Kunnen medicijnen tegen het prikkelbaredarmsyndroom ons gezichtvermogen beïnvloeden?

Kunt u informatie geven over het krampwerend middel Spasmonal, Dat Alverinecitraat bevat en gemaakt wordt door Norgine? Kunnen gezichtsstoornissen mogelijk een bijwerking zijn? Mijn moeder had onlangs last van ‘wazig’ zien. Een jaar geleden kocht ze een bril vanwege haar verziendheid en tot een paar weken geleden had ze geen problemen. Nu lijken haar ogen echter plotseling sterk achteruitgegaan.

Toen ze om een oogmeting vroeg, bleek daaruit dat haar ogen aanzienlijk achteruitgegaan waren ten opzichte van de ogentest van het jaar daarvoor. Het zicht van haar ogen was zo wazig dat de opticien de meting niet kon afmaken. Hij vroeg zich af of ze medicijnen gebruikte.

Mijn moeder had Spasmonal voorgeschreven gekregen omdat ze last had van het prikkelbaredarmsyndroom. De arts had haar verzekerd dat ze het gerust permanent als preventieve maatregel kon gebruiken – een typisch gebrek aan voorzichtigheid! Maar zij nam het middel alleen bij erge pijn, wat de afgelopen drie jaar waarschijnlijk drie of vier keer per jaar is voorgekomen, en dan meestal een week lang.

Aangezien ze Spasmonal gebruikte in de periode van de ogentest, adviseerde de opticien haar nog een ogentest te doen zodra ze daarmee gestopt was, voor het geval dat de Spasmonal op haar oogspieren inwerkte. Als de resultaten in de komende ogentest hetzelfde zijn, wil de opticien mijn moeder doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Mijn moeder maakt zich zorgen over dit vooruitzicht en over de tests en behandelingen die haar misschien te wachten staan. Ze gebruikt zo weinig mogelijk conventionele medicijnen, en gaat liever niet af op het advies van medisch deskundigen.

Het is duidelijk dat ze bezorgd is dat oogproblemen een terrein zijn met weinig of geen alternatieve mogelijkheden. Ook heeft ze een paar keer een ooglidontsteking gehad, waarvoor ze druppeltjes heeft gebruikt, en ze vraagt zich af of deze aan het probleem hebben bijgedragen. – CJ, Redhill, Surrey

Medicijnen tegen prikkelbaredarmsyndroom en wazig zien

Dokters schrijven voornamelijk krampwerende middelen of spasmolytica voor tegen het prikkelbaredarmsyndroom. Deze groep medicijnen kent twee subklassen:
– anticholinerge stoffen, zoals Buscopan of Merbentyl, die ook kunnen worden gebruikt voor ziekten waarbij divertikels (uitstulpingen in de dikke darm) worden gevormd. Ze blokkeren de overdracht van zenuwsignalen naar de darmwand, waardoor de pijn wordt verzacht en de darmwand zich ontspant. Anticholinerge stoffen kun je het best alleen bij acute symptomen innemen. Ze mogen ook niet langdurig worden gebruikt, vooral niet vanwege de vele bijwerkingen, zoals duizeligheid, problemen met urineren en wazig zien.
– direct werkende, spierverslappende relaxantia, die direct op de darmwanden werken en de kramp van het prikkelbaredarmsyndroom verlichten. Deze categorie medicijnen bevat onder andere Spasmonal (of mebeverinehydrochloride), het middel dat uw moeder kreeg voorgeschreven. Volgens de Medicines Compendium1 kunnen spierverslappende relaxantia bijwerkingen hebben als misselijkheid, duizeligheid, jeuk, uitslag en hoofdpijn.

Hoewel er geen verband is tussen Spasmonal en wazig zien zoals bij de nauw verwante anticholinergica, is het verstandig om toch met een mogelijk verband rekening te houden.

Niet voor senioren

Spasmolytica zijn een echte goudmijn voor farmaceutische bedrijven. Soms worden ze samen met een kalmeringsmiddel, bijvoorbeeld Librium, voorgeschreven, omdat ‘een medicijn dat je helemaal ontspant, ook je darmen tot bedaren brengt’.

Volgens de Health Research Group (HRG) in de Verenigde Staten is deze categorie medicijnen alleen al voor oudere Amerikanen goed voor zo’n vier miljoen recepten. HRG noemt het een ‘irrationeel mengsel van medicijnen’ en raadt patiënten af deze middelen te gebruiken.

De ironie wil dat geen enkele oudere patiënt überhaupt een spasmolyticum zou mogen krijgen. In het Medicines Compendium stelt Norgine heel duidelijk dat Spasmonal niet aan iemand van boven de veertig mag worden voorgeschreven. Je mag ze ook alleen maar voor de kortere termijn gebruiken en alleen als je pijn hebt.

Ook zouden mensen die sinds kort minder eetlust hebben, zijn afgevallen, zich moe voelen of last hebben van ernstige constipatie deze medicijnen niet mogen slikken. In plaats van medicijnen zou uw moeder pepermuntolie kunnen nemen, dat op natuurlijke manier de darmen ontspant, of ze zou kunnen proberen de oorzaak van haar prikkelbaredarmsyndroom te achterhalen.

Het syndroom is een symptoom van een spijsverteringsstoornis. Denk in de eerste plaats aan allergieën, weinig maagzuur of weinig alvleeskliersappen, of aan parasieten. Sla ook de WDDTY Guide to Good Digestion2 er eens op na voor behandeling.

1 Datapharm Communications, 2002
2 Auteur: Lynne Mc Taggart

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

Een echte allrounder; Magnesium

De hart-hoofd connectie

Voeding als medicijn

Systeemdenken in de geneeskunde

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier