Uitgelezen: Leven zonder vaccinaties

Vaccineren is voor veel ouders in 2018 niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer ouders zijn kritisch en doen niet meer automatisch mee aan het volledige Rijksvaccinatieprogramma. Consultatiebureau-arts Noor Prent en klassiek homeopaat Tineke Schaper ontmoeten veel ouders met twijfel rondom dit onderwerp. Zij krijgen vooral vaak de vraag: ‘Maar wat kunnen we dan wel doen als ons kind ziek wordt?’ In hun boek Leven zonder vaccinaties geven Prent en Schaper een gezicht aan deze ouders en delen ze hun waardevolle kennis.

Steeds meer ouders stellen zich vragen bij de veiligheid en noodzaak van vaccinatie en een groeiend aantal ouders kiest bewust om hun kinderen niet, later of deels te vaccineren. Toch zijn er nog veel ouders die dat niet aandurven. Zij vragen zich af of ze hun kinderen in gevaar brengen door hen niet te laten vaccineren. In de media worden ouders die hun kinderen niet laten vaccineren regelmatig als onverantwoordelijk bestempeld en van overheidswege worden ouders bang gemaakt voor complicaties van infectieziekten.

Vaccinatie is, als het op epidemiologisch niveau wordt bekeken, levensreddend. Virale en bacteriële infecties worden beschouwd als gevaarlijk en dodelijk en moeten koste wat kost uitgeroeid worden. In West-Europa zijn infectieziekten, met uitzondering van kinderen met een verzwakt immuunsysteem of onderliggend ziektebeeld, nog zelden levensbedreigend.

De infectieziekten waartegen baby’s en kinderen gevaccineerd worden, verlopen in de meeste gevallen mild en zonder complicaties. Zo is een kinderziekte als de mazelen niet levensbedreigend zolang men de symptomen goed begeleidt en er aandacht en tijd wordt gegeven voor herstel.
Ondersteunen kan met vitamine A en C, en het is van belang om de koorts niet te onderdrukken maar te begeleiden met behulp van remedies uit de reguliere en aanvullende geneeskunst. Indien nodig kan antibiotica worden ingezet.

Wat moet ik dan doen om mijn kind op een natuurlijke manier te beschermen tegen infectieziekten?

‘Weerstand’ betekent: datgene aankunnen wat op je afkomt. Door weerstand kun je groeien en leer je met behulp van de buitenwereld je eigen kracht te ontwikkelen en eigen weerstand op te bouwen. Zo kan ook een ziekte je sterker maken. Immuniteit voor een bepaalde ziekte is het resultaat van een doorgemaakt ziekteproces. In het lichaam zijn dan antistoffen aanwezig tegen de verwekker van een specifieke ziekte. Bij veel kinderziekten wordt levenslange immuniteit verworven.

Ieder wezen op aarde is zo goed mogelijk uitgerust om te overleven, de soort in stand te houden en infecties en ziekte te weerstaan. Afhankelijk van erfelijke en omgevingsfactoren doet eenieder dat op een eigen specifieke wijze; ieder heeft zijn sterke en zwakke plekken op een ander niveau.

Met de tijd, en onder invloeden en factoren van buitenaf, kan het immuunsysteem in kracht afnemen. Virussen en bacteriën slaan hun slag als er een voedingsbodem aanwezig is, als de weerstand verzwakt is. Vandaar dat ook niet iedereen ziek wordt op het moment dat er bepaalde virussen of bacteriën rondgaan.

Ontwikkeling van het immuunsysteem

De basis van een goede weerstand begint al tijdens de zwangerschap. Gezondheid en welbevinden van de aanstaande moeder, fysiek, mentaal en emotioneel, zijn belangrijk. Ook in deze tijd, waarin beide ouders vaak een vol programma hebben.

80 procent van ons immuunsysteem is gelegen in onze darmen (zie ook het artikel ‘De eerste 1000 dagen’ in Medisch Dossier 2005, juni 2018). De wijze waarop je geboren wordt, heeft ook invloed op ons immuunsysteem en op het latere leven. Het op de wereld komen via een keizersnede is wezenlijk anders dan via een natuurlijke geboorte. Bij kinderen is de darmflora beter in balans als ze via het geboortekanaal van de moeder met bepaalde gezonde bacteriën in contact komen. Het is na een keizersnede dan ook zinvol voor moeder en kind om probiotica te gebruiken. Dit geldt ook voor huilbaby’s en te vroeggeboren kinderen. Probiotica bevorderen een goede darmflora.

Het opbouwen van immuniteit vindt aanvankelijk plaats onder de paraplu van de borstvoeding en de moederlijke antistoffen. Een kind kan dan gedoseerd oefenen om de eigen lichaamseiwitten en de eigen bacterieflora te leren kennen en daar geen afweer tegen op te bouwen. Dit onderscheiden is nodig om later afweer te ontwikkelen tegen lichaamsvreemde eiwitten.

Als de moederlijke bescherming afneemt, zou het immuunsysteem dusdanig ontwikkeld moeten zijn dat het zelf kan functioneren. Het kind gaat dan letterlijk ook op eigen benen staan, neemt een andere, rechtopstaande positie in ten opzichte van de wereld. Hij kan dan op alle niveaus ook meer verteren.

Rond 3 jaar is het immuunsysteem uitgerijpt, het kind gaat ‘ik’ zeggen en noemt niet meer zijn naam als hij het over zichzelf heeft. Hij wordt meer individu.

Invloeden van buitenaf

Alle invloeden van buitenaf die te diep binnenkomen, kunnen een kind uit balans brengen. Gezonde kinderen laten de buitenwereld selectief binnen, er is een beschermlaag tussen hen en de wereld en zij laten zich als het ware niet storen in waar ze mee bezig zijn. Alles wat door de beschermlaag heen komt, verteert hij en breekt hij af. Alles wat niet op een goede manier verteerd wordt, werkt later als stoorzender voor de afweer.

Sommige kinderen sluiten de wereld meer buiten en zijn meer in zichzelf gekeerd. Probeer in de eerste maanden zoveel mogelijk prikkels van buitenaf te beperken: niet te veel kraamvisite, niet te veel geluid of verandering van omgeving. Veiligheid creëer je door een veilig thuis, door ritmes, rituelen, door als ouder het kind in je bewustzijn te houden en door regelmatig aan hem te denken als je weet dat hij iets moeilijks moet doen. Dat werkt vaak beter dan praten en uitleggen. We ervaren allemaal hoeveel indrukken er dagelijks op ons afkomen en hoe vermoeiend dat kan zijn.

Jij als ouder hebt het in de hand om de televisie of andere muzikale/digitale stoorzenders in huis aan of uit te zetten. Jij bepaalt hoeveel speeltjes er in de box liggen en van welke aard. Jij bepaalt hoeveel cadeautjes een kind krijgt voor Sinterklaas of zijn verjaardag.

Er zijn diverse factoren die de natuurlijke weerstand beïnvloeden: voeding, lichaamsverzorging, medicijnen, een gecompliceerde zwangerschap of bevalling, couveuseverblijf, ziekenhuisopname, emotionele factoren bij de ouders en bio-energetische factoren. Er zijn ook stressmomenten die bij de ontwikkeling horen, zoals tanden krijgen en een vermindering van de weerstand ten gevolge van de afname van moederlijke antistoffen met negen maanden.

Sommige factoren horen bij de ontwikkeling, andere factoren zijn te vermijden of te behandelen. Als je kindje niet zelf herstelt, kan een behandeling met homeopathie, craniosacrale therapie, osteopathie of een andere complementaire geneeswijze behulpzaam zijn, zowel op fysiek als op psychisch niveau. Groot verdriet of scheiding, ziekte of angst bij een van de ouders kunnen weerstandverlagend werken. Hoe klein het kind ook is, maak het bespreekbaar, vertel wat er aan de hand is en zoek eventueel professionele hulp.

Ziekte is geen toevalstreffer van buitenaf, komt niet zomaar uit de hemel vallen. Er zijn, als je terugkijkt, vaak factoren van buitenaf die een breuk in de weerstand veroorzaakt hebben.

Voeding

Voeding bepaalt voor een groot deel onze gezondheid en gezonde voeding is een van de voorwaarden om een ziekte goed door te maken. Biologische voeding heeft de voorkeur. Belangrijk is om te kijken wat je kind goed en minder goed kan verteren. Denk aan erfelijke allergieën, intoleranties, suikergebruik. Borstvoeding is altijd beter dan flesvoeding, het stimuleert onder andere het afweersysteem en levert de goede vetten voor het zenuwstelsel.

Wees zeer matig met zoet. Suiker en kunstmatige zoetstoffen hebben een bewezen nadelige invloed op de weerstand. Uit onderzoek blijkt dat suiker de immuuncellen verlamt.

Koemelk wordt soms moeilijk verteerd, vooral als de darmen niet optimaal functioneren. Zure en aangezuurde zuivel van koe- of geitenmelk kan beter verteerd worden. Ook zijn er alternatieven als de zuivel geheel wordt gestopt, zoals amandel- of havermelk. [redactie: De plantaardige melk bevat niet dezelfde hoeveelheden eiwitten, vitaminen en mineralen als koemelk/geitenmelk. Vervangen kan dus wel, maar wees er op bedacht dat het kind voldoende eiwitten en met name calcium binnen blijft krijgen.]

Bescherming

Te veel warmteverlies door te weinig kleding is verspilde energie. En door te warme kleding wordt het organisme niet voldoende geoefend om zijn eigen temperatuur op peil te houden. Natuurlijke materialen voor kleding, zoals zijde, wol en katoen geven een meer natuurlijke bescherming dan synthetische stoffen die de huid te veel afsluiten. De huid beschermt tegen indringende invloeden, zoals koude, warmte, schadelijke stoffen en micro-organismen. Dit vindt plaats door de zuurgraad van de huid, het erop voorkomende olielaagje, de gezonde bacteriën op het oppervlak en een gezonde stofwisseling in de huid zelf.

Medicijnen

Van veel reguliere medicijnen is bekend dat ze een verzwakkende invloed hebben op de weerstand. Koortsremmers, antibiotica, hormoonpreparaten en pijnstillers nemen weliswaar tijdelijk de pijn weg of verminderen de klachten, maar brengen geen genezing en herstel van de balans tot stand. Ze activeren het immuunsysteem niet om zelf de strijd aan te gaan met bedreigende invloeden van buitenaf maar nemen als het ware de taak over zonder dat je er zelf sterker door wordt.

Probeer het gebruik van deze medicijnen tot een minimum te beperken. Er zijn mogelijkheden om het lichaam in zijn zelfgenezend vermogen te ondersteunen op een natuurlijke manier, zoals met homeopathie, kruiden, vitaminen of een andere complementaire behandelwijze.

Andere factoren

Kleine en grote kinderen hebben ruimte en veiligheid nodig, daarnaast ook grenzen, duidelijkheid en structuur. Natuurlijk is het allerbelangrijkste liefde en blijheid te mogen beleven om wie ze zijn en mogen worden.

Rust, ritme en regelmaat zijn onderhand wat ouderwetse begrippen, echter nog steeds essentieel om een kind te helpen groeien en te leren een verantwoordelijk mens te worden.

‘Wat doe ik als mijn kind dan toch ziek wordt?’

Soms weet je dat een bepaalde ziekte heerst, waardoor je meer alert bent op de eerste symptomen die je kind laat zien. Er kunnen in de aanloopfase van een kinderziekte veranderingen optreden: hangerigheid, weinig eetlust, bleekheid, lichte koorts, hoest, verkoudheid of een terugval naar een vorige ontwikkelingsfase, bijvoorbeeld weer onzindelijk worden. Kortom, meestal vage, milde klachten, die je zou kunnen negeren.

Wanneer een bepaalde ziekte heerst, dan is het verstandig al bij het optreden van de eerste niet-specifieke symptomen je kind meer in de gaten te houden. Vroeger zei men dan: ‘Er zal wel een kinderziekte achter zitten.’

Als de ziekte uitbreekt, is het van belang deze te (her)kennen: wat zijn de symptomen, wat is het verloop, wat zijn de mogelijke complicaties en op welke manieren kun je je kind ondersteunen?

Wat te doen bij koorts?

Koorts is een natuurlijk afweermechanisme van het organisme om virussen en bacteriën te lijf te gaan en de balans te herstellen.
Allereerst is rust op alle gebieden noodzakelijk. Het organisme is hard aan het werk om de balans te herstellen en moet gevrijwaard blijven van onnodige prikkels zoals lawaai, internet of televisie. Een betere optie is af en toe een stukje voorlezen.

Dwing het kind dan ook niet om te eten, maar geef lichte maaltijden die niet te veel energie vragen om verteerd te worden. Het kan geen kwaad om een paar dagen te vasten. Drinken blijft wel belangrijk om de doorstroming op gang te houden en de afvalstoffen af te kunnen voeren.
Bijvoorbeeld warme lindebloesem- of kruidenthee, bouillon of water. Geef geen ijskoude vloeistof.

Bij baby’s is het vooral raadzaam alert te zijn bij het weigeren van drinken. Mocht er gevaar van uitdroging zijn, dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Als ondersteuning kun je extra vitamine C geven, voor kinderen tot 3 jaar tot 400 mg over de dag verdeeld.

Als er tijdens het ziekteproces gedronken, geplast en gepoept wordt en het kind goed aanspreekbaar blijft, is er geen reden tot ongerustheid. Zo nodig kun je de koorts in goede banen leiden en het kind ondersteunen met behulp van complementaire geneeskunde.

Is er te weinig koorts, dan kan het ziekteproces stagneren. Stagnatie treedt ook op wanneer bij de ziekte weinig uitslag uitbreekt of als de uitslag te snel wegtrekt. Je kunt de uitscheiding via de huid stimuleren door het zachtjes borstelen van de huid in bad, wassen met lauw water waaraan etherische olie (bijvoorbeeld rozemarijnolie) is toegevoegd, of andere toevoegingen zoals Luvos Heilerde (A. Just), MeineBase badzout (Peter Jentschura) of Calendula Welterusten bad (Weleda). Je kunt het kind ook milde laxeerthee geven (brandnetel, kamille, groene thee). [Redactie: Wees voorzichtig met het doseren van etherische olieën en laxeerthee, overdosering kan lijden tot erg vervelende klachten. Laat je dus altijd adviseren door een deskundige.]

Wanneer de ledematen en vooral de kuiten koel aanvoelen en als de thermometer 38°C aanwijst, dan is het vrijwel zeker dat de temperatuur verder zal oplopen. De kuiten en voeten worden pas heet als de temperatuurstijging voorbij is en het lichaam zelf warmte zou willen afstaan. Dek je kind licht toe wanneer dit het geval is en de koorts nog stijgende is.

Als de ledematen wel heet aanvoelen en de thermometer 39 tot 40 graden aanwijst, dan is het raadzaam om een kuitwikkel aan te brengen om het lichaam te ondersteunen om de overtollige warmte via de huid af te staan. Doe dit alleen als het kind de koorts niet goed de baas kan; dit uit zich in ijlen en onrust.

Bij hogere koorts en bijzondere symptomen is het nodig een arts te raadplegen. Zie voor uitgebreid inzicht over koorts, als hulpmiddel bij de genezing, het boek van Christopher Vasey Koorts (2012, Ankh-Hermes).

Wij baseren op jarenlange praktijkervaring dat ongevaccineerde kinderen minder vaak ziek zijn. Als ze wel ziek zijn, dan is het heftig en intens en komen ze er sneller doorheen. We zien dat ongevaccineerde kinderen minder ‘kwakkelen’. Hierdoor blijft er meer energie over voor de normale groeiprocessen en ontwikkelingsstappen, zowel op het gebied van taalontwikkeling, motoriek en op sociaal-emotioneel gebied.
Tineke Schaper, Noor Prent

 

Wat kan je als ouders wel doen, als je de keuze hebt gemaakt om je kind zonder vaccinaties te laten opgroeien?

Verdiep je in een gezonde leefwijze, die de weerstand bevordert en daarmee het zelfgenezend vermogen ondersteunt.
Wees op de hoogte van het verloop van de ziekten waartegen niet wordt gevaccineerd.

Probeer de risico’s in te schatten voor uw kind in uw situatie. Als uw kind ziek wordt, zorg dat u kennis en informatie hebt over de verschillende behandelingsmogelijkheden. Probeer ook vertrouwen te hebben in wat het kind wel kan als hij ziek is. Soms is bedrust, wat extra aandacht en uitzieken genoeg.

Zoek een complementair geneeskundige naast uw reguliere huisarts. Zorg dat hij of zij uw kind kent in gezonde toestand, zodat, als uw kind ziek is, het verschil met gezond zijn zichtbaar en voelbaar zal zijn.

Wanneer moet je deskundige hulp inroepen?

  • Als de koorts hoger is dan 38,5°C bij een zuigeling onder de 3 maanden en die langer dan 24 uur aanhoudt.
  • Als de koorts 3 dagen aanhoudt zonder neiging tot herstel.
  • Als er gevaar van uitdroging is. Als een kind veel braakt en waterige diarree heeft en daarbij niet voldoende drinkt, bestaat het gevaar van uitdroging. Kenmerken zijn weinig plassen, en de buikhuid veert niet meer terug als je die vastpakt. Als 1 op de 2 luiers nat is of als een kind 1 keer in de 6 uur plast, is er voldoende vochtdoorstroming.
  • Als koorts gepaard gaat met een korte ademhaling, hoesten en een vaal grauwe huidskleur. Het kind vertoont weinig levendigheid. Dit kan duiden op een longontsteking/luchtweginfectie die, afhankelijk van de situatie, regulier behandeld moet worden.
  • Wanneer een kind langdurig klaagt over buikpijn rond de navel, uitstralend naar de rechteronderbuik. De pijn neemt in heftigheid toe. De koorts hoeft niet extreem hoog te zijn, de temperatuur kan ook 38,5°C. zijn. Deze situatie vereist regulier medisch onderzoek om blindedarmontsteking uit te sluiten of te behandelen.
  • Wanneer een zuigeling of ouder kind kreunend huilt, hoge koorts heeft, suf is, blauwpaarse vlekjes op de huid toont die niet weg te drukken zijn, niet meer zonder pijn de kin richting borst kan bewegen of in lighouding zijn knieën niet richting neus kan bewegen, bijvoorbeeld bij luier verschonen. Er kan dan sprake zijn van een hersenvliesontsteking. In deze situatie moet je zo snel mogelijk met het kind naar het ziekenhuis gaan.
  • Wanneer je als ouder onzeker of angstig wordt, is het zeker nodig om een deskundige te raadplegen. Soms alleen om samen te kijken of het goed gaat met je kind, soms om in te grijpen, een middel voor te schrijven of door te verwijzen.

Leven zonder vaccinaties

Het boek Leven zonder vaccinaties, bevorder weerstand, begeleid ziekte van antroposofisch huisarts Noor Prent en klassiek homeopaat Tineke Schaper is bedoeld voor ouders die bewust de keuze hebben gemaakt, of willen maken, om hun kinderen niet te laten inenten volgens het Rijksvaccinatieprogramma. De auteurs zijn experts op dit gebied, zij verdiepen zich al meer dan dertig jaar in het vaccinatievraagstuk, de bewuste keuze die hierin gemaakt kan worden en de alternatieven die mogelijk zijn.

In het boek staan vele verhalen en getuigenissen van ouders die hun kinderen (gedeeltelijk) ongevaccineerd opvoeden en wat hun beweegredenen daarvoor zijn, welke ervaringen zij hebben met de gezondheid en ook met ziekte bij hun kinderen.

In het tweede deel van het boek geven Prent en Schaper informatie gebaseerd op reguliere en aanvullende geneeskundige inzichten als antwoord op vele vragen wat je wel zou kunnen doen als je niet vaccineert.

ISBN9789020214536
192 pagina’s
Uitgeverij AnkhHermes
€ 20
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Tineke Dekker

Uitgelezen – Herboren worden

Uitgelezen – Alles over Borstkanker

Uitgelezen: Het geschenk

Uitgelezen: Ook leuke meisjes worden 50

Uitgelezen: Vaccins, auto-immuniteit & kinderziekten

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Tineke Dekker avatar

Over de auteur

Thuis in marketing en communicatie. Tekstschrijver, conceptmaker, storyteller en schrijfcoach. Creatieve denker & doener. 'Getting things done'.
Lees meer artikelen van Tineke Dekker