Body Belief dieetplan

Het Body Belief dieetplan is een stapsgewijze methode, die is ontwikkeld door de in New York gevestigde acupuncturist en kruidengeneeskundige Aimee Raupp. Het doel is om uit te zoeken welke voedingsmiddelen auto-immuunziekten doen oplaaien, waardoor uw lichaam zichzelf aanvalt. Deze superfoods helpen het vuur te doven.

Een typisch scenario voor miljoenen vrouwen is: u voelt zich uitgeput, uw lichaam doet pijn op plaatsen die nooit eerder pijnlijk waren, u hebt donkere kringen onder uw ogen, uw hormonen zijn van slag en het wordt alleen maar erger.

U gaat naar uw huisarts en u krijgt een bloedonderzoek, maar alle resultaten vallen binnen de normale waarden. Uw arts zegt dat er met u niets mis is. U sleept zich de dag door en u gaat zich steeds vermoeider voelen. Uw hele lichaam doet pijn en het lijkt alsof er een dikke mist in uw hoofd zit.

U bezoekt een andere arts, en het gaat weer hetzelfde: uw bloedwaarden lijken normaal en u krijgt nogmaals te horen dat er niets aan de hand is. Daarna gaat u naar een specialist, en het begint weer van voren af aan: alle labonderzoeken zijn normaal, ook al voelt u zich doodmoe en somber. U heeft dagelijks hoofdpijn en overal in uw lichaam pijn. Uw arts vertelt u dat er niets mis is. Misschien bent u overwerkt of krijgt u te weinig slaap, of ‘zit het allemaal tussen uw oren’.

Maar dit is niet het eindstation. Als u eindelijk een diagnose krijgt, blijkt het een soort auto-immuunziekte te zijn. Maar vanuit een westers medisch perspectief zijn er niet veel behandelmogelijkheden. De enige opties zijn steroïden en andere middelen die de werking van het immuunsysteem onderdrukken. Deze hebben echter allemaal bijwerkingen en slopen uw lichaam.

De American Autoimmune Related Diseases Association (AARDA) schat dat 30 miljoen Amerikaanse vrouwen minstens één niet-gediagnostiseerde auto-immuunziekte hebben. Erger nog, veel vrouwen voelen zich constant onwel, maar zijn er zich totaal niet van bewust dat ze een auto-immuunziekte hebben.

Omdat er meer dan honderd auto-immuunaandoeningen bekend zijn die zich manifesteren met vage klachten, stellen veel artsen niet de juiste of helemaal geen diagnose.

Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen die auto-immuunziekten kunnen verergeren. Maar als uw immuunsysteem zichzelf begint te reguleren en uw lekkende darm (de belangrijkste oorzaak van auto-immuunziekten) begint te genezen, zal uw lichaam minder sterk reageren op deze voedingsmiddelen. Het doel van het Body Belief dieetplan is om te onderzoeken waarop uw lichaam het sterkst reageert, zodat u uw voeding kunt aanpassen en u weer kunt blaken van gezondheid.
Ziehier enkele voedingsmiddelen die u kunnen helpen om uw gezondheid drastisch te verbeteren en uw auto-immuniteit te genezen:

Zelfgemaakte bouillon van botten

Zelfgemaakte bottenbouillon is rijk aan calcium, magnesium, fosfor, glucosamine en chondroïtine. Deze stoffen zijn stuk voor stuk nodig voor een goed functionerend immuunsysteem. Maar het belangrijkste is dat bottenbouillon rijk is aan gelatine. Gelatine is een belangrijke bron van eiwitten die uw lichaam voorziet van de bouwstenen die het nodig heeft voor een goede gezondheid, een lang leven en vitaliteit. Bovendien is het ook cruciaal voor het genezen van een lekkende darm en een goede doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de darm. U zou moeten streven naar het consumeren van 175 tot 240 ml bottenbouillon per dag. Drink het met kleine slokjes zoals thee, voeg het toe aan uw favoriete voeding of kook ermee; zorg er gewoon voor dat u het binnenkrijgt.

Als u het niet prettig vindt om zoveel bottenbouillon te drinken, kunt u twee soeplepels per dag vervangen door een gelatinesupplement. Maar onthoud dat u idealiter niet vaker dan de helft van de tijd (2 of 3 dagen per week) bouillon in poedervorm gebruikt.

Als uw lichaam niet gewend is aan het drinken van bouillon, kunt u de hoeveelheid geleidelijk opvoeren tot ongeveer 200 ml per dag. Het belangrijkste is om naar uw lichaam te luisteren. Als u zich er niet lekker bij voelt of spijsverteringsklachten krijgt, halveer dan de aanbevolen hoeveelheid. Na 10 tot 14 dagen kunt u proberen om weer wat meer te gaan gebruiken, afhankelijk van hoe u zich voelt.

Eierdooier

Eet 1 of 2 eierdooiers per dag. Als u merkt dat u hier overgevoelig voor bent, kunt u eiwit toevoegen aan uw dieet. Maar tot dan kunt u blijven genieten van de dooiers van biologische eieren van graskippen en er acht tot twaalf per week van eten. Eidooiers van graskippen zijn rijk aan voedingsstoffen. En ze zijn ook rijk aan stoffen die de vruchtbaarheid bevorderen, zoals omega-3-vetzuren, vitamine A en E en choline. Zorg ervoor dat de kippen waar u eieren van koopt nooit gevoerd werden met soja, omdat soja-eiwitten uit hun voer in de eieren terecht kunnen komen, wat een auto-immuunreactie veroorzaakt (de eieren moeten van graskippen met vrije-uitloop zijn).

Let op dat u geen eiwit binnenkrijgt, als u de dooier van het eiwit scheidt. Spoel de dooiers af om het eiwit voor 100 procent te verwijderen voor u ze eet.

Handige manieren om eierdooiers toe te voegen aan uw dagelijks menu, zijn: de dooier door bouillon roeren voor een heerlijke eiersoep; de dooier in een halve ontpitte avocado in de oven bakken; de dooier gebruiken als bindmiddel voor gehaktballetjes of gehaktbrood; of er advocaat of mayonaise van maken. En voor een snelle hap kunt u de dooiers gewoon bakken in kokosolie of ghee.

Vlees en gevogelte

Eet per week 10 porties hormoon- en antibioticavrij vlees van grasgevoerde dieren, zoals lam, hert, rund, buffel, varken, kip, bizon of kalkoen. Bacon en worst zijn tezamen 1 of 2 keer per week toegestaan, zolang ze vrij zijn van nitraat en gluten. Vlees van grasgevoerde runderen is het enige rundvlees dat u zou moeten eten, en vrije-uitloop gevogelte het enige gevogelte. Paneer, rooster of smoor het vlees in een gezond vet, in wat bouillon of beide.

Lever

Eet ongeveer een portie van 100 g per week lever van vissen of weidedieren (kabeljauw, kip en lam zijn de beste bronnen). Lever is een van de voornaamste antioxidanten, werkt anti-auto-immuun en is rijk aan voedingsstoffen. Het is een belang-rijke bron van folaat, vitamine B12, pantotheenzuur, riboflavine, inositol, niacine, selenium en vitamine A. Een portie van 100 gram gebakken kippenlevertjes bevat drie keer meer folaat dan een eenzelfde portie rauwe spinazie.

Zeevruchten

Eet per week 8 tot 12 porties zeevis of in het wild gevangen schaal- en schelpdieren. Eet een van de volgende soorten: zalm, sardienen, heilbot, snapper, forel, haring, tilapia, makreel, ansjovis, meerval, goudmakreel, mosselen, octopus, garnalen, sint-jakobsschelpen,
krab, gamba’s, inktvis, oesters, mosselen en kabeljauw. Zij zijn rijk aan omega-3 vetzuren, zoals DHA en EPA, vitamine D en B12, en zink. Stoof, stoom of grill de zeevruchten en gebruik gezonde vetten.

Viskuit

Eet 1 tot 2 keer per week ongeveer 30 g viskuit, omwille van de goede verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Streef naar een afname van omega-6 vetzuren en een toename van omega-3 vetzuren om systemische ontstekingen in uw lichaam te verminderen. Viskuit heeft verschillende namen: kaviaar, tobiko (vliegende viskuit) en ikura (zalmkuit). Ik geef de voorkeur aan tobiko, omdat de eieren klein zijn en niet te visachtig smaken.

Organische oliën en vetten

Gebruik 1 of 2 eetlepels organische oliën en vetten per dag, zoals extra vergine olijfolie, avocado-olie, kokosolie, palmolie, reuzel, talg en gecultiveerde of gefermenteerde ghee. Ze zijn rijk aan essentiële vetzuren die helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en het genezen van een lekkende darm. Alle oliën moeten biologisch en koudgeperst zijn, en alle vetten van grasgevoerde dieren. Vermijd alle andere oliën en vetten. Kook met ze of giet ze over uw salades.

Groenten en fruit

Vrijwel alle groenten (behalve peulvruchten, zoals haricots verts en peultjes) en alle fruit is gezond. Streef ernaar om 5 tot 10 porties per dag te eten.

Afkomstig uit Body Belief: How tot Heal Autoimmune Diseases, Radically Shift Your Health, en Learn tot Love Your Body More by Aimee E. Raupp (Hay House UK, 2018).

Kokosyoghurt

Voor 2 tot 3 personen

Ingrediënten
1 Bisfenol A (BPA)-vrij blik volvette kokosmelk, 400 ml
1 el biologisch gefermenteerd kokoswater, probiotica kefir of 1 capsule andere probiotica
½ tl biologisch kaneelpoeder

Bereiding
1 Voor een dikkere yoghurt doet u het blik kokosmelk minimaal drie uur in de diepvriezer (zonder het te schudden) totdat de room aan de bovenkant van het blik komt. Gebruik dan alleen de room, en niet het water in het onderste deel van het blik. Als u liever een dunnere yoghurt heeft, gebruikt u het hele blik kokosmelk met water en al. De hoeveelheid yoghurt die u verkrijgt is de hoeveelheid kokosmelk die u gebruikt. Als u een heel blik van 400 ml gebruikt, krijgt u 400 ml yoghurt.

2 Doe de kokosmelk, of alleen de room als u dat verkiest, in een gesteriliseerde glazen pot met ofwel de eetlepel kefir of de inhoud van de probiotica capsule. Als u de probiotica capsule gebruikt, opent u ze en doet u het poeder erbij. Meng dit met een plastic of metalen lepel.

3 Zet de dichte pot yoghurt in de oven met het licht aan. Zet de OVEN NIET AAN. Doe alleen de ovendeur dicht en doe het licht aan. In een gesloten oven met het licht aan zal de temperatuur constant ongeveer 40° tot 45° C zijn, de perfecte temperatuur om de kokosmelk te laten groeien. Hoe langer ze staat, des te yoghurtachtiger zal ze worden. Ik laat de mijne er 24 uur in.

4 Normaal gesproken gebruikt u warme melk van 45° C, maar ik kies voor een sneller bereidingsproces. Het is niet noodzakelijk om de melk of kokosmelk op te warmen alvorens haar te laten fermenteren.

5 De yoghurt kan waterig blijven. Als dat zo is, zet u hem een paar uur in de koelkast om dikker te laten worden.

6 Bestrooi met kaneel alvorens de kokosyoghurt te eten.

Gepekelde vegamix

Voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten
4 biologische appels in stukjes
400 g biologische bloemkoolroosjes
4 biologische wortelen, geschild en fijngesneden
8 bosuien, kleingesneden
3 el verse gember, geraspt
150 g zeezout

Bereiding
1 Meng de appels, bloemkool, wortelen, uien en gember.

2 Doe het mengsel beetje bij beetje in een fermentatiepot om het te laten gisten (een beker met een brede opening is goed), terwijl u er een deel van het zeezout over strooit.

3 Zorg ervoor dat het mengsel tot maximaal 2,5 cm onder de rand van de pot uitkomt, omdat het uitzet. Als het niet zo hoog komt, voegt u een pekel van 2 eetlepels zeezout op 1 liter water toe aan het mengsel. Dek de pot af met een schone keukendoek om vliegen op afstand te houden.

4 Plaats de fermentatiepot op een warme plaats in de keuken en laat het mengsel 3 tot 5 dagen gisten. Check van tijd tot tijd of de pekel het mengsel bedekt en verwijder alle schimmel die zich aan de oppervlakte vormt. Proef de groentemedley tijdens het gistingsproces, en plaats hem in de koelkast als u tevreden bent over de smaak.

Heerlijke pompoensoep

Voor 5 tot 6 personen

Ingrediënten
1 kg biologische flespompoen, in blokjes van 2 cm gesneden
4 el gecultiveerde ghee
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 grote ui, fijngehakt
3 knoflookteentjes, fijngehakt
1 l bouillon van botten
verse koriander, fijngehakt, om te garneren
½ avocado, fijngesneden, om te garneren

Bereiding
1 Verwarm de oven voor op 200° C (gasstand 6). Leg de pompoen in een met folie bedekte schaal met 2 eetlepels ghee en een snufje peper en zout. Rooster in de oven gedurende 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de grootte van de blokjes) tot de pompoen gaar is. Gebruik een vork om te controleren hoe zacht de pompoen is.

2 Doe de resterende 2 eetlepels ghee en de ui in een grote pan en bak dit ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur tot de ui zacht is. Voeg knoflook toe en bak het 1 minuut mee.

3 Doe de geroosterde flespompoen en de bottenbouillon in de pan. Breng aan de kook en laat het mengsel ongeveer 5 minuten pruttelen om de smaken met elkaar te laten mengen.

4 Zet het vuur uit en laat de soep een paar minuten afkoelen. Pureer de soep in een blender of keukenmachine. Doe dit in meerdere kleine porties. Schep de soep dan terug in een schone pan. Als de soep te dik is naar uw smaak, voegt u een beetje meer bottenbouillon toe.

5 Breng op smaak met 1 of 2 snufjes zeezout.

6 Garneer met koriander en avocado alvorens de soep te serveren.

Guacamole

Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten
1 kleine rode ui, gesnipperd
2 knoflookteentjes, geperst
sap van 1 limoen
een handvol koriander, fijngehakt
zeezout en peper naar smaak
3 rijpe avocado’s, ontpit

Bereiding
1 Meng de ui en de knoflook in een middelgrote kom.

2 Voeg limoensap, korian-der, zeezout en peper toe.

3 Voeg de avocado toe en prak hem met een vork. De guacamole moet nog wat kleine stukjes bevatten; het mengsel moet niet helemaal glad zijn.

Snelle kip-boerenkoolsoep

Voor 8 tot 10 personen

Ingrediënten
3 el gecultiveerde ghee
2 middelgrote uien (ongeveer
300 g), gepeld en gesnipperd
2 stengels selderij (ongeveer
100 g), kleingesneden
de helft van een kleine groene kool (200 tot 300 g), in dunne reepjes
4 knoflookteentjes, gepeld en fijngehakt
2 l zelfgemaakte bouillon van botten
375 tot 500 g gekookte kip, in kleine stukjes (ik gebruik restjes kip uit de bouillon)
1 el gedroogde peterselie
1 tl gedroogde oregano
1 tl zeezout, naar smaak
1 tl zwarte peper, naar smaak
bladeren van 4 grote stelen boerenkool, in kleine stukjes gescheurd (gooi het dikke middenstuk weg)
1 middelgrote courgette, in kleine blokjes
1 el citroensap, optioneel

Bereiding
1 Doe de ghee, ui en bleekselderij in een soeppan en bak ongeveer 7 minuten op middelhoog vuur of tot de groenten zacht zijn. Af en toe omroeren.

2 Voeg de knoflook toe en laat nog 1 tot 2 minuten meebakken.

3 Voeg de bottenbouillon, kip, peterselie, oregano toe, en zout en peper naar smaak. Laat ongeveer 5 minuten stoven tot de kip door en door warm is.

4 Voeg de boerenkool, courgette en citroensap toe, en stoof dit 1 tot 2 minuten of tot de boerenkool geslonken en de courgette zacht is.

5 Proef de soep en breng op smaak met zout, peper en kruiden. Als de soep te dik is en u meer bouillon wilt, kunt u wat water toevoegen. Serveer onmiddellijk.

6 U kunt de soep in een gesloten doos 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast of gedurende 6 maanden in de vriezer.

Nasi van bloemkool

Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten
1 middelgrote bloemkool
60 ml coconut aminos
4 el ghee, gesmolten
1 tl gember, fijngehakt
¼ tl witte peper
2 eierdooiers, geklopt
3 knoflookteentjes, fijngehakt
1 middelgrote ui, gesnipperd
35 g broccoliroosjes
2 wortelen, fijngesneden
3 bosuien, gesnipperd

Bereiding
1 Hak de bloemkool fijn in een keukenmachine gedurende ongeveer 2 tot 3 minuten tot ze op rijst lijkt, en zet opzij.

2 Meng de coconut aminos, 2 eetlepels gesmolten ghee (of kokosolie), gember en witte peper in een kleine kom, en zet opzij.

3 Verwarm 1 eetlepel ghee in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de geklopte eierdooiers toe en bak tot alles gaar is (zonder te roeren), gedurende ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. Draai de gebakken eieren slechts 1 keer om. Laat afkoelen voordat u ze in kleine stukjes snijdt, en zet opzij.

4 Verhit de resterende eetlepel ghee op middelhoog vuur in een grote pan of wok. Voeg de knoflook en de ui toe en blijf regelmatig roeren tot de uien glazig zijn, ongeveer 3 tot 4 minuten. Voeg de broccoli, wortelen en bosuien toe. Stoof de groenten al roerend ongeveer 3 tot 4 minuten tot ze zacht zijn.

5 Roer het mengsel van bloemkool, gebakken eieren en coconut aminos erdoor. Verhit onder voortdurend roeren totdat alles heet is en de bloemkool zacht is, ongeveer 3 tot 4 minuten. Dien onmiddellijk op.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier