Inbeeld: Tussen de regels van het Etiket

Medisch Dossier 15 sep 2020

Er kunnen meerdere redenen zijn om een voedseletiket te willen begrijpen. Je wilt producten vergelijken, zodat je een gezonde keuze kunt maken. Je wilt weten of het product duurzaam is. Je wilt de ingediënten weten of hoe een product is gemaakt, waar het vandaan komt of hoe je het moet bewaren. En je kunt natuurlijk een voedselallergie hebben. De regelgeving rondom voedseletikettering is complex, waardoor het lezen van etiketten lastig kan zijn. In Nederland bepaalt de Europese wet Voedselinformatie en de Nederlandse Warenwet wat op een etiket moet staan en in welke vorm. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op naleving van deze wetten.1 Verleidelijke voedingsclaims Vaak gebruiken fabrikanten uitingen als ‘vetarm’, ‘light’, ‘suikervrij’, ‘bron van vezels’ of ‘rijk aan omega 3-vetzuren’ om hun product een gezond imago te geven. Hieraan zijn eisen verbonden. Een voedingsclaim mag alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staat. Doorlopend bedenken fabrikanten nieuwe claims. Hiermee proberen ze je immers te verleiden tot de aankoop van een product. De termen ‘vers’, ‘natuurlijk’ en ‘ambachtelijk’ zijn bijvoorbeeld niet vastgelegd in de Warenwet. Wanneer dit op een verpakking staat, betekent dat dus niet dat het product zonder meer gezonder is.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >