Leefstijl voor een gezonde baarmoederhals

Medisch Dossier 26 mrt 2013

Dysplasie van de baarmoederhals: dit is een diagnose waar u van schrikt, maar ze betekent niet hetzelfde als kanker. Bovendien zijn er vele manieren om het verhoogde risico op kanker toch te verkleinen.Wie ooit een afwijkende uitslag van een uitstrijkje heeft gehad, kent waarschijnlijk de term cervicale dysplasie ofwel dysplasie van de baarmoederhals (cervix). Het staat voor afwijkingen van de cellen van de baarmoederhalswand – het onderste gedeelte van de baarmoeder. Dergelijke afwijkingen betekenen niet dat er sprake is van kanker. Meestal zijn er ook geen symptomen. Wel spreken artsen in dit geval van een ‘voorstadium’ van baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom). Zonder behandeling zouden de afwijkingen tot kanker kunnen leiden.De kans dat cervicale dysplasie (ook wel cervicale intra-epitheliale neoplasie – CIN) zich ontwikkelt tot kanker hangt af van de ernst van de celafwijkingen en van hoe diep de afwijkingen in het epitheel zitten. Onderzoek naar het natuurlijke verloop van CIN heeft duidelijk gemaakt dat een milde dysplasie, ofwel CIN 1, slechts in 1 procent van de gevallen tot kanker leidt, terwijl matige (CIN 2) tot ernstige (CIN 3) dysplasie respectievelijk in 5 procent en in 12 procent uitgroeit tot kanker. Heel vaak worden de abnormale veranderingen in de cellen vanzelf weer normaal.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >