Hoe veilig is de pil?

Celeste McGovern 6 feb 2017 ,

Hoe veilig is de pil?Na vijftig jaar heeft de anticonceptiepil nog altijd allerlei akelige en soms dodelijke bijwerkingen. Steeds meer jonge vrouwen komen in opstand en stappen over op een natuurlijk alternatief, ontdekte Celeste McGovern.Snakkend naar adem zakt de 23-jarige Charlotte Foster op haar werk in elkaar. Per ambulance wordt ze naar het ziekenhuis gebracht. Drie dagen later, op 25 januari 2016, overlijdt ze. De bedrijfskundige uit het Britse Shropshire, door haar familie omschreven als ‘energiek, intelligent, mooi en zorgzaam’, blijkt een enorm bloedstolsel in haar longen te hebben. De oorzaak is de pil, die ze pas een paar maanden slikte, verklaart de lijkschouwer na haar dood.Drie weken voor haar overlijden had Fosters huisarts haar aangeraden een dag in een wellnesscentrum door te brengen als remedie tegen de spierpijn die hij dacht dat ze had. Dat ze een bijwerking had van de pil, namelijk een bloedprop in de longen die tot de dood kan leiden, had hij niet herkend.Hoewel het niet vaak voorkomt dat de pil een embolie (afgesloten bloedvat) veroorzaakt, hebben toch duizenden vrouwen te maken gehad met deze ernstige bijwerking. De pil is dus nog steeds gevaarlijk, terwijl dit voorbehoedmiddel al tientallen jaren wordt gepromoot als vrijheidssymbool voor

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >