Het zorgstelsel op de schop

Cindy de Waard 30 apr 2020 ,

We betalen steeds meer voor minder zorg, onze keuzevrijheid staat onder druk, de invloed van verzekeraars en farmaceuten is groot en de regelgeving complex. Daarom lijken veranderingen in de gezondheidszorg onvermijdelijk. De vraag is hoe. Ongeacht of je gezond of ziek bent, iedereen heeft te maken met het zorgstelsel. We betalen allemaal verplicht mee aan een zorgpakket dat voor iedereen beschikbaar is. Nederland kent daarmee een solidair stelsel waarin rijken betalen voor armen en gezonde mensen betalen voor zieken. De toenemende vergrijzing en de toevoeging van nieuwe, dure behandelingen aan het basispakket maken de zorg echter ook steeds duurder. Daarbij is er een toenemende bureaucratie, waardoor zorggeld weglekt in administratieve bezigheden en niet gaat naar een extra paar verzorgende handen voor patiënten. Dat moet anders. Door ons huidige zorgstelsel onder de loep te nemen en te vergelijken met de situatie in andere landen, kunnen we dit mogelijk omvormen tot een duurzaam zorgstelsel. Overheid, zorgverleners, zorgverzekeraars, farmaceuten en burgers zullen daarvoor echter beter moeten samenwerken. Marktwerking In Nederland hebben we een zorgstelsel dat is gebaseerd op (gereguleerde) marktwerking. Sinds 2006 gaan zowel zorgverzekeraars als zorgverleners de concurrentie met elkaar aan om de zorg goedkoper te maken en wachtlijsten te laten krimpen.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Cindy de Waard

Cindy de Waard

Cindy de Waard is natuurgeneeskundige en farmaceutisch wetenschapper. Zij heeft zich enkele jaren beziggehouden met wetenschappelijk onderzoek op...

Meer over Cindy de Waard >
Bekijk website van de auteur >