Het laatste woord: Is het besmettelijk?

Bryan Hubbard 10 dec 2020

Er bestaat een andere theorie over hoe een epidemie tot stand komt, en dat is niet van mens tot mens Het is een algemeen erkende waarheid dat virussen zich van mens tot mens verspreiden. Daarom wordt de Covid-19-uitbraak bestreden met een economisch gezien catastrofale lockdown, afstand houden en mondkapjes. En omdat virussen zich via menselijk contact verspreiden, is onze enige hoop een vaccin dat ons tegen de ziekte kan beschermen. Maar er bestaat een andere mogelijkheid, waarover niet gesproken wordt. Stel dat onze aannamen over hoe virale epidemieën ontstaan en zich verspreiden niet kloppen. Stel in plaats daarvan dat virussen latent aanwezig zijn – in ons, de aarde of misschien ons voedsel – totdat ze tot leven worden gewekt door een of andere verandering van buitenaf die ideale voorwaarden schept voor hun plotselinge opkomst. Klinkt absurd? In onze oren natuurlijk wel, maar het maakt dan ook geen deel uit van het heersende paradigma, of het wetenschappelijke wereldbeeld. Dr. Tom Jefferson, hoofddocent bij het Centre for Evidence-Based Medicine aan de universiteit van Oxford, is de laatste die de theorie van het ‘latente virus’ naar voren heeft gebracht. De van-mens-tot-mens-theorie heeft een plaats en een ‘patiënt nul’ nodig waarmee het allemaal begint.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Bryan Hubbard

Bryan Hubbard

Bryan Hubbard schrijft al meer dan 26 jaar over conventionele en alternatieve geneeskunde. What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van...

Meer over Bryan Hubbard >