Het laatste woord: Is het besmettelijk?

Er bestaat een andere theorie over hoe een epidemie tot stand komt, en dat is niet van mens tot mens

Het is een algemeen erkende waarheid dat virussen zich van mens tot mens verspreiden. Daarom wordt de Covid-19-uitbraak bestreden met een economisch gezien catastrofale lockdown, afstand houden en mondkapjes. En omdat virussen zich via menselijk contact verspreiden, is onze enige hoop een vaccin dat ons tegen de ziekte kan beschermen.

Maar er bestaat een andere mogelijkheid, waarover niet gesproken wordt. Stel dat onze aannamen over hoe virale epidemieën ontstaan en zich verspreiden niet kloppen. Stel in plaats daarvan dat virussen latent aanwezig zijn – in ons, de aarde of misschien ons voedsel – totdat ze tot leven worden gewekt door een of andere verandering van buitenaf die ideale voorwaarden schept voor hun plotselinge opkomst.

Klinkt absurd? In onze oren natuurlijk wel, maar het maakt dan ook geen deel uit van het heersende paradigma, of het wetenschappelijke wereldbeeld. Dr. Tom Jefferson, hoofddocent bij het Centre for Evidence-Based Medicine aan de universiteit van Oxford, is de laatste die de theorie van het ‘latente virus’ naar voren heeft gebracht.

De van-mens-tot-mens-theorie heeft een plaats en een ‘patiënt nul’ nodig waarmee het allemaal begint. Maar, vraagt Jefferson, waar begon Covid-19? In een laboratorium in Wuhan misschien? Mogelijk, maar al in 2013 werden monsters van het virus ontdekt in een afgelegen mijn in China.

Er werden ook sporen gevonden in het afvalwater in Spanje in maart vorig jaar, in het rioolwater in Milaan en Turijn in december en in Brazilië in november.1 Deze tegenstrijdigheden, waarvan elke virale epidemie vergezeld gaat, werpen vragen op over de ‘menselijke verspreidingstheorie’.

Waarom piekt een griepepidemie bijvoorbeeld in de winter en verdwijnt dan gewoon, zoals ook gebeurde met de SARS-uitbraak in 2002? Viroloog Richard Shope, die in 1931 als eerste het griepvirus isoleerde in varkens, raakte overtuigd van de ‘latente’ theorie, net als dr. Edgar Hope-Simpson, een Britse arts die ook epidemiologie studeerde.

Hope-Simpson ontdekte dat gordelroos – dat zelf al een voorbeeld is van de latente theorie – een reactivering is van het waterpokkenvirus en later raakte hij geobsedeerd door griepepidemieën. Als ze zich van persoon tot persoon verspreiden, vroeg hij zich af, hoe kan het dan dat er zich gelijktijdig gevallen voordoen in verschillende delen van de wereld?

In 1918 raakten meer dan 500 miljoen mensen over de hele wereld besmet met de Spaanse griep, en ondanks quarantaine en het dragen van mondkapjes verspreidde het zich meedogenloos, zelfs sneller dan de mens kon reizen.

Ook plaatsen die geen contact met de buitenwereld hadden gehad, werden besmet, zoals de geïsoleerde gemeenschap van West-Samoa, waar ongeveer 30 procent van de bevolking stierf.
Vergelijkbare tegenstrijdigheden zijn opgetekend tijdens andere griepuitbraken. In 1857 leed de bemanning van het Britse oorlogsschip de Arachne onder een catastrofale griepuitbraak, waarbij 114 van de 149 mannen aan boord ziek werden.

Dezelfde griep was ook uitgebroken op het land, en in Cuba waar het schip naartoe ging – en toch was de Arachne al maanden op zee. Een soortgelijke paradox deed zich 34 jaar later voor, toen het koopvaardijschip Welllington in december 1891 vanuit Londen naar Nieuw Zeeland vertrok. Tegen het eind van de reis in maart kreeg de kapitein last van ernstige griepverschijnselen, vergelijkbaar met symptomen die zojuist waren verschenen in de haven van zijn bestemming, en toch had hij al in geen vier maanden extern menselijk contact gehad.

Als mensen virussen niet aan elkaar doorgeven, wat veroorzaakt dan epidemieën? De Deense arts Johannes Mygge volgde pandemieën door de jaren heen, naast zijn eigen gezondheid, en zag een nauw verband met de activiteit van zonnevlekken. Zijn ondragelijke migraine leek zeker te worden veroorzaakt door atmosferische veranderingen, maar zouden die ook een grieppandemie kunnen veroorzaken?

Mygge dacht van wel, en Hope-Simpson ook; die laatste kwam tot een soortgelijke overtuiging dat pandemieën worden veroorzaakt door plotselinge stralingspieken van de zon. Ook dacht hij dat mensen met een laag vitamine D-gehalte vatbaarder waren.

Dr. Jefferson suggereert dat de aanleiding iets banaler zou kunnen zijn, namelijk menselijke uitwerpselen. Uitwerpselen kunnen de drager zijn van latente virussen, die plotseling tot leven kunnen worden gewekt door een of andere invloed van buitenaf.

Maar we zullen pas ontdekken hoe epidemieën ontstaan als we het paradigma loslaten en in plaats daarvan het basiswerk doen. Jefferson zegt, verwijzend naar het werk van een van de eerste epidemiologen, John Snow, die in 1854 inging tegen de heersende medische opvatting over cholera – namelijk dat het door de lucht werd overgedragen – door te bewijzen dat het afkomstig was van vervuild water: ‘Je moet doen wat John Snow deed. Je ondervraagt mensen en begint met het opstellen van hypothesen die bij de feiten passen, en niet andersom.’
Met andere woorden: de ware wetenschap volgen.

BRON
1 Daily Telegraph, July 5, 2020

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Bryan Hubbard

De medicijnen zijn heerlijk

Het Laatste woord: De illusie van de goochelaar

Het laatste woord; Is het beter om niets te voelen?

Het laatste woord

Artsen weten wel beter

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Bryan Hubbard studeerde filosofie aan de universiteit van Londen. Hij is de echtgenoot van Lynne McTaggart en samen zijn zij directeur van twee uitgeverijen, WDDTY Publishing Ltd en New Age Publishing Ltd. Hij is uitgever van het maandblad What Doctors Don’t Tell You. ( Het moederblad van Medisch Dossier)
Lees meer artikelen van Bryan Hubbard