Hoe een ongeneeslijke ziekte tóch kan genezen

Celeste McGovern 3 apr 2016 ,

 Dossier: Auto-immuunziekten]Hoe een ongeneeslijke ziekte tóch kan genezenEen op de vijf mensen heeft een aandoening waarbij het lichaam zichzelf aanvalt: een auto-immuunziekte. Artsen zeggen dat het ongeneeslijk is. Hier de verhalen van volhardende patiënten die hun ziekte te boven kwamen.Door: Celeste McGovernTerry Wahls negeerde lange tijd de symptomen die haar waarschuwden dat er iets vreselijk mis was. Ze had last van scherpe pijnscheuten die haar gezicht tijdelijk ongevoelig maakten. Ze kwamen plotseling opzetten, vaak tijdens haar lange diensten van 36 uur toen ze assistent-arts was.De pijnscheuten kwamen steeds vaker voor en werden intenser – 'alsof ik een stroomstoot van 10.000 volt in mijn gezicht kreeg' – en ze kreeg er andere verschijnselen bij, zoals slecht zien. Wahls deed ze af als lastig, maar onbeduidend. 'Ik had het te druk met mijn patiënten om over mijn eigen symptomen na te denken’, zegt Wahls, die inmiddels internist was.Maar uiteindelijk, op haar vijfenveertigste, móest ze er wel aandacht aan schenken. Hoewel ze altijd veel aan sport deed, merkte ze dat ze tijdens het boodschappen doen met haar linkerbeen begon te slepen. 'Ik was uitgeput, misselijk en bang’, vertelt ze.Na een serie onderzoeken werden haar bangste vermoedens bevestigd: ze had multiple sclerose. MS is

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >