Het nut en risico van gelijktijdig gebruik

Medisch Dossier 28 apr 2019 ,

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Dat is ook het geval bij maagzuurremmers. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, leggen uit wat u moet weten, als u deze medicijnen gebruikt. Maagzuurremmers, met name proton-pompremmers zoals omeprazol en pantoprazol, zijn al jaren de meest voorgeschreven medicijnen door huisartsen. Dit blijkt uit gegevens van het onderzoeksinstituut Nivel over medicijngebruik, die jaarlijks worden gepubliceerd. In 2017 kreeg ruim 16 procent van de patiënten, ingeschreven bij een huisartsenpraktijk, maagzuurremmers voorgeschreven. Het gaat om een grote groep gebruikers die deze vaak langdurig slikt. Bij het genoemde percentage is nog niet de verkoop via de drogist gerekend. Het aantal gebruikers van maagzuurremmers ligt daarom vele malen hoger. Sinds enkele jaren zijn de verschillende medicijnen tegen brandend maagzuur niet meer uitsluitend op recept verkrijgbaar, maar kunt u ze ook zonder recept bij de drogist kopen. Bij brandend maagzuur kan een tweetal soorten medicijnen ingezet worden, namelijk maagzuurremmers en maagzuurbinders, zoals omeprazol, pantoprazol, ranitidine en calciumcarbonaat. Beide soorten verminderen de hoeveelheid zuur in de maag. Maagzuurremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, doen dit door het verminderen van de afgifte van maagzuur. Maagzuurbinders, zoals calciumcarbonaat, neutraliseren afgegeven maagzuur.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het Britse blad What Doctors Don’t Tell You (WDDTY), van de gezaghebbende medisch journaliste...

Meer over Medisch Dossier >