Natuurlijke viruskillers

Celeste McGovern 15 sep 2020 , ,

Als de nachtmerrie van Covid-19 ons iets heeft doen beseffen, is het wel dat we in de 21e eeuw nog steeds doodsbang zijn voor virussen en andere ziekteverwekkers die we niet kunnen zien.De berichtgeving over de pandemie door de media meldt wereldwijd honderdduizenden doden door het coronavirus dit jaar. Dit voedt onze paniek als nooit tevoren. Als gevolg hiervan zijn overal lockdowns ingesteld. Die hebben ons leven veranderd op een manier die begin dit jaar nog sciencefiction leek. Toch zijn velen van ons die in aanraking komen met deze killers, waaronder Covid-19, maar een paar dagen een beetje ziek. Veel mensen hebben zelfs helemaal geen symptomen. Ze merken niet eens dat ze een virus hebben opgelopen. Hoe kan het dat de één door een virus licht verkouden wordt en de ander overlijdt aan een longontsteking? Een relatief nieuw onderzoeks-gebied, de neo-virologie, probeert inzicht te krijgen in de 1031 (tien tot de macht 31, dat is een 10 met 31 nullen) virussen die er zijn.1 Volgens dit onderzoek naar het ‘viroom’ zitten er triljoenen virussen in en op ongeveer elk oppervlak van een gezond menselijk lichaam: in ons speeksel en onze darmen, op onze huid en in onze longen. Ze vermenigvuldigen

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >