Groot hoefblad: Verlossing van hooikoorts

Medisch Dossier 22 aug 2010 ,

Het kruid Groot hoefblad wordt regelmatig aangeprezen als natuurlijke remedie bij hooikoorts, maar helpt het echt tegen die seizoensgebonden niesbuien? Groot hoefblad (Petasites hybridus) is een plant met een lange geschiedenis als geneeskrachtig kruid. In de middeleeuwen werd het gebruikt om de pest en koorts te bestrijden. In de 17de eeuw was Groot hoefblad een middel om hoest, astma en huidwonden te behandelen. Tegenwoordig is de plant echter het meest bekend als alternatieve remedie bij hooikoorts – er wordt zelfs beweerd dat hij even krachtig is als antihistaminica. Zijn er bewijzen? In tegenstelling tot sommige natuurlijke hooikoortsbestrijders die momenteel op de markt zijn, is er voor het kruid Groot hoefblad wel wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Verschillende studies – waarbij steeds gestandaardiseerd extract van het kruid werd gebruikt, ook bekend als Zeller’s extract (ZE 339) – toonden aan dat Groot hoefblad de seizoensgebonden symptomen zoals niezen, jeukende ogen en loopneus verlicht. In een gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek – de gouden standaard voor wetenschappelijke evaluatie van behandelingen – kregen 186 hooikoortspatiënten twee weken lang dagelijks een hoge of een lage dosis ZE 339, of een placebo. De resultaten toonden duidelijk aan dat het Groot-hoefbladextract de symptomen beter bestreed dan het placebo.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >