Hoe goed is uw spijsvertering?

Met deze eenvoudige doe-het-zelftestjes kunt u nagaan hoe het er met uw darmstelsel voor staat, zegt Sara Davenport.

Een groot deel van onze gezondheid en ons welzijn hangt af van het vermogen van ons maagdarmstelsel om te verteren wat we eten en al het goede daaruit in ons lichaam op te nemen.

Veel mensen hebben last van spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, prikkelbare darmen (PDS), voedselintolerantie of klachten na de maaltijd. Uw lichaam heeft een voortdurende brandstofaanvoer nodig in de vorm van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Als u begrijpt hoe uw darmen werken, test hoe ze functioneren en vervolgens eventuele onregelmatigheden verhelpt, kan dat er vaak voor zorgen dat u zich weer goed en fit voelt.

Doe deze testjes – de meeste ervan kunt u thuis doen – om in één oogopslag te zien hoe het ervoor staat met uw spijsvertering. Vervolgens kunt u ingrijpen om bepaalde onderdelen van uw darmstelsel gezonder te maken.

Uw maag: de hakmolen

De maag bevindt zich links boven in uw buik en fungeert als een hakmolen. De maag kan ongeveer 1,5 liter voedsel en drank bevatten. Het duurt ongeveer 7 seconden om voedsel van uw mond naar uw maag te krijgen, waarna een gemiddelde maaltijd zo’n vier uur nodig heeft om te worden verwerkt.

Dat doet uw maag door zoutzuur en spijsverteringsenzymen uit te scheiden. Daarmee worden eiwitten verteerd, eventuele bindweefsels in uw voeding zachter gemaakt, en tegelijk de eventuele bacteriën of parasieten gedood. Vervolgens geeft de maag het voedsel door aan de dunne darm.

Veel maagproblemen, zoals zuurbranden en dyspepsie (maagpijn na de maaltijd), ontstaan doordat we te snel eten. We kunnen dit oplossen door gewoon wat rustiger aan te doen, en elke hap 20 keer te kauwen voordat we die doorslikken, zodat uw speeksel een begin kan maken met de vertering voordat het voedsel in uw maag terechtkomt.

Als u dan nog steeds klachten hebt na de maaltijd, is het misschien tijd om te testen hoeveel maagzuur u hebt. Als u dat eenmaal weet, is het verstandig een arts te raadplegen voor verder advies en om ernstiger problemen uit te sluiten.

Enzymen

We hebben allemaal ongeveer 3000 verschillende soorten enzymen in ons lichaam, die betrokken zijn bij een heleboel stofwisselingsprocessen en -functies, zoals de vertering van voedsel, het herstellen en vernieuwen van cellen, en een gezond afweersysteem. Als we ouder worden, neemt de hoeveelheid spijsverteringsenzymen af: iemand van 70 heeft de helft minder dan iemand van 20.

Enzymen zitten van nature in rauwe of gefermenteerde voedings-middelen, maar ze gaan verloren tijdens het koken. Veel van wat we tegenwoordig eten is verhit of bewerkt, daardoor ontbreken de enzymen in het merendeel van onze voeding.

Lage enzymwaarden maken dat iemand sneller veroudert en aankomt, en ze houden ook verband met chronische ziekten als obesitas, hartziekte en bepaalde soorten kanker.

Hieronder vindt u enzymen die bijdragen aan uw spijsvertering:

Natuurlijke enzymen zitten in rauwe, biologische voedingsmiddelen, met name groenten en fruit, maar ook in rauwe melk, eierdooiers, zuurkool en kimchi. Natuurlijke enzymen zijn goed voor het immuunsysteem, de gewrichten en bloedvaten.

Spijsverteringsenzymen zitten voornamelijk in ons spijsverteringskanaal. Ze helpen tegen dyspepsie, zure reflux (terugstromen van maagzuur in de slokdarm), een opgeblazen gevoel en winderig-heid.1 Er zijn drie hoofdcategorieën spijsverteringsenzymen in ons lichaam:

Amylasen, die koolhydraten afbreken
Lipasen, die vetten afbreken
Proteasen, die eiwitten afbreken.

Ze worden alle drie geproduceerd in de alvleesklier en zitten van nature in rauwe groenten en fruit, gekiemde zaden, rauwe noten, volkorengranen en peulvruchten. De meeste supplementen bevatten ze alle drie plus een combinatie van aanvullende, ondersteunende enzymen. (Zie ook Medisch Dossier juli editie 6, jaargang 20)

De citroensaptest

Zure reflux en brandend maagzuur zijn vaker het gevolg van te weinig dan van te veel maagzuur.1 Als u deze klachten heeft, neem dan de volgende keer dat u maagpijn hebt eens een eetlepel vers citroensap. Als de pijn verdwijnt, kan het zijn dat u te weinig maagzuur hebt. Als de pijn erger wordt, dan hebt u mogelijk te veel maagzuur of een maagzweer. Ga dan naar uw huisarts.

Als uw symptomen verdwijnen bij de citroensaptest – maar alléén dan – doet u vervolgens de betaïne HCl-test (zie hieronder). Betaïne HCl (hydrochloride) is een supplement dat u in de winkel of online kunt kopen. Als u al medicatie gebruikt, raadpleeg dan eerst uw arts om zeker te weten dat ze verenigbaar is met betaïne HCl.

De betaïne HCl-test

Neem 1 capsule betaïne HCl voordat u de laatste hap van de hoofdmaaltijd neemt. De hoofdmaaltijd moet eiwitten en vetten bevatten – niet voornamelijk koolhydraten – zoals salade, soep of fruit. Een brandend gevoel of maagpijn betekent dat u al meer dan genoeg maagzuur hebt of, ook hier, dat u een maagzweer hebt en naar uw arts moet. Stop bij een brandend gevoel na de eerste capsule in elk geval meteen met de test.

Als u geen brandend gevoel hebt, neem dan de volgende dag 2 capsules betaïne HCl en de dag daarop 3 capsules. Als u nog steeds geen brandend gevoel hebt, dan hebt u meer HCl nodig. Voeg dan elke dag een extra capsule aan de maaltijd toe, totdat u last krijgt van brandend maagzuur of irritatie.

Als u dat punt hebt bereikt, neemt u bij de volgende maaltijd 1 capsule minder. Als u een maaltijd gaat nuttigen die vooral uit koolhydraten bestaat (geen zuivel of dierlijke eiwitten), neem dan de halve dosis. Elke keer dat u een vorm van irritatie ondervindt, vermindert u de dosering bij elke maaltijd met 1 capsule, totdat de irritatie verdwijnt. Dan zijn de maagzuurwaarden in uw lichaam weer in evenwicht.

Literatuur

Proc Nutr Soc, 2013; 72: 173-7; Am J Gastroenterol, 2013; 48: 214-21

Plan van aanpak voor een gezonde maag

Kauw elke hap minstens 20 keer voordat u hem doorslikt. Kauwen zorgt voor de productie van speeksel (dat amylase bevat) en is een goed begin van het spijsverteringsproces, omdat het ervoor zorgt dat voedsel grondig afgebroken wordt. Als u grote brokken voedsel te snel doorslikt, is dat problematisch voor uw maagdarmstelsel. Want onverteerd voedsel gaat gisten, waardoor er giftige stoffen en gassen ontstaan die het maagslijmvlies irriteren. Daarnaast kunnen er minder voedingsstoffen worden opgenomen en zorgt het voor spijsverteringsproblemen.
Neem spijsverteringsenzymen, waaronder betaïne HCl, als u ze nodig hebt bij elke maaltijd, en vitamine B6-supplementen (50 mg) en zink (30 mg). Spijsverteringsenzymen zijn nodig voor de productie van HCl en voor de vertering, vitamine B6 stimuleert de productie van maagzuur, en zink helpt tegen de symptomen van intolerantie.
Bij zweren: neem DGL (zoethout zonder glycyrrizinezuur),2 geen capsules maar kauwtabletten, want uw speeksel zorgt ervoor dat het beter werkt.

Uw dunne darm: voedselverwerker

De dunne darm, zo dik als uw duim en ongeveer 5,5 meter lang, bestaat uit drie aparte gedeelten: het duodenum, het jejunum en het ileum. Uw dunne darm verteert meer voeding dan uw maag; het is de plek waar het voedsel dat in uw maag al afgebroken is, verder verwerkt wordt en vermengd wordt met gal uit de lever en met alvleeskliersappen.

Ongeveer 95 procent van het voedsel dat u in uw mond stopt, wordt hier verteerd: nuttige voedingsstoffen worden gescheiden van onbruikbare afvalproducten. Voedsel blijft 1 tot 4 uur in de dunne darm voordat het voor verdere verwerking naar de dikke darm verhuist.

Ook woont hier 70 tot 90 procent van de darmparasieten.

Om uw dunne darm gezond te houden, is het belangrijk de hoeveelheid bacteriën op peil te houden. Bovendien kunnen slijmophopingen aan de binnenkant van uw darmen schade veroorzaken en uw energie uitputten. Als u last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, dunne ontlasting en regelmatig in slaap valt na de maaltijd, kan het zijn dat u een probleem hebt in uw dunne darm: een candida-infectie, PDS of bacteriële overgroei. Een slechte adem is vaak een teken dat er iets mis is.

Candida is een van de meest voorkomende en lastigste schimmels om het lichaam uit te krijgen, maar ze krijgt er zelden vat op tenzij ze hand-in-hand gaat met een overgroei aan slechte bacteriën.3 Candida verspreidt zich snel en ontwikkelt wortelachtige slierten, die weefsels en klieren kunnen binnendringen. Deze slierten voeden zich met suiker, en aangezien de suikerconsumptie de afgelopen decennia gestegen is, komt candida-overgroei steeds vaker voor.

De vernietiging van ‘goede’ bacteriën in de darmen na meerdere antibioticakuren, de anticonceptiepil, kraanwater dat chloor bevat en een suikerrijke voeding, zorgen ervoor dat de ‘slechte’ bacteriën gedijen en candida zich exponentieel kan vermenigvuldigen. Dus als u candida hebt, hebt u ook een bacterieel probleem.

Als er niets aan gedaan wordt, kan candida leiden tot symptomen als voetschimmel, spruw of ringworm, maar er zijn ook minder duidelijke symptomen, zoals vermoeidheid, urineweg- en darminfecties.

Als u probiotica gebruikt, lees de etiketten dan zorgvuldig. Uit sommige trials blijkt dat probiotica een positieve uitwerking hebben op een groot aantal gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie,4 candida, allergieën, PBS en de ziekte van Crohn.

Andere studies zeggen dat 99 procent van de bacteriën die in onze darmen leven geen zuurstof verdragen, maar dat alle gefermenteerde voedingsmiddelen en de flesjes probiotica uit de winkel alleen maar bacteriën bevatten die zuurstof nodig hebben. Dat betekent dat probiotica vaak niet overeenkomen met het merendeel van uw darmbewoners, en slechts ongeveer 1 procent van uw bacteriën positief beïnvloeden.5

SIBO-ademtest

SIBO staat voor small intestine bacterial overgrowth: bacteriële overgroei in de dunne darm. Darmbacteriën scheiden veel waterstof en methaan uit, die vervolgens door uw longen uitgeademd en dus gemeten kunnen worden. Deze test kunt u via uw huisarts doen of online bestellen.

Candidatest

Met deze eenvoudige test kunt u checken of u candida hebt.

Zet een schoon glas water klaar voordat u naar bed gaat.
Als u wakker wordt, spoelt u kort uw mond, slikt dit water door, verzamelt wat speeksel en spuugt dat in het resterende water. Zorg ervoor dat u speeksel uitspuugt, geen slijm.
Houd het water in de gaten, vooral de eerste paar minuten, maar in totaal een halfuur…
Als u candida-overgroei hebt, ziet u het volgende:
er hangen strengen (draden) uit het speeksel omlaag;
• er zweven troebele vlokjes in het water;
• op de bodem van het glas ligt speeksel dat er dik uitziet.

Lekkende darm

Bij een lekkende darm is door slijtage van het slijmvlies van de dunne darm (als gevolg van herhaaldelijke candida-infecties, parasieten, te veel antibioticagebruik, glutenintolerantie of bacteriële overgroei) de doorlaatbaarheid van de darmwand te groot.

Daardoor kunnen de niet volledig verteerde voedingsmiddelen door de darmwand heen, en zo een allergische reactie uitlokken. Gifstoffen die normaal gesproken in de darm blijven, komen in de bloedstroom en het lymfesysteem terecht, wat een ontstekingsreactie en uitputting veroorzaakt.

Een combinatie van een lekkende darm, een teveel aan slechte bacteriën en een tekort aan maagzuur kunnen de onderliggende oorzaak zijn van veel PDS-symptomen.

Laboratoriumtest – Lekkende darmtest

Een huisarts of natuurgeneeskundig arts kan een urinetest voor u regelen om te meten in hoeverre twee suikermoleculen, mannitol en lactulose, door uw dunnedarmwand heengaan. Dat geeft een duidelijk beeld van de doorlaatbaarheid van uw darmen. Als lactulose, de grootste van de twee, in uw urine zit, hebt u officieel een lekkende darm.

Uw arts kan een test voor u aanvragen bij het Europees Laboratorium voor Nutriënten (ELN), of u kunt zelf online een test aanvragen.

Breng uw allergenenbelasting omlaag

Meer dan 20 procent van ons heeft last van milde reacties op of overgevoeligheid voor voedingsmiddelen.9 Melk, tarwe of gluten, suiker, schaal- en schelpdieren, alcohol, koffie, noten, soja en eieren spelen vaak een rol bij het ontstaan van darmproblemen.

Voedselallergietest

Reacties op voedingsmiddelen zijn vaak te herkennen aan een verandering in uw hartslag. Daarom houdt u in deze test het aantal slagen per minuut bij.

Het eerste wat u ’s morgens doet, voordat u iets eet of drinkt, is uw hartslag opnemen: u telt uw pols gedurende een hele minuut. Zorg ervoor dat u ontspannen bent als u dit doet. Schrijf uw hartslag op.
Kauw minstens 30 seconden op het voedingsmiddel dat u wilt testen, maar slik het niet door.
Met het eten nog in uw mond telt u opnieuw een minuut lang uw polsslag. Noteer dit.
Spuug het eten uit en spoel uw mond met water.
Is uw hartslag met 6 of meer slagen gestegen? Dat duidt op een stressreactie in uw lichaam, dus vermijd dat voedingsmiddel minstens een maand voordat u de test opnieuw doet.
Na een maand kunt u geleidelijk weer kleine hoeveelheden van het voedingsmiddel gebruiken om te kijken of u kleine beetjes wél kunt verdragen. Test geen ander voedingsmiddel totdat uw hartslag weer zijn normale ochtendfrequentie heeft.
Als u een reactie ziet bij deze thuistest, overweeg dan een allergietest door een bevoegde voedingsdeskundige.

Belangrijke tip: Als u deze test doet met eieren, test de dooier en het eiwit dan apart van elkaar, want eiwit geeft vaker een reactie dan eierdooier.

Parasieten

De meeste parasieten loopt u op via onvoldoende verhit vlees, ongewassen groenten en fruit, besmet water en besmette voedingsmiddelen. De volgende zaken wijzen op een probleem met parasieten:

Obstipatie, diarree, winderigheid, een opgezette buik of andere PDS-symptomen
Uw spijsvertering is niet meer de oude na een voedselvergiftiging
Moeite om in slaap te komen of vaak wakker worden ’s nachts
Eczeem, huidirritatie of onverklaarbare huiduitslag
Steeds het wit van uw nagels afbijten
Tandenknarsen in uw slaap
Pijn of klachten in uw spieren of gewrichten
Vaak moe, uitgeput, gedeprimeerd of lusteloos
Geen verzadigd gevoel na het eten
Bloedarmoede door ijzertekort

Laboratoriumtest – Parasietentest

U kunt via een natuurgeneeskundige, voedingsdeskundige of arts uw bloed of ontlasting laten testen om te kijken of u parasieten hebt.

Plan van aanpak voor een gezonde dunne darm

Stop met alles wat ontsteking bevordert. Vermijd waar mogelijk alcohol, aspirine, paracetamol en alle andere vrij verkrijgbare medicijnen, want die kunnen ontstekingen veroorzaken en de darmen beschadigen.

Eet glutenvrij. Gebruik een week lang geen gluten en houd een voedseldagboek bij om te kijken of uw klachten afnemen. Tarwe, rogge, gerst en andere granen bevatten gluten en gliadine, die moeilijk te verteren zijn en het slijmvlies van de dunne darm kunnen beschadigen, waardoor onverteerd voedsel en gifstoffen in het bloed terechtkomen, een immuunreactie uitlokken en ontsteking veroorzaken.

Gebruik extra L-glutamine en boterzuur. Beide dragen bij aan de genezing van uw darmen. Maar de dosering is belangrijk, dus raadpleeg een voedingsdeskundige.

Neem dagelijks probiotica. Lees het etiket van het product om er zeker van te zijn dat u de juiste stammen gebruikt voor het probleem dat u hebt. En neem alleen stammen die de reis langs uw maagzuur overleven. Kies een dosering van minimaal 50 miljard bacteriën per dosis en zoveel mogelijk verschillende stammen. Maar ook een paar strategisch gekozen stammen kunnen goed werken.

Neem prebiotica. Voed de probiotica elke dag met prebiotica: eet prebiotische voedingsmiddelen zoals zuurkool of kimchi, of koop zakjes prebiotica. Dan kunnen de goede bacteriën in uw darmen zich vermenigvuldigen.6

Ga naar een fytotherapeut. De koningskaars helpt slijm op te lossen, net als mastic gum. Maar raadpleeg een kruidengeneeskundige voor de juiste dosering.

Neem smeerwortel. Deze plant geneest het darmslijmvlies en bevordert de spijsvertering. Maak smeerwortelthee van verse, fijngehakte bladeren: doe ze in kokend water en laat trekken. Voeg wat verse gember, kaneel of munt toe voor een optimale werking.

Drink thee van rode iep. Dit brengt de ontsteking van de dunne darm tot rust en helpt tegen PDS-klachten.

Drink veel water. Water heeft een smerende werking in uw darmen.

Zorg voor voldoende vitamine A en D. Lever is een goede bron van deze vitaminen, die het darmslijmvlies beschermen.

Eet meer antibacteriële voedingsmiddelen. Knoflook, honing en zuurkool voorkomen de groei van candida, schimmel- en gistinfecties, zodat uw darmen gezonder worden.7 Allicine, een stof die voorkomt in knoflook, is een krachtig antibioticum en een effectief middel tegen candida en andere schimmelinfecties. Eet knoflook bij voorkeur rauw op een lege maag.

Gebruik alleen rauwe en biologische honing. Die bevat levende enzymen die waterstofperoxide produceren, wat virussen en bacteriën doodt.

Neem oregano-olie (bij voorkeur van de zuivere Oregano vulgaris uit de bergen van Turkije en Libanon): uit onderzoek blijkt dat die candida een halt toeroept.8

Neem Aloe vera, kurkuma en appel-ciderazijn: alle drie effectieve antimicrobiële voedings-middelen.

Drink gemberthee, die u maakt van een paar plakjes verse gemberwortel in heet water: een effectief middel tegen virussen en bacteriën.

Koop grapefruitzaadextract om candida uit te bannen.

Was uw handen vaak, vooral als u naar het toilet bent geweest, en altijd nadat u een dier hebt geaaid of in de tuin hebt gewerkt.

Vermijd sushi en varkensproducten. Als u van parasieten af wilt komen, gebruik dan geen rauwe vis: die bevat als hij niet goed bereid is vaak geïnfecteerde larven. Varkensvlees dat onvoldoende verhit is blijkt ook een bron van parasieten, en zelfs bij invriezen gaan de wormen niet dood.

Gebruik ayurvedische kruiden. Mimosa pudica (kruidje-roer-mij-niet) in poedervorm is zeer geschikt om van parasieten af te komen.

Eet meer antiparasitaire voedingsmiddelen, zoals knoflook, tijm, Spaanse peper, kurkuma en gember. Ook kokosolie helpt tegen schimmels.

De dikke darm: voedselpers en afvoer

De dikke darm, een anderhalve meter lange, U-vormige, touwachtige buis loopt van rechts onder in uw buik naar
uw rectum, waar het voedsel – dat ongeveer 24 uur daarvoor uw mond in ging – eindelijk uw lichaam verlaat.

De taak van uw dikke darm is om alle overgebleven water- en voedingsstoffen uit het voedsel te halen en datgene wat overblijft om te zetten in feces (ontlasting). Gedurende uw leven krijgt uw dikke darm ongeveer 50 ton voedsel te verwerken.

Het merendeel van de darmbacteriën van baby’s behoort tot de Bifidobacterium-soorten. Die bedekken de darmen met een laagje dat voorkomt dat ziekteverwekkers zich eraan hechten. Op volwassen leeftijd worden onze darmen vooral bewoond door bacteriën van Bacteroidetes en Firmicutes-stammen, die elkaar in evenwicht houden en die reguleren hoeveel vet u opneemt en waar u dit opslaat.

De bacteriële diversiteit in de darm neemt na uw 65e af, waarschijnlijk doordat het immuunsysteem zwakker wordt, maar ook door veranderende eetgewoonten, verhoogd gebruik van medicijnen en spijsverteringspro-blemen, zoals obstipatie.

Als het eenmaal misgaat, leidt dit vaak tot ontstekingen, wat allerlei klachten geeft als maagpijn, krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid en vaak diarree of obstipatie. Dit kan wijzen op een van de vele aandoeningen van de dikke darm, van PDS en de ziekte van Crohn tot colitis ulcerosa of darmkanker. Het is belangrijk dat u elke verandering in uw stoelgang of uw ontlasting aan uw arts meldt.

Plan van aanpak voor een gezonde dikke darm

Eet minder rood vlees en vermijd gezouten of gerookt vlees. Van deze voedingsmiddelen weten we dat ze de kans op darmkanker vergroten.10 Eet meer groenten en fruit vanwege hun plantaardige antioxidanten en vezels.

Zorg voor voldoende selenium. Hoge seleniumwaarden blijken samen te hangen met een lager risico op darmkanker,11 dus eet meer paranoten, zalm, uien, havermout en bruine rijst. Olijf-, lijnzaad- en avocado-olie zijn ook heilzaam, net als L-glutamine en rauwe pompoenzaden.

Geef uzelf regelmatig klysma’s met 1 theelepel kokosolie in 2 liter gedestilleerd water, of maak een afspraak voor een darmspoeling bij een therapeut. Een darmspoeling zorgt ervoor dat eventuele ophopingen van slijm, plaques en gifstoffen worden afgevoerd, en maakt uw dikke darm in één keer schoon.

Neem een natuurlijk kruidensupplement om uw dikke darm te reinigen, het slijm op de dikkedarmwand af te breken, en gifstoffen en oude afvalstoffen te verwijderen. Vraag een voedingsdeskundige of natuurgeneeskundig arts om advies.

Zorg voor zo min mogelijk stress. Stress verstoort uw spijsvertering en verlaagt het aantal Bacteroidetes-bacteriën in uw darmen.

Eet meer groenten. Bacteroidetes zijn dol op fruit, bonen en peulvruchten en vezels, dus eet er veel van. Firmicutes gedijen op vet en suiker, dus eet minder suiker.

Eet gevarieerd. Variatie in voeding zorgt voor een evenredige variatie in darmbacteriën.

Breng uw darmflora in kaart. U kunt uw darmflora laten analyseren bij bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn.
Drink meer water, eet meer vezels. Als u meer water drinkt en meer voedingsvezels eet (bijvoorbeeld goed gekookte bruine rijst, havermout, pruimen, kiwi’s of lijnzaad), zou u minstens eenmaal per dag ontlasting moeten hebben. Daarmee voorkomt u ook dat er onverteerd afval in uw darmen achterblijft.7

Kom in beweging. Een sedentaire leefstijl kan uw darmen trager maken. Als u langdurig last hebt van obstipatie, overweeg dan de aanschaf van een machine voor darmspoelingen: een eenvoudige manier om uw darmen weer te trainen om zich efficiënt te ontlasten.

Neem rode iep, een natuurlijk middel om obstipatie te verminderen.

Thuistest – Ontlastingtest

Als u zich meer bewust wordt van uw stoelgang, krijgt u een goed idee van uw leefstijl en de gezondheid van uw darmen.

Checklist darmgezondheid:

Uw stoelgang mag niet pijnlijk zijn of moeite kosten, en moet weinig geur hebben.
Uw ontlasting moet makkelijk en als één geheel naar buiten glijden.
Uw ontlasting moet 10-15 cm lang zijn, middenbruin van kleur en hoort niet te stinken, aan de wc-pot te plakken of te drijven.
Als uw ontlasting drijft, kan dat komen door te veel vet of gasvormende voedingsmiddelen, meestal door overmatig gebruik van suiker, frisdrank of bonen. Het kan ook een teken zijn van een slechte voedselopname, lactose-intolerantie of coeliakie, vooral als uw ontlasting er vettig uitziet en stinkt. Maak in dat geval een afspraak bij uw huisarts.
Als uw ontlasting erg stinkt, kan dit duiden op onverteerd voedsel of afvalstoffen die al langere tijd in uw darmen zitten.
Het mooiste is als u 2 tot 3 keer per dag naar het toilet gaat, maar alles tussen de 2 tot 3 keer per dag en 2 tot 3 keer per week is normaal. Meld elke verandering in uw normale patroon bij uw huisarts.

Literatuur

  1. Dig Dis Sci, 1999; 44: 1317-21
  2. Gut, 1969; 10; 299–303
  3. Polymicrobial Diseases. ASM Press; 2002
  4. Ann Gen Psychiatry, 2017; 16: 14
  5. Am J Clin Nutr, 2001; 73: 399S–405S
  6. BBC, Which foods can improve your gut bacteria? 30 Jan 2017
  7. Saudi Pharm J, 2015; 23: 107–14.
  8. Mycopathologia, 2005; 159: 339–45
  9. Dtsch Arztebl Int, 2009; 106: 359–69
  10. Lancet Oncol, 2015; 16: 1599–600
  11. Nutr Cancer, 2009; 61: 165–78

Overgenomen uit Reboot your health van Sara Davenport (Hay House, 2018)
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Voed je darmen in de zomer

Natuurlijke middelen voor obstipatie

Ontpillen bij maagzuurklachten

Het recept voor een gezonde huid

De gevaarlijke zeven

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier