Schimmelziekten van de huid

Harald Gaier 18 aug 2008 ,

Slechts enkele schimmelinfecties kunnen systemische ziekten als candidiasis veroorzaken. Er zijn echter enkele typen oppervlakkige schimmels die alleen in de bovenste huidlaag voorkomen.De meest voorkomende oppervlakkige huidinfecties worden tinea genoemd, ofwel ringworm. Deze kunnen huid, nagels en haren treffen. Bij ringworm op de schedel licht het haar onder een kwik(damp)lamp meestal fluorescerend op met een merkwaardig groenachtige kleur.De gebruikelijke behandelingen tegen schimmels in de conventionele geneeskunde zijn miconazol (Daktarin) en terbinafine (Lamisil), maar deze hebben allebei soms uitgesproken bijwerkingen. Er is in de wetenschappelijke literatuur niet veel te vinden over alternatieve behandelingen, maar er zijn wel veel goede huismiddeltjes verkrijgbaar.Zo zijn voor tinea pedis (zwemmerseczeem, voetschimmel) warme voetenbaden met kaliumpermanganaat (1 op 8000-oplossing, twee tot driemaal daags) vaak effectief. Is de natte uitslag eenmaal verdwenen en is de huid droog geworden, breng dan een zalfje van de Melaleuca alternifolia (theeboom) op tot twee weken nadat de klachten verdwenen zijn. Was accessoires als badkamermatten, handdoeken en sokken op hoge temperatuur om herinfectie te voorkomen. Strooi elke dag royaal een voetpoeder tegen schimmels in het schoeisel of breng, als alternatief, met watten een kaliumpermanganaat-oplossing aan de binnenkant van de schoenen aan (pas op: dit kan witte tennisschoenen doen verkleuren). Bij onwelriekende (knoflookachtige)

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Harald Gaier

Harald Gaier

Harald Gaier is waarschijnlijk de meest ervaren beoefenaar van de grote alternatieve medische disciplines in het Verenigd Koninkrijk, is...

Meer over Harald Gaier >