Koudetraining als boost voor uw gezondheid

Medisch Dossier 7 mei 2018

Zondagochtend 9:00 uur in februari. Aan een gracht in Amsterdam ontmoeten een aantal mensen elkaar voor een plons in het koude water. Onder hen, huisarts Monique Tjon-A-Tsien en Koen de Jong, schrijver van het boek Koud Kunstje. Ze hebben besloten om vandaag samen een duik te nemen en de effecten van koudetraining op de gezondheid van de mens te bespreken. Wim hof en zijn methode Koen denkt terug aan het jaar 2011. In oktober van dat jaar keek hij naar een documentaire van de BBC. Een man trok zijn kleren uit en stapte een meer in – een koud meer ergens in IJsland. Het commentaar van de documentairemaker: ‘Het water is net boven het vriespunt, voor de meeste mensen is dit al binnen één minuut dodelijk.’ Niet voor deze man. Hij zwemt een kwartier rustig rond. ‘Die vent is gek.’ dacht ik bij mezelf. Maar hij intrigeerde me ook. Wie is die man? De man blijkt Wim Hof te zijn. Waar Koen als eerste in aanraking kwam met koudetraining via het internet, begon het bij Monique een stuk praktischer. Bij wijze van grap nam zij samen met een groep huisartsen, tijdens een nascholing op Vlieland een dip in de zee.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >