Hyperhersenen

Het gaat niet goed met de hersenen van onze kinderen. Op dit moment worden ongekend veel kinderen in de westerse wereld getroffen door epidemieën van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en autisme. Een aantal jaar geleden bleek uit Amerikaanse ramingen dat bij ruim een op de tien Amerikaanse kinderen – dat zijn er ongeveer zes miljoen – de diagnose ADHD was gesteld. Slechts twee jaar later waren daar twee miljoen kinderen bijgekomen, en die cijfers stijgen nog steeds. Hetzelfde geldt voor autisme. Dertig jaar geleden werd een op de tienduizend kinderen door autisme getroffen; vandaag de dag zijn dat er ongeveer een op de honderd.
De overheid en geneeskunde wijten de stijgende aantallen aan slechte genen, een betere diagnostiek en ongunstige omstandigheden rond de zwangerschap en geboorte. Maar John Gray, auteur van de internationale bestseller Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, nam met die verklaringen geen genoegen.
Gray begon zich voor ADHD te interesseren toen hij de ziekte van Parkinson bleek te hebben en op zoek ging naar een oplossing. Terwijl hij een natuurlijke behandeling voor zijn parkinson onderging, ontdekte hij tot zijn verrassing dat de concentratieproblemen waar hij zijn hele leven mee had gekampt, ook verdwenen. Dit zorgde voor een aha-erlebnis: hij realiseerde zich dat ADHD en concentratieproblemen beide veroorzaakt worden doordat het dopaminesysteem in de hersenen op een laag pitje komt te staan. Dit is op zijn beurt een gevolg van de overprikkeling van de hersenen door onze hedendaagse wereld – of dat nou komt door de overvloed aan suiker in onze bewerkte voedingsmiddelen of de gewelddadige computerspelletjes die we spelen.
In Medisch Dossier vindt u deze keer een exclusief fragment uit Grays nieuwste boek Staying focused in a hyper world. Daarin onthult hij de vijftien belangrijkste ‘brainkillers’ die onze moderne leefstijl met zich meebrengt.
Veel ontstekingsprocessen in het lichaam hangen samen met bewerkte voedingsmiddelen – ook als die zogenaamd ‘mager’ zijn. Onlangs is de geneeskunde plotseling gaan inzien waar Medisch Dossier al jaren over schrijft, namelijk dat niet vet, maar suiker hart- en vaatziektes veroorzaakt. Lees het verhaal van onze redacteur Bryan Hubbard over de foute ideeën rondom vetten en hartaandoeningen, die meer dan dertig jaar lang de geneeskunde hebben beheerst.
Verder zetten we negen manieren voor u op een rij die u kunnen helpen uw kans op borstkanker te verkleinen. Dan hebben we nog een bijdrage van Harald Gaier, waarin hij u adviseert om voor natuurlijke remedies eens een blik te werpen in uw eigen keukenkastje. Ten slotte is ook onze vraag-en-antwoordrubriek deze maand van zijn hand. Daarin geeft Gaier een helder overzicht van de kwaaltjes die ons elke winter teisteren, en laat hij zien hoe u die op een eenvoudige manier te lijf kunt gaan.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart