Men ontwerpt een probleem??

Lynne McTaggart 18 aug 2008 , , ,

Als ik mijn portemonnee op de plaats van mijn geweten had, zou ik meteen al mijn spaargeld in een farmaceutisch bedrijf investeren. Volgens mij is er geen andere branche waarin zo eindeloos veel succes valt te boeken met het uitvinden van een dubieuze oplossing, het bewerken van de markt om de behoefte te creëren en, al doende, meteen ook een nieuwe markt te creëren, maar nu vanwege een werkelijk probleem (waarvoor dan weer een ‘oplossing’ van de industrie noodzakelijk wordt). Neem nou cholesterolsyntheseremmers (statines). Het succes van deze middelen is extreem verhelderend. In de laatste decennia van de 20e eeuw was het algemene publiek zeer effectief voorbewerkt met het idee (grotendeels in ons collectieve geheugen geplant door de inspanningen van de farmaceutische industrie) dat een hoog cholesterolgehalte de oorzaak is van hartkwalen, een verband dat echter nooit is aangetoond. Nadat de markt voor cholesterolverlagende middelen eenmaal was gecreëerd, werd er op patiënten geëxperimenteerd met een scala aan, grotendeels nutteloze, medicijnen. In 1987 stuitten de farmaceutische bedrijven vervolgens op een wondermiddel. De cholesterolsyntheseremmers verlaagden inderdaad het cholesterol. Ontwerp eerst een probleem en produceer vervolgens de wonderbaarlijke genezing.Nog geen vijftien jaar later vormen de cholesterolsyntheseremmers een van de lucratiefste geneesmiddelen aller tijden.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Lynne McTaggart

Lynne McTaggart

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard....

Meer over Lynne McTaggart >