Maken darmbacteriën dik?

Cindy de Waard 21 mrt 2018 ,

Overgewicht groot probleem in Nederland De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders van 18 jaar en ouder met overwicht explosief gestegen. Waar in 1990 nog één op de drie mensen te zwaar was, kampt in 2016 bijna de helft van de volwassenen met overgewicht. 14,2 procent heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas). Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en de kans op zwaarlijvigheid neemt toe met het ouder worden.1 Deze epidemie heeft op maatschappelijk niveau ernstige financiële gevolgen. Niet alleen is het ziekteverzuim onder mensen met overgewicht hoger, te zware mensen hebben daarnaast meer last van chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook in de persoonlijke leefsfeer is de ziektelast aanzienlijk. Mensen met overgewicht kampen vaker met psychische problemen en ervaren een verminderde kwaliteit van leven.2 Op lichamelijk gebied gebeurt er veel in een lichaam dat te zwaar is. Het is dan ook te makkelijk om te zeggen dat iemand met overgewicht ‘gewoon minder moet eten’. Natuurlijk vormt voeding een belangrijke spil, maar ook factoren zoals de darmflora spelen een rol. In dit artikel wil ik overgewicht dan ook breder benaderen. U zult zien dat er een andere aanpak bestaat dan ‘gewoon minder eten’.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Cindy de Waard

Cindy de Waard

Cindy de Waard is natuurgeneeskundige en farmaceutisch wetenschapper. Zij heeft zich enkele jaren beziggehouden met wetenschappelijk onderzoek op...

Meer over Cindy de Waard >
Bekijk website van de auteur >