Gebeten door beestjes

Celeste McGovern 1 mei 2018

Recent onderzoek heeft de theorie nieuw leven ingeblazen dat achter veel schildklieraandoeningen een gemeen virus schuilgaat… en een immuunsysteem dat gerepareerd moet worden, zegt Celeste McGovern. Als tiener leed Amy Meyers aan de ziekte van Pfeiffer. Deze ziekte wordt ook wel ‘kissing disease’ genoemd, omdat het eppstein-barrvirus (EBV), dat de ziekte veroorzaakt, via speeksel wordt overgedragen. Meyers kreeg koorts, gezwollen klieren en pijnlijke gewrichten, en was wekenlang heel moe. Het was een erg vervelende infectie, maar ze herstelde. Althans… dat dacht ze destijds. Meyers is inmiddels arts in Texas en auteur van het boek The autoimmune solution (Harper Collins, 2017). Ze is er inmiddels van overtuigd dat die ziekteperiode niet het einde van haar strijd tegen het virus betekende. Meyers gelooft dat de infectie die ze als tiener doormaakte, heeft bijgedragen aan de auto-immuunziekte van haar schildklier, die ze later kreeg. Het idee dat EBV- en andere virusinfecties een belangrijke onderliggende oorzaak kunnen zijn van schildklieraandoeningen werd lang geleden verworpen, maar nu zijn er nieuwe aanwijzingen voor deze theorie. Jaren na haar infectie werd bij Meyers de ziekte van Graves vastgesteld: een aandoening waarbij het immuunsysteem per vergissing de schildklier aanvalt, en de schildklier hyperactief wordt. Meyers was toen een

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >