Kritisch op antibiotica

Celeste McGovern 19 dec 2019

Het gebruik van antibiotica heeft meer risico’s dan we vroeger dachten. Celeste McGovern heeft voor u uitgezocht waar u op moet letten. Catherine Slater kreeg antibiotica voorgeschreven vanwege een kleine geïnfecteerde cyste op haar schouder. Al snel kreeg ze last van brandend maagzuur en buikpijn, erger dan ze ooit had meegemaakt. Catherine was niet van plan om tegen de instructies van haar arts met de kuur te stoppen, alleen omdat ze zich niet zo lekker voelde. ‘Ik dronk gewoon veel water, zette mijn kiezen op elkaar en ging door. Het was tenslotte maar voor een week.’ Twee weken later waren de pillen op, maar Catherines darmklachten bleven regelmatig de kop opsteken. Op een ochtend negeerde ze haar misselijkheid en maagpijn en ging uit met haar man. Ze zouden lunchen met vrienden, maar in de loop van de dag voelde ze zich steeds beroerder. Ze moest haar lunch gedeeltelijk laten staan. Later ontdekte Catherine tot haar schrik dat haar urine heel donkerbruin was. Vanwege haar eerdere klachten had ze de bijsluiter van het antibioticum, flucloxacilline (Floxapen®), bewaard. Toen ze die opzocht, las ze dat leverschade genoemd werd als een ‘zelden’ voorkomende bijwerking. Maar die kon wel dodelijk zijn voor mensen boven

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >