Ouderen, vallen en preventie

Jan van Ingen Schenau 1 nov 2019

Elk jaar vallen er meer dan 1 miljoen 65-plussers. Hoewel een deel van hen er zonder kleerscheuren vanaf komt, houdt 70 procent van de thuiswonenden er lichamelijke klachten aan over. En een op de vier mensen heeft na de val huisartsenzorg, fysiotherapie of een ziekenhuis- of verpleeghuisopname nodig. Ook kan iemand overlijden aan een val, zeker als er sprake is van een heupfractuur of hersenletsel. Vallen is een ernstig probleem, waar wat aan moet gebeuren. Dat kan ook. Oorzaken kunnen evenwichtsstoornissen, medische klachten, bijwerkingen van medicijnen, weinig lichamelijke beweging of omgevingsfactoren zijn, zoals struikelen over een verlengsnoer. Preventie van deze factoren is eenvoudig te doen. Voor ouderen die vaker vallen, is nader onderzoek gewenst om een passende behandeling te realiseren. Evenwichtsstoornissen Symptomen als duizeligheid, misselijkheid en een draaierig gevoel zorgen ervoor dat u wellicht soms niet stevig op uw benen staat. Als u daarbij bedenkt dat de evenwichtsorganen samenwerken met spieren, gewrichten en ogen, dan is het logisch dat een stoornis kan leiden tot uit balans raken en valpartijen. Medische klachten Bij ouderen komt regelmatig een bloeddrukdaling voor door het te snel uit bed of uit een stoel opstaan. Duizeligheid treedt dan op, waardoor de kans op vallen aanzienlijk toeneemt.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee

Jan van Ingen Schenau

Jan van Ingen Schenau is zelf senior en werkzaam geweest als specialist ouderen-geneeskunde. Daarbij is Jan 10 jaar lang hoofdredacteur geweest...

Meer over Jan van Ingen Schenau >