Ontstoken oogleden: wat doe ik eraan?

Harald Gaier 4 dec 2014

Ontstoken oogleden: wat doe ik eraan?Ik heb blefaritis, een ontsteking aan mijn ooglid. Mijn linkeroog is op dit moment extreem rood en jeukt enorm. Ook doet mijn ooglid pijn en zitten er schilfertjes op. Ik doe mijn best om mijn oogleden schoon te houden, zoals mijn arts me heeft geadviseerd. Maar ik wil graag weten of er kruiden of supplementen zijn die mijn symptomen kunnen verlichten of, liever nog, het probleem voor altijd uit de wereld helpen! Wat kunt u mij aanraden? A.G.Blefaritis is een ontsteking van het ooglid die meestal op de wimperrand zit. De ontsteking zorgt voor jeuk, irritatie en rode oogleden. Ook het oog zelf kan geïrriteerd raken en wordt soms gevoeliger voor licht. Blefaritis is vaak een hardnekkig, chronisch probleem. De symptomen kunnen van tijd tot tijd verergeren, waarna ze weer lange tijd naar de achtergrond verdwijnen. De belangrijkste oorzaken zijn een slechte ooglidhygiëne (zoals niet elke avond de oogmake-up verwijderen) en bacteriële infecties. Ook is blefaritis vaak te wijten aan een gestoorde functie van de meibomkliertjes, kleine talgproducerende kliertjes in het ooglid.Een essentieel onderdeel van elke behandeling van blefaritis is een zorgvuldige ooglidhygiëne. Maak uw oogleden daarom zeer regelmatig en zeer grondig schoon (zie kader).

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Harald Gaier

Harald Gaier

Harald Gaier is waarschijnlijk de meest ervaren beoefenaar van de grote alternatieve medische disciplines in het Verenigd Koninkrijk, is...

Meer over Harald Gaier >