Talgcysten

Ik heb een geïnfecteerde talgcyste gehad op mijn wang, maar het lijkt erop dat de enige orthodoxe behandeling daarvan bestaat uit chirurgisch wegsnijden. Daarbij kan een litteken achterblijven. Ik heb een homeopathisch middel gebruikt, waardoor hij in eerste instantie leegliep maar nu zit er een kleinere cyste. Wat kan ik doen?
– CS, Darlington (Engeland)

Waarschijnlijk heeft u niet een talgcyste, maar een epidermoïdcyste, aangezien hij in uw gezicht zit. De andere veelvoorkomende soort is de atheroomcyste, die vooral veel op de schedel opduikt. Gevoeligheid voor cystes zit vaak in de familie: een kind met een ouder die atheroomcysten heeft, heeft 50 procent meer kans ze zelf ook te krijgen. Deze cysten zijn afgesloten holtes met een bekleding.

Ze zijn gevuld met vloeibaar of halfvast keratine, de stof waaruit haar gemaakt wordt en waar de buitenste laag van de huid uit bestaat. Als ze geïnfecteerd raken, worden ze rood en pijnlijk en kan er kaasachtige, vies ruikende pus uit komen. In grootte kunnen ze variëren van kleiner dan een erwt tot een doorsnee van wel enkele centimeters.

De oplossingen die de medische stand voor cysten aanbiedt, zijn zeer beperkt. Uiteindelijk zal er altijd een kleine operatie worden voorgesteld om de hele cyste weg te snijden, als hij zichtbaar is en ontsierend. In de westerse wereld is cysteverwijdering de meest voorkomende kleine chirurgische ingreep.

Maar geheel probleemloos is hij niet. De kans dat er zich een litteken vormt, is reëel, veel hangt ook af van het soort huid. Bij veel mensen ontwikkelen zich later grote littekens genaamd ‘keloïd’, die lelijker zijn dan de cyste die er eerst zat. Ook is het bepaald niet ongewoon dat de cyste gewoon teruggroeit en opnieuw geopereerd moet worden.

Een arts wil ook nog wel eens antibiotica voorschrijven om de infecties te verminderen, of zelfs steroïden, die zeer krachtig werken maar in het verleden niet erg veilig zijn gebleken. En daarbij laten ze de cyste natuurlijk niet voorgoed verdwijnen.Er zijn twee manieren om een cyste te behandelen: van buitenaf verwijderen of van binnenuit (door reabsorptie). Dat laatste is wellicht het best wanneer, zoals bij u, de cyste een wortel heeft en zich steeds opnieuw vult.


Cysten op natuurlijke wijze te lijf

Artsen gaan meestal voorbij aan het verband tussen cysten in het gezicht en hypofysaire (hormonale) evenwichtsverstoringen, aldus ons panellid de natuurgeneeskundige dr. Harald Gaier. In zijn praktijk ziet hij vrij vaak vrouwen met cysten in het gezicht en soortgelijke cysten in de eierstokken.

Het kan verstandig zijn om een echo te laten maken om te kijken of u ook eierstokcysten heeft. De beste behandeling volgens dr. Gaier is de hypofyse beter te reguleren met een tinctuur van Vitex agnus castus (chasteberry of kuisheidsbes). Neem dagelijks 10-15 druppels in een beetje water, liefst ’s morgens bij het wakker worden.

Het kan zeven tot acht weken duren totdat het lichaam de cyste geheel heeft geabsorbeerd, aldus Gaier. Als u tevens een ovariumcyste heeft, kan het tot wel negen maanden duren voordat het kruid die geheel heeft opgelost.

Een andere mogelijkheid is acupunctuur. Volgens de Londense acupuncturist Adrian Stoddard is een beproefde methode die van de star points. Hierbij wordt de cyste omcirkeld met diepe acupunctuurnaalden, waardoor de reabsorptie wordt versneld.
Mocht u kiezen voor een poging de cyste van buitenaf te verwijderen, dan zijn er genoeg huismiddelen en zelfhulpmogelijkheden om eerst te proberen. Geen daarvan is echter wetenschappelijk getest.

• Breng benzoylperoxide aan. Als u een arts van de oudere generatie heeft, kiest hij wellicht voor plaatselijke behandeling met dit aloude middel. Doe er echter eerst een allergietest mee: als uw huid er plotseling rood van wordt, bent u er overgevoelig voor.
• Maak een kruidenkompres met helmkruid of weegbree. Stop de kruiden in een blender, meng ze met honing, smeer dit op de cyste en dek af met een stuk plastic folie. Houd het een nacht op.
• Breng warme natte doeken aan (of een warmwaterkruik met de temperatuur van een warm bad, gerold in vochtige doek) en houd die tot een halfuur tegen de cyste. Doe dit drie of viermaal daags. Zo verhoogt u de bloedtoevoer naar het gebied en mogelijk zorgt u er zo voor dat de infectie een kopje krijgt (zoals bij een steenpuist), al kan dat laatste tot wel zeven dagen duren.
• Gebruik homeopathie. Silicea is een uitstekend middel om cysten te verwijderen, vooral in combinatie met Echinacea dat met zijn ontstekingsremmende werking de inhoud van de cyste te lijf gaat. Probeer een dosis 200X Silicea om te zien of de cyste daarvan open gaat. Als er niets gebeurt, probeert u het na een week nog eens met daarna een dagelijkse dosis homeopathisch Echinacea 200X gedurende drie dagen. Als de cyste rood en ontstoken raakt, kunt u de dosis verhogen tot driemaal daags gedurende twee dagen.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Column Bram Bakker; Innerlijke rust

Alleen al van die uitdrukking kreeg ik jeuk, tot voor kort. Aan ‘rust’ deed ik niet en ‘innerlijk’ vond ik ook maar iets voor zweverige softies. Misschien begon het te schuiven toen ik het boek Rust van Robert Bridgeman las, lang voordat ik bevriend met hem raakte. De...

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier