Hoge bloeddruk, hoog spel

Medisch Dossier 22 sep 2014 ,

De medische wereld blijft maar twijfelen over wat nu precies een onveilige bloeddrukwaarde is. Wanneer is uw bloeddruk nu eigenlijk te hoog?Door Bryan HubbardTot afgelopen december vonden Amerikaanse artsen een bloeddrukwaarde gevaarlijk hoog vanaf 140/90 mmHg. Het eerste getal is de systolische bloeddruk (bovendruk) in millimeters kwik, de maximale druk in de bloedvaten wanneer het hart zich samentrekt om het bloed rond te pompen. Het tweede getal is de diastolische druk (onderdruk), wanneer het hart in rust is. Maar in januari verhoogden de VS die grenswaarde naar 150/90 mmHg voor iedereen vanaf zestig jaar – de leeftijdsgroep die grootverbruiker is van bloeddrukverlagende medicijnen. Dat gebeurde op advies van het achtste Joint National Committee (JNC8), een Amerikaans panel van bloeddrukdeskundigen. Artsen in het Verenigd Koninkrijk gebruiken nog steeds een waarde van 140/90 mmHg als gevarengrens en ook Nederlandse artsen hanteren dat als norm. In Nederland wordt bovendien alleen de bovendruk (140 mmHg) gebruikt als criterium om bloeddrukverlagers voor te schrijven. Maar ook in onze contreien zouden de criteria in de toekomst wel eens kunnen worden verhoogd. SluipmoordenaarEigenlijk is het vreemd dat er zoveel onduidelijkheid heerst over veilige bloeddrukwaardes, zeker bij een aandoening die vaak het etiket van ‘stille sluipmoordenaar’ krijgt opgeplakt.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >