Leven na het antibioticatijdperk

Medisch Dossier 11 sep 2011

Een nieuwe superbacterie zou de slotfase kunnen inluiden van de antibiotica, de geneesmiddelen die het einde betekenden van de virustherapie. Bij die therapie werd de kracht van virussen ingezet om fatale bacteriën te doden.De testuitslagen van het ziekenhuislaboratorium waren nog slechter dan de artsen durfden te veronderstellen. Ze betekenden het einde van een oorlog van meer dan zestig jaar tussen bacteriën en antibiotica – de succesvolste groep geneesmiddelen die ooit is ontdekt. En die het grootste deel van de moderne geneeskunde mogelijk heeft gemaakt.De specialisten in het bewuste ziekenhuis in Londen zagen aan de testresultaten dat de bacteriën ten slotte hadden gewonnen. ‘Ze keken naar een apocalyptisch rampenscenario van een wereld zonder antibiotica’, zo zei specialist infectieziekten professor John Conly enkele maanden later. ‘We zijn in feite weer terug in het tijdperk van vóór de antibiotica’1.SuperbacterieDe tests onthulden dat een gen – dat artsen in India al kenden – in het Westen was opgedoken. Dit gen, NDM-1 (New Delhi metallo-bèta-lactamase) is de ultieme superbacterie. Het verandert elke bacterie in een ‘superbacterie’ die resistent is tegen ieder antibioticum, inclusief ons laatste redmiddel carbapenum. Toen dit in augustus vorig jaar (2010) werd ontdekt, waren vijftig ziekenhuispatiënten in Londen en Nottingham hiermee geïnfecteerd.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >