Hulp bij ovariumcysten

Medisch Dossier 4 aug 2008 , , ,

Ik ben een vrouw van dertig jaar en heb sinds een halfjaar vaak abcessen van haarfollikels op mijn achterhoofd (folliculitis) en ringworm op mijn voorhoofd. Onlangs kreeg ik de diagnose polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Kan dat de oorzaak zijn van mijn huidaandoeningen, overmatige haargroei en onvruchtbaarheid? KUNT U DE OORZAAK VAN PCOS UITEENZETTEN EN DE BEHANDELINGEN VOOR MIJN HUIDPROBLEMEN? - NC, Middlesex Hoewel het gepaard gaat met cysten op de eierstokken veroorzaakt PCOS ook metabole verstoringen die tot uw symptomen kunnen leiden. Insuline Vrouwen met PCOS produceren te veel mannelijke hormonen zoals testosteron, waardoor ze zwaarder worden, acne krijgen, overmatig behaard worden (hirsutisme) op sommige plaatsen en op een mannelijke manier kaal worden op andere plaatsen, en menstruatieproblemen krijgen. Artsen schrijven vaak de pil en andere hormonale medicijnen voor als behandeling. Maar tegenwoordig gaan veel mensen ervan uit dat insuline de sleutel is bij het domino-effect van symptomen bij PCOS. Daarom wordt de bestaande behandeling tegenwoordig vaak gecombineerd met middelen die de gevoeligheid voor insuline verhogen, zoals metformine. Metabole problemen Als het lichaam niet goed gebruikmaakt van zijn insuline, gaat de alvleesklier daar steeds meer van maken. Bij vrouwen met PCOS kan die insuline de eierstokken ertoe aanzetten androgeen (mannelijke hormonen)

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >