lasertherapie) en wordt door enkele toonaangevende geneeskundigen al tientallen jaren gebruikt. En de techniek gaat met de snelheid van het licht vooruit. Het onderzoek naar ‘fotobiomodulatie’ (FBM), zoals dit wetenschapsterrein heet, is uitgegroeid tot een verzameling van duizenden studies, en er komen dagelijks nieuwe publicaties bij: licht voor wondgenezing, herstel van spieren en gewrichten, gordelroos, zenuwpijn, maculadegeneratie, de ziekte van Parkinson, ruggenmerg- en hersenletsel, beroerte, depressie en acne, om

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >