Lactose-intolerantie

Harald Gaier 13 jul 2008 ,

BIJNA 70 PROCENT VAN DE MENSEN VERDRAAGT GEEN LACTOSE, OFTEWEL IS LACTOSE-INTOLERANT. HIERNA LEEST U OVER DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING ERVAN. Wie kent niet de slogan 'Melk is goed voor elk?' Maar hoe gezond melk werkelijk is, vragen weinig mensen zich af. Een component ervan is melksuiker, ofwel lactose. Wanneer iemand lactose-intolerant is, betekent het dat zijn lichaam lactose niet kan afbreken, ofwel doordat het vereiste enzym lactase ontbreekt ofwel doordat het behoorlijk minder beschikbaar is. Weinig mensen weten dat maar liefst zo’n 70 procent van de volwassenen lactose-intolerant is 1. Zonder lactase kan lactose niet door de darmwand naar de bloedstroom. Daardoor hopen onverteerde suikers zich op, en gaan de darmbacteriën de lactose omzetten. Als gevolg daarvan ontstaan buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, flatulentie (winderigheid), darmkrampen en soms ook diarree. Doordat de lactose niet is opgenomen, is de einddarm (het colon) niet in staat water te reabsorberen. Lactose-intolerantie onder volwassenen komt het minst voor in de noordelijke landen: 2 procent onder de Zweden en 5 procent onder Denen. Hoe dichter bij de evenaar, des te vaker komt het voor. De hoogste percentages zijn te zien onder Australische aboriginals (85 procent), Thai (98 procent) en Amerikaanse indianen (100 procent).

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Harald Gaier

Harald Gaier

Harald Gaier is waarschijnlijk de meest ervaren beoefenaar van de grote alternatieve medische disciplines in het Verenigd Koninkrijk, is...

Meer over Harald Gaier >