Reportage: Superheld onder de viruskillers

Celeste McGovern 10 dec 2020 ,

Celeste McGovern onderzoekt de buitengewone, beschermende eigenschappen van de supermolecule glutathion en zijn biologische voorloper, N-acetylcysteïne. Ze helpen virussen bestrijden en kunnen nog veel meer. Dit voorjaar werd er, op een hoogtepunt van de coronapandemie, een merkwaardig artikel gepubliceerd door de Russische medisch onderzoeker Alexey Polonikov. Het ging over een steekproef bij vier patiënten die positief getest waren op Covid-19: twee van hen hadden matige tot ernstige symptomen die aanhielden en twee hadden milde symptomen die zonder behandeling na een paar dagen verdwenen. Het ging om vier vrouwen die niet rookten en voor zover bekend geen onderliggende chronische aandoeningen hadden. Ze maakten deel uit van een gezonde controlegroep in een ander onderzoek, namelijk naar de oxidatietoestand bij diabetes type 2, van het Universitair Onderzoeksinstituut voor Genetische en Moleculaire Epidemiologie. Een 33-jarige vrouw kreeg 38 graden Celsius koorts en milde spierpijn. Dat was acht dagen nadat ze contact had gehad met iemand die besmet was met SARS-CoV-2: het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Haar symptomen verdwenen zonder behandeling, zes dagen nadat ze begonnen waren. De tweede patiënte was 47 jaar oud; ze kreeg iets verhoging (37,3 graden Celsius) en lichte vermoeidheidsklachten. Dat gebeurde tien dagen nadat ze door een besmet persoon aan

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >