11-01-2022

Lockdown? Was het dat waard?

Lockdowns die de verspreiding van Covid moesten tegengaan, hadden een schadelijk effect op de hele samenleving, maar hebben ze daadwerkelijk levens gered?

Een lockdown is eigenlijk een poging om corona uit te schakelen met de botte bijl. En het was allemaal niet gratis en voor niks: bedrijven zijn voorgoed gesloten, er is mensen dringende medische zorg onthouden, huwelijken zijn uitgesteld, rouwenden mochten niet op begrafenissen komen, kinderen hebben school gemist en families zijn uit elkaar gehouden.

Dus zijn er levens mee gered? Dat is niet zo gemakkelijk te beantwoorden, onder andere omdat interpretaties van gezondheidsinstanties als het gaat om het tellen van het aantal coronadoden varieerden, waarbij ze vaak degenen die ‘met’ corona stierven en degenen die ‘eraan’ stierven op één hoop gooiden. Ook lijken landen met een grotere vergrijzende bevolking het hardst te zijn getroffen.

Een betrouwbaardere maatstaf is de oversterfte; het extra aantal sterfgevallen vergeleken met een vijfjaarlijks gemiddelde, en onderzoekers van het Centre for Evidence-Based Medicine van de Universiteit van Oxford hebben precies dat bekeken, door de sterftecijfers voor 2015 tot 2019 van 32 landen te vergelijken met de sterfte op het hoogtepunt van de epidemie in 2020.1

We hebben een tabel toegevoegd waarin de lockdown-strategie voor elk land wordt getoond, wat enkele verrassende bevindingen heeft opgeleverd. Van de 24 landen met oversterfte in 2020 gingen er 22 volledig op slot, en slechts 2 hanteerden een strategie met alleen richtlijnen; het publiek kreeg alleen het advies om afstand te bewaren, handen te wassen en mondkapjes te dragen.

Zweden, dat door zijn Europese buren werd bekritiseerd omdat het de lockdown vermeed, registreerde een oversterfte van slechts 1,5 procent, wat veel lager was dan de landen met kritiek die in volledige lockdown gingen.
En slechts één van de vijf landen die in 2020 minder doden registreerden, had een volledige lockdown; drie gaven hun burgers slechts adviezen, en de andere hadden een gedeeltelijke lockdown.

Was dit het allemaal waard? Na al het lijden dat de volledige lockdown heeft veroorzaakt, moet het trieste en bittere antwoord zijn dat dit niet zo was.

1. www.cebm.net/covid-19/excess-mortality-across-countries-in-2020/

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Bryan Hubbard studeerde filosofie aan de universiteit van Londen. Hij is de echtgenoot van Lynne McTaggart en samen zijn zij directeur van twee uitgeverijen, WDDTY Publishing Ltd en New Age Publishing Ltd. Hij is uitgever van het maandblad What Doctors Don’t Tell You. ( Het moederblad van Medisch Dossier)