diabetes suiker

Het ontbrekende puzzelstukje bij diabetes

Bryan Hubbard 10 jan 2019

Een eenvoudige molecule kon weleens een cruciale rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2. Dat zou betekenen dat de ziekte te verhelpen is met een voedingssupplement: carnosine. Als u aan diabetes type 2 denkt, kunt u waarschijnlijk ook de gebruikelijke reeks gebeurtenissen opsommen die eraan voorafgaat. Een ongezonde leefstijl en voeding maken dat iemand aankomt en overgewicht krijgt; overgewicht zorgt voor insulineresistentie, zodat het lichaam de suikers uit koolhydraten niet kan afbreken. Het suikergehalte (glucosewaarde) in het bloed begint te stijgen: diabetes type 2. Als dit niet behandeld wordt, leidt het op den duur tot een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De behandeling van diabetes is ook bekend: een dieet met ‘langzame’ koolhydraten – dus die langzaam worden omgezet in glucose – en medicijnen zoals metformine. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, en negen op de tien van hen heeft type 2. Wereldwijd zijn er ongeveer 400 miljoen mensen met diabetes type 2 en dat aantal zal naar verwachting stijgen naar 500 miljoen in 2030. Het is de snelst groeiende ziekte ter wereld. Maar er klopt iets niet: we kennen de opeenvolgende verschijnselen wel, maar waar is het bewijs dat het ene verschijnsel het andere veroorzaakt?

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Bryan Hubbard

Bryan Hubbard

Bryan Hubbard schrijft al meer dan 26 jaar over conventionele en alternatieve geneeskunde. What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van...

Meer over Bryan Hubbard >